зъби

Намаляват кариесите при децата

06-12-2018 14:22
Clinica.bg

press@clinica.bg
Намаляват кариесите при децата 18 годишните са с повече проблеми със зъбите, отчете Националната програма за профилактиката на оралните заболявания
Децата от 6 до 12 години са с по-здрави зъби, отколкото абитуриентите. Това обявиха от Български зъболекарски съюз на годишния форум по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 годишна възраст. Причините за това са добрата орална хигиена, начинът на хранене, както и навременното поставянето на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби, обявиха специалистите.
По-малко кариеси имат по-малките, повече са те при по-големите. Това констатираха водещи дентални медици. Според проф. Мария Куклева, заместник ректор на МУ Пловдив за зъбното здраве грижите трябва да започнат още от първия ден на раждането. Тя развенча мита, че новородените трябва да пият само кърма. „ Някои медици не препоръчват кърмачетата да пият вода, но ние денталните лекари препоръчваме след всяко хранене децата да пият по няколко глътки вода. Пиенето на вода е универсалното почистващо средство."

 

Профилактиката на зъбното здраве

вече дава своите резултати. Според данните от сравнително проучване на два района- Пловдивско и Смолянско, шест и дванадесет годишните деца имат по-малко кариеси, от колкото 18 годишните. Това обяви проф. Ани Белчева зам.-декан на ФДМ, МУ-Пловдив. Основна причина за намаляване на кариесите е ролята на родителите, които водят децата си редовно на профилактични прегледи. „Това което наблюдаваме е, че през 2016 година без кариес са били 16.7% от шестгодишните, а към момента техният брой е достигнал 34% . Така се  доближаваме до препоръките на СЗО, според които 50 на сто от децата на 6 години трябва да са без кариес".

Зъбният кариес е поведенческо заболяване,

обяви националният консултант по детска дентална медицина проф. Милена Пенева. Тя разказа колко е важно родителите да напомнят на децата си, че храните с въглехидрати вредят на зъбите. И препоръча лесен метод за справяне със сладките изкушения. Той се състои в това, че ако се пропускат междинните хранения проблемът може да бъде контролиран.

Опасност от гингвинит дебне и 9 годишните

Констатира проф. Мая Рашкова, зам.-декан на ФДМ, МУ- София. Според нея при профилактичните прегледи, когато стоматолозите обърнат внимание и на венците, този риск може да бъде сведен до минимум. Защото този вид болестни процеси често протичат без симптоматика. 80 кръгли маси във всички области на страната по темата за зъбното здраве са направени в цялата страна. Това обяви председателят на БЗС д-р Николай Шарков. По думите му европейската дентална общност се възхищава на страната ни за Националната програма за дентално здраве, която се оказва и една от най-успешните програми на Министерство на здравеопазването.Дискриминация с протезите за възрастни

Дискриминация с протезите за възрастни

Административният съд в София потвърди решение на Държавната комисия
Повече пари за зъболечение

Повече пари за зъболечение

С 12 % са увеличени цените на две дейности- вадене на зъб и пломби
Хвърлят амалгамата разделно от НГ

Хвърлят амалгамата разделно от НГ

РЗИ ще контролира спазването на новата разпоредба
Хвърлят амалгамата разделно

Хвърлят амалгамата разделно

Новите разпоредби на МЗ ще охарчат стоматолозите
Диамантена усмивка

Диамантена усмивка

Днес искрящо белите зъби са мания на Запад и на Изток. Брекетите, порцелановите фасети и украшения за зъби са само част от услугите, които ни водят при зъболекаря. За тях разговаряме с д-р Евелина Перчинска.
Има ли безплатни протези

Има ли безплатни протези

Касата ще плати труда само за най-евтините пластмасови изделия, подходящи за хора без нито един зъб, казват специалистите
Изобилие от зъболекари в градовете

Изобилие от зъболекари в градовете

В сектора има скрита безработица, твърди председателят на БЗС д-р Николай Шарков
Зъболекарите подписват рамков договор утре

Зъболекарите подписват рамков договор утре

От септември касата ще плаща част от протезирането на пенсионерите

Един зъб изпили ли се, след време загива

Един зъб изпили ли се, след време загива

Кога се налага слагането на импланти, по-добри ли са те от протезите, попитахме ръководителят на Клиниката по лицево-челюстна хирургия и отоларингология в лечебното заведение доц. Желю Димов.

Поставят зъбни импланти в „Св. Анна”

Поставят зъбни импланти в „Св. Анна”

Клиниката по лицево-челюстна хирургия внедрява американска система за дентални операции

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020