Тенденция

Пушачите намалели с 10%

06-12-2018 13:00
МЗ бави промените за цигарите, имало хиляди предложения Пушачите намалели с 10%
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Страшните картинки на цигарите намалили пушачите с 10%. Това съобщи представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски. Данните са за региона на СЗО, но са актуални и за България, каза той. Вдигането на акциза на цигарите също води до спад на броя пушачи, обясни от своя страна д-р Маша Гаврилова от Коалиция „България без дим".
Все още не е ясно кога точно промените в Закона за здравето, които затягат режима за забрана на пушенето на закрито, ще бъдат внесени в МС. По измененията, които бяха внесени още през август има около 2000 предложения, които засягат не само темата за пушенето, а и всички други сектори, които обхваща закона, обясни Снежана Поповска , главен експерт в Дирекция „Промоция и профилактика на болестите и зависимостите" към МЗ.

Промените в закона включват редица

нови мерки като възможност за затваряне на заведения при нарушение на закона, забрана на пушенето на закрито не само на традиционните цигари, но и на другите тютюневи изделия като наргилета, електронни цигари, както и новите модерни устройства. В редакциите ще бъде изрично упоменато и какво точно означава помещение на закрито, обяви още Снежана Поповска.

Гражданските организации настояват и за пълна забрана на рекламата на тютюневи изделия, но от министерството на икономиката не посрещнали идеята с възторг.

 

Затова те леко смекчават временно искането си,

 

като държат обаче да се забрани външната реклама като билбордове, както и тази в търговските обекти. Те настояват в магазините цигарите да бъдат излагани, а да ма списък с марките и цените, както и да премахне възможността за промоции с награди и подаръци, обясни д-р Гаврилова. Ще искаме съдействие от МЗ да представи тези предложения като отделен законопроект извън този за Закона за здравето, защото от страна на министерството на икономиката, това надали ще се случи, обясни тя.

Рекламата на новите модерни алтернативни устройства за пушене е много агресивна. Те се продават по моловете, а освен това се промотират дори и по лекарски форуми.

 

Въпреки претенциите, че са по-безвредни,

 

обективни научни доказателства за това няма, категорични са специалистите.

Прогнозите на СЗО са че 1 млн. българи от общо 2.2 млн. пушачи ще умрат преждевременно, каза още доц. Околийски. Той е категоричен, че страната ни изостава в закодателните мерките насочени срещу пушенето на закрито, в сравнение с другите държави. Според медицински изследвания

зависимостта към тютюнопушенето е сравнима

с тази към хероина и кокаина. България е първенец по пушене в Европа, като все повече момичета прибягват към вредния навик.

Специалистите се обединиха около тезата, че за по-строгия режим за забрана за пушенето на закрито има голяма обществена подкрепа. 71% от българите са „за" тази мярка, сочат данни от изследване. Остава политическата воля и решимост за прокарване на промените, категорични са специалистите.


БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

Той бе обещан вчера, днес е депозиран, подкрепен е и от независимия депутат Калоян Методиев

Нужен е по-строг контрол на райския газ

Нужен е по-строг контрол на райския газ

От МЗ предлагат той да влезе в списък с опасни вещества, а от МВР - с наркотичните, за да се контролира по-ефективно
Искат забрана на вейповете за деца

Искат забрана на вейповете за деца

Тя да важи за новите бездимни изделия, предлагат със законопроект депутати от ГЕРБ
Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Тя трябва да се уточни от специалист, казва доц. Владимир Ходжев от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив
В 77% от семействата пуши поне единият родител

В 77% от семействата пуши поне единият родител

Деца започват още на 9 години, като 2% от тях употребяват обичайните цигари, 3 на сто – вейпове, казва д-р Пламена Стоименова
България първа по пушещи деца в ЕС

България първа по пушещи деца в ЕС

62,7% са били в затворени помещения с тютюнев дим, 54,7 на сто казват, че родителите им са пушели, сочат данни на СЗО
И фармацевтите в битката срещу пушенето

И фармацевтите в битката срещу пушенето

Днес аптеките в столицата са с плакати по повод Световния ден без тютюнев дим и послание към пациентите за помощ в скъсването с вредния навик, събщиха от РФК-София
Здравни експерти искат закон за лобизма

Здравни експерти искат закон за лобизма

74-ти сме по вмешателство на тютюневата индустрия, това е обепокоителен сигнал, нужна е национална стратегия за контрол на тази сфера, казва д-р Маша Гавраилова
Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Това предвиждат законови промени предложени от кабинета, които парламентът одобри на първо четене
Безплатни консултации за спиране на цигарите

Безплатни консултации за спиране на цигарите

Днес е Международния без тютюнопушене, МЗ и „България без дим" организират предизвикателството "Да спечелим заедно! Един месец без никотин!"
1 2 3 4 5 ... 8 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ