Факти

Ядем риба три пъти под норма

06-12-2018 07:05
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Ядем риба три пъти под нормаПрепоръките на диетолозите са да консумираме 13 кг. годишно, казва проф. Донка Байкова
Да ядем 13 килограма риба годишно или средно по 30-40 грама на ден. Такива са препоръките на специалистите по хранене, съобщи за clinica.bg. проф. Донка Байкова. Българите обаче ядем едва 4 кг риба на година, което е повече от три пъти под нормата.
Вероятната причина затова е по-високата цена на рибата, която не всеки у нас може да си позволи да дава редовно или пък „недолюбване" на храната и не на последно място липса на добра хранителна култура.

По отношение на консумацията на риба България е на едно равнище с Албания, където годишната дажба е същата-4 кг. За сметка на това в някои държави в Централна и Източна Европа, където няма толкова условия за улов на риби,

 

като Полша например, където се яде по 15-16 кг

 

на година. Вероятно причината затова е добрата здравна култура, коментира проф. Донка Байкова.

В Западна Европа числото е още по-голямо-25 кг. В Северните страни

4 кг на риба. Албания също е 4. А централна и източна Европа, които не са производители и нямат всички Полша, ядат 15-16 кг.

 

В Западна Европа консумацията е още по-висока до 25 кг.,

 

а в Северните страни стига до 60 кг. Първенец е Япония, където консумацията на риба стига до 80 кг.

Днес, когато празнуваме Никулден, рибата присъства на трапезата повече от всякога. С какво е полезна и какви рискове може крие консумацията й, четете ТУК.



Пропуск в докладването на зарази от храни

Пропуск в докладването на зарази от храни

Кампилобактериозата е най-честата в Европа, у нас обаче не се изследва достатъчно, казва чл.-кореспондент Христо Найденовски
Старт на програмата за борба с двойни стандарти

Старт на програмата за борба с двойни стандарти

Общоевропейско проучване за различието при храните е със съмнителна достоверност, казва евродепутатът Емил Радев
Намаляват калориите в менюто на децата

Намаляват калориите в менюто на децата

Пълна забрана на пърженото в градините, повече мляко и яйца и по-малко макарони и ориз в дневната дажба, конфитюрът - само екстра качество
Заразени храни разболяват 44-ма на минута

Заразени храни разболяват 44-ма на минута

За първи път СЗО отбелязва Световния ден за безопасност на храните на 7 юни
БАБХ с проверки в морските курорти

БАБХ с проверки в морските курорти

Преглежда се качеството на храната и здравния статус на персонала
Солта съсипва имунитета

Солта съсипва имунитета

Причината е, че тя влияе и на състава на чревната микрофлора, каза д-р Десислав Томов
Спряха над 2 тона негодна храна

Спряха над 2 тона негодна храна

Тя е открита от Агенцията по безопасност на храните в дните около Великденските празници и Гергьовден
Препоръките за хранене – настолна книга

Препоръките за хранене – настолна книга

Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
Салатите са  замърсени с бактерии

Салатите са замърсени с бактерии

 61% от тях са с ешерихия коли, каза Богомил Николов от Активни потребители
Край на двойния стандарт при храните в ЕС

Край на двойния стандарт при храните в ЕС

Европарламентът обяви предлагането на продукти от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика, за която ще се глобява
1 2 3 4 5 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2019