Коментар

По-ниските цени ще са за сметка на производители, търговци и аптеки

22-08-2016 16:48
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
По-ниските цени ще са за сметка на производители, търговци и аптеки
Министерство на здравеопазването отложи за януари 2017 г. въвеждането на „ценовия коридор" за лекарствата, с който се цели да се намали процента на доплащане от страна на пациентите за медикаментите по здравна каса. Причината за това е нуждата от по-плавно адаптиране на системата, твърдят от МЗ. Как се приема новата отсрочка, попитахме проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.
Ние отдавна водим преговори за това отлагане по няколко причини. На първо място, защото има медикаменти в аптеките, които в момента са налични на по-високи цени и това ще затрудни системата, т. е. има нужда от гратисен период. Втората причина са последните промени в наредбата за цените, които предвиждат възможността еднократно месечно те да се променят. И на трето място, това че предстоят промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, където се надявам да бъдат намерени разумни предложения и „ценовият коридор" да бъде в пакет с всички други мерки, за да могат хората наистина да почувстват, че лекарствата са по-евтини. Този „коридор" ще намали доплащането от пациентите, като няма да се отрази на реимбурсираната част от Националната здравноосигурителна каса и всъщоност ще бъде за сметка на производители, търговци на едро и аптеки. Директно мога да кажа, че някои производители вече са си променили цените, така че те да се вместят в този 60-процентов „ценови коридор", тъй като системата на ценообразуване в България започва от производствената цена, т. е. производителят задава началната цена и как да се формира по веригата.

По отношение на аптеките това е едно допълнително натоварване и трудност, защото те всеки път ще трябва да проверяват дали цената на съответния лекарствен продукт влиза в този „коридор". При всяко поръчване и доставка на лекарства от търговец на едро, ще се следи дали формираната цена влиза в тези рамки. Това е нашето притеснение и това е един от основните мотиви, че трябва да има разработен софтуер, който да позволява на аптеките да правят проверките автоматично, защото в България се работи с близо 10 000 позиции и да се проверява за всяка поотделно е огромно натоварване. В числа не мога да ви кажа каква ще бъде загубата за аптеките, защото очакваме инициативата на производителите да си намалят стартовата цена и оттам нататък аптеките да запазят надценката, която им се полага по закон, която и без това е много отрязана у нас. В България при най-евтините лекарства аптеките работят с максимум 20% надценка, обикновено с 12-15%, а в другите държави тя е между 35-45%, тъй като лекарствата са специфичен вид стока и изискват особен режим на съхранение, доставка, отчитане, т. е. взимат се предвид особеностите на медикаментите като стока.

Ние принципно не приемаме този „ценови коридор" и още декември месец миналата година изразихме своето ясно и категорично несъгласие с въвеждането му, ако е изолиран от общите мерки за корекция на системата на ценообразумане в България. Включително генерично заместване, включително възможности за стимулиране на т. нар. паралелен внос на лекарства, които да са на по-атрактивни цени. Министерството обаче реши да го въведе и благодарение на нашите усилия, той вече трети път се отлага. Но не очакваме други отлагания. Трябва да успеем да се съобразим с изискванията до 1 януари 2017 г. Надявам се и тук вече нещата ще бъдат в ръцете на депутатите в Народното събрание, наистина да приемат в спешен порядък промените в Закона за лекарствата в хуманната медицина, за да осигурим едно разумно, модерно, европейско ценообразуване на лекарствата в България.Регулират лекарствата от паралелен внос

Регулират лекарствата от паралелен внос

ВАС отмени ограничението цените им да не са по-високи от регистрираните у нас, МЗ го въвежда отново
Вещество в течност за е-цигари вече е наркотик

Вещество в течност за е-цигари вече е наркотик

Министерски съвет прие промени в наредба, с които забранява използването му
Над 78 млн. лв. за лекарства за редки болести

Над 78 млн. лв. за лекарства за редки болести

Толкова е платила НЗОК през тази година, разходите растат от 2011 г. насам, сочат данните до края на август
130 млн. лв. е инвестирала АстраЗенека в България

130 млн. лв. е инвестирала АстраЗенека в България

Компанията е осигурила 20 иновативни лекарства на пазара в страната ни
ИАЛ блокира лекарствата с ринитидин

ИАЛ блокира лекарствата с ринитидин

Пациентите не трябва да преустановяват лечението, без консултация с лекар, подчертават от Агенцията
Ръст на разходите за лекарства в болниците

Ръст на разходите за лекарства в болниците

В някои лечебни заведения парите за медикаменти и медицински изделия достигат до 70% от общите разходи
Пак затягат контрола при клиничните проучвания

Пак затягат контрола при клиничните проучвания

Председателят на Етичната комисия се задължава да пази декларациите за конфликт на интереси, гласи проект на МЗ
Селища без аптеки - с филиали

Селища без аптеки - с филиали

Целта е да се подпомогнат хората от отдалечените населени места, каза проф. Гетов
БФС стана част от Международната федерация по фармация

БФС стана част от Международната федерация по фармация

Организацията представлява над 4 млн. специалисти от цял свят
Лекарства с трамадол – на обикновена рецепта

Лекарства с трамадол – на обикновена рецепта

МЗ разреши облекчения режим до 1 април 2020 година
1 2 3 4 5 ... 59 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019