Новини

Намаляват болните от туберкулоза у нас

23-08-2016 10:11
 Намаляват болните от туберкулоза у нас
Clinica.bg

press@clinica.bg
Почти наполовина е намалял броят на пациентите с туберкулоза от 2007 г. до сега, съобщиха от здравно министерство. През миналата година са регистрирани 1 660 болни спрямо 3 038 през 2007 г. Нивото е най-ниското от 10 години насам. През същия период е овладяна и особено опасната мулти-резизстентна туберкулоза, като броят на тези пациенти е намалял от 76 до 28 лица.
Предприетите мерки са част от Програма „Подобряване на укрепването на Националната програма по туберкулоза" финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Над 800 хиляди евро са били изхарчени за лечение на хората с това заболяване от края на миналата до средата на 2016г. Парите са използвани в 28 лечебни заведения за наемане на патронажи сестри и обезпечаване на прякото наблюдение и проследяване в продължителната фаза на лечение на болни от туберкулоза; за лекарства; за медицински изделия и оборудване, както и за 21 НПО- та работещи активно с рисковите групи.

Програма „Подобряване на укрепването на Националната програма по туберкулоза" цели да насърчи устойчива обществена система на здравеопазване с качествена диагностика на туберкулоза, превенция, лечение и грижи.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което в 90 % от случаите засяга белодробната система. По-рядко уврежда и централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други.
В миналото заболяването е било проблем предимно за населението на бедните страни. Днес, туберкулозата е разпространена в почти всички развити държави в света.

Според данни на Световната здравна организация всяка година милиона души умират от болестта. Повече от 75% от тях са хора на възраст между 15 и 54 години – икономически най-активната част от населението. Около една трета от хората по света, приблизително 2 милиарда души, са носители на туберкулозната бактерия.


Хаосът е свещената крава на здравеопазването

Хаосът е свещената крава на здравеопазването

Следващата седмица се очаква у нас да се извърши ротацията на властта. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков вече не веднъж заяви, че се оттегля от поста. Какви са резултатите от работата му, попитахме д-р Мими Виткова. 

Фелдшерите с право на съсловна организация

Фелдшерите с право на съсловна организация

Това предвижда проектозакон, заедно с лекарските асестинти те ще бъдат вписвани в регистър, етична комисия ще следи за дейността им
Нови правила за продължаващото обучение

Нови правила за продължаващото обучение

Това обещаха депутатите в здравната комисия след изслушването на двете страни в случая „Даная" на днешното си заседание

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Седем специалности вече повече от пет години нямат действащи медицински стандарти. Една от тях е Анестезиология и интензивно лечение. Защо е така, пречи ли на някого този стандарт и на кого, каква е перспективата пред българското здравеопазване в следващите години. Това попитахме проф. Атанас Темелков. Той е зам. председател на Българското дружество по Анестезиология и интензивно лечение.

Пирогов без финансови злоупотреби

Пирогов без финансови злоупотреби

Проверката на АДФИ приключи, издадени са единствено 4 акта за административни нарушения, съобщиха от спешната болница

Аптеките ще правят промоция на здравето

Аптеките ще правят промоция на здравето

Автомати за лекарства ще могат да се поставят извън тях и дрогериите в рамките на областта, предвиждат промени в ЗЛПХМ

Не знаем защо липсва стандарт по Кардиология

Не знаем защо липсва стандарт по Кардиология

Като дружество, работихме усърдно, за да направим един добър документ, създаден от експерти, казва доц. Васил Трайков
Здравната комисия гледа Пирогов и Лозенец

Здравната комисия гледа Пирогов и Лозенец

В четвъртък депутатите в нея ще изслушат проф. Николай Габровски за спазването на стандарта по неврохирургия, а НЗОК и ИАМН за снабдяването с лекарства

Нужни са 20% увеличение на КП за заплатите

Нужни са 20% увеличение на КП за заплатите

Недоумявам, защо министър Хинков заяви, че спирам и едва ли не саботирам новата болница, казва д-р Панайот Диманов
Министър Хинков си писа 4

Министър Хинков си писа 4

На наследника си той пожела да не се поддава на политически внушения, отменил конкурсите за директори на болници под натиск
1 2 3 4 5 ... 107 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Февруари 2024 Предишен Следващ