Коледа

Неизречени мечти

07-12-2018 13:15
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Неизречени мечти В дните около най-хубавите празници ще ви разкажем историите на онези малки ангелчета, подпомогнати от Българската Коледа
В очакване на най-светлите християнски празници всеки от нас тайничко шепне желанията си с надеждата да бъдат чути и да се сбъднат в святата нощ. За децата на Българската Коледа обаче е без значение, кога ще дойде добрият старец, важното за тях и родителите им коледният ни дух да ги навести. Clinica.bg ще ви разкаже историите на тези деца. Вижте сега срещата ни с 4 годишната Мария Евгениева и майка й Светла.
4-годишната Мария върви геройски по пътя на думичките. И макар да е далеч от говорните умения на връстниците си тя вече казва мама, татко, имитира животни и най-вече любимите й котки. Но най-важното е, че сърцето й е смело. Опитва се и да играе с децата, макар й често да не може да им отговори. А родителите й живеят с надеждата, че един ден тя ще може да им сподели всички неизречени мечти.

Момичето е с диагноза изоставане в психичното развитие. "Надявам се на Бог да стигнем високо", каза майка й Светла Евгениева.

Проблемите започват да се обаждат, когато Мария е на годинка и половина с тежки афектнореспираторни пристъпи.

 

„Имаше гърч до загуба на съзнание.

 

Докторите казаха, че било дълбок сън, а тя не дишаше известно време, беше съзнание", разказа Светла. Дотогава детето нямало видими проблеми и издавало нормално звуци за възрастта си. На две годинки тя започва да пие лекарства за епилепсия, които се оказало, че й забавили развитието. Родителите й спрели лекарствата по схема и ги сменили с нови, които обаче също не повлияли добре. Последвал период на влошаване, Мария дори спряла да гледа майка си и баща си в очите, пищяла и си биела главата. Родителите й се насочили към барокамерата. След първия курс от 15 посещения, започнало подобрението, Мария слушала повече, опознавала света около нея, посочвала с пръст.

 

Родителите и започнали и ерготерапия,

 

работа с логопед, както и т.н. TLP терапия. Детето започнало да спи по-спокойно нощем, а според майка й Евгения музиката й е помогнала. Впоследствие Мария е одобрена за подпомагане от Българската Коледа и родителите й продължават с интензивната терапия при различни специалисти. Такава е и препоръката и прогнозата на лекарите, че при комплексна работа може да се очаква подобрение, без да дават гаранция за нищо. Те продължават с ерготерпията. Фокусът и е върху ежедневните дейности, чрез които децата се ангажират и активно участват в общността. Дейностите са разнообразни и свързани със самообслужване, свободни занимания и др. Ерготерапевтът помага на деца със затруднения в изпълнението на една или повече дейности, възникнали поради социални, емоционални, умствени или физически нарушения. Родителите й избрали клиника, в която Мария посещавала всеки ден и логопед. Помогнала и монтесори терапията. Със средствата от Българската Коледа детето посещавало тази комбинирана терапия от 20 август до 14 септември.

 

Така Мария вече казва около 50 думички,

 

което е напредък, имайки предвид, че преди са били около 10-15. „Сега вече повтаря много думички и понякога може и по две думички. Но е много назад в сравнение с връстниците си. Но все пак има подобрение.", разказа Евгения. От тази есен тя вече има и възможността да посещава държавен психолог, логопед и ерготерапевт. Полага й се по едно посещение при всеки един от специалистите. „И преди ни бяха одобрили за посещение при държавни специалисти, но все нямаше места", разказа майка й. И тази година Мария ще кандидатства за „Българската Коледа". „Много ни помогнаха, оценяваме този жест", сподели Светла. Специалисти са препоръчали и ЕЕГ-биофийдбек. Това е невротренинг за подобряване на концентрацията, който се осъществява чрез електроди, които се слагат на главата и компютър.

Категорично е необходимо Мария да продължи терапията си и то колкото се може по-интензивно.

 

„Това са периоди на когнитивно развитие,

 

които, ако се изпуснат след това развитието е още по-бавно и интензивното лечение и различните видове подходи са много важни", обясни Светла.

Макар ходи и на детска градина, но за едно с майка си. На нея обаче й е необходимо специализирано детско заведение, които са малко, а места често няма. „В останалите градини, няма дори безплатен логопед. Сега назначиха ресурсен учител и психолог′, обясни Евгения.

Мария се опитва да общува с връстниците си, търси контакт с тях, докато е на площадката. Често обаче, когато не им отговаря, те се отдръпват и тя се оттегля. „Но се опитва, когато може си играе", харесва й, каза майка й.

За Рождество Христово тя ще получи за подарък любимите си книжки и занимателни игри подходящи за нейната възраст. А Светла си пожелава децата й да са живи и здрави и да може да ги гледа.

 

Дари за Българската Коледа

 

Всеки желаещ да направи дарение за „Българската Коледа" може да направи това по няколко начина:

Изпратете SMS на номер 1117 за М-Тел, VIVACOM и Telenor

Обадете се на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и Mtel.

Направете банков превод по сметката:

БНТ
За "Българската Коледа"
IBAN: BG13UBBS80023300186210
BIC код: UBBSBGSF

Средства могат да се дарят и директно от сайта на Българската Коледа.

 


Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека ни донесе здраве, щастие, много сбъднати мечти и ни направи малко по-добри
Равносметката като двигател на промяната

Равносметката като двигател на промяната

Превръщаме се в т.н. „човек нащрек", работата и личният живот трябва да вървят ръка за ръка, казва проф. Захарина Савова
Близо 2 млн. лв. събра Българската Коледа

Близо 2 млн. лв. събра Българската Коледа

Благотворителната инициатива на президента продължава и през новата година
Оптимизмът побеждава по света

Оптимизмът побеждава по света

Повече песимисти има в България, Турция, Сърбия, Обединеното кралство, отчитат от Галъп интернешънъл
Имайте упование в Бога и не се страхувайте от нищо

Имайте упование в Бога и не се страхувайте от нищо

Днес празнуваме Рождество Христово! Каква е същината на празника, защо Спасителят се роди на земята, какво е духовното търсене на съвременния човек и в какви заблуди живее, попитахме отец Добромир Димитров. Той е Протойерей, свещеник на Българската църковна община в Кент, Великобритания, и преподавател по църковно право в Православния богословски факултет на Великотърновския университет.
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Нека вярата, надеждата и любовта бъдат неотменни гости в живота на всеки от нас

Кой е Дядо Коледа?

Кой е Дядо Коледа?

Историята за благородството, става пример за подръжание, всяка година в дните около 25 декември
Поетапно захранване след поста

Поетапно захранване след поста

Месото в чинията да не е повече от 120 грама, не смесвайте алкохол, съветва проф. Донка Байкова
Коледна песен на 200 години

Коледна песен на 200 години

Историята на „Тиха нощ, свята нощ" започва през 1818 година
Роден като Гошко, вече е Салим

Роден като Гошко, вече е Салим

В дните около най-хубавите празници ще ви разкажем историите на онези малки ангелчета, подпомогнати от Българската Коледа

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020