Фарма

Пфайзер купува Медивейшън

22-08-2016 18:05
Сделката ще подобри позициите на фармацевтичния гигант в онкологиятаПфайзер купува Медивейшън
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Пфайзер ще придобие Медивейшън и ще затвърди лидерските си позции в областта на онкологията. Това обявиха от фармацевтичния гигант днес. Стойността на сделката ще бъде 14 млрд. долара или $81.50 за акция. Решението за продажбата идва само месец, след като Медивейшън отхвърли офертата на Санофи. В нея цената за акция беше $58.

Медивейшън е компания, специализирана в откриването и маркетирането на малки молекули срещу туморни заболявания. С придобиването й Пфайзер ще подобри позициите си в онкологията на световния пазар.

Целта на сделката е незабавното покачване на приходите на компанията, заяви Йън Рийд, изпълнителен директор на Пфайзер. Основната молекула, на която компанията разчита, за да реализира тази надежда, е enzalutamide. Лекарството блокира определени рецептори, отговорни за развитието на туморните клетки. Напрактика то е водещата хормонална терапия в САЩ за рак на простатата. Приходите за изминалите 4 тримесечия в света е 2.2 млрд. долара, съобщават от Пфайзер. От 2012 г. досега само в Щатите с него се лекуват 64 000 мъже. В момента се провеждат клинични изпитвания за третиране и на други видове рак на простатата и дори за напреднал рак на гърдата и на черния дроб.

Други две молекули на Медивейшън - talazoparib и pidilizumab, също са в процес на клинични изпитвания. Talazoparib е във фаза 3 и е насочена срещу BRCA-мутирал рак на гърдата. Pidilizumab е имуно-онкологичен препарат срещу B-клетъчен лимфом.

Според Алберт Боурла, президент на Пфайзер, придобиването на Медивейшън ще надстрои успеха на компанията, който имат с основния си онкологичен продукт – palbociclib. Той е за лечение на HR+/HER2- рак на гърдата. Освен това Пфайзер притежава едно от най-силните имуно-онкологични портфолиа, добавят от компанията.

Онкологията е сфера номер едно в света по приходи. През 2015 г. по данни на международната анализаторска компания IMS Health тя е генерирала продажби от $78,939 Mn, като ръстът им спрямо 2014 г. е 14.0%. Ракът остава сред първите десет причини за смърт в света. Според статистиката на Американското раково общество двете локации – на простата и гърдата, са сред трите най-чести в САЩ, като всяка година има по 280 000 случая.

Въпреки че онкологията е сред основните сфери на очакван растеж на фармаиндустрията в световен мащаб, конкуренцията там не е никак малка. Основните лидери в нея наред с Пфайзер са Рош и Новартис. Преди няколко години Новартис изкупи онкологичното подразделение на Глаксо, за да продължи развитието си в тази посока. Също така на Рош и Новартис принадлежат едни от най-продаваните продукти в областта на онкологията не само в света, но и у нас.


Отпускат парите за ваксини срещу коклюш

Отпускат парите за ваксини срещу коклюш

Решението, с което Министерският съвет одобри 1 млн. лв. за имунизации на бременни и диагностика, вече е обнародвано в Държавен вестник
Док Интернешънъл не се занимава с търговия на лекарства

Док Интернешънъл не се занимава с търговия на лекарства

Съобщението на фирмата е във връзка с неверни твърдения на турския сайт Turkomeds.com
1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

Средствата са одобрени от кабинета и ще бъдат приведени по бюджета на здравното министерство
Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Над 77 млн. е дала здравната каса миналата година, близо 97% от тях са отишли за медикаменти и медицински изделия, същото е и през тази

Касата преполови парите за онколекарства

Касата преполови парите за онколекарства

За първите 4 месеца на годината фондът е платил 418 млн., затова компаниите ще настояват за допълнителни средства за медикаменти от 100 млн.
Обновяват фарма ръководството по пневмология

Обновяват фарма ръководството по пневмология

Актуализира се правната регламентация на терапевтичния подход при лечение на туберкулоза и белодробна болест, причинена от нетуберкулозни микобактерии
Още месец без износ на инсулин

Още месец без износ на инсулин

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава срока на заповедта до 16 юни, съобщиха от МЗ

Обжалват указанията за медицински храни

Обжалват указанията за медицински храни

Националната мрежа за децата иска отмяната и пренаписването им, защото смята, че има дискриминативни текстове, които ще лишат пациентите от безплатната помощ
НЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести

НЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести

Пациентите над 18 години ще могат да продължат да я получават срещу сключването на договор, гласят правилата

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Вижда се, че пациентът не може да си получи лекарствата, а аптеката, ако ги отпусне, ще направи нарушение, казва Димитър Маринов
1 2 3 4 5 ... 152 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ