Проблем

Искат НЗОК да плаща рядко лекарство

05-12-2018 12:31
Clinica.bg

press@clinica.bg
Искат НЗОК да плаща рядко лекарствоТерапията с него струва 400 хил. лв. на година, но не води до излекуване на пациентите

Пациенти искат от здравната каса да реимбурсира ново лекарство за рядко заболяване. Става дума за медикамента nusinersen, който се използва при спинална мускулна атрофия. Лекарството не води до излекуване, а до облекчаване на проявите на болестта. За сметка на това цената му е изключително висока, тъй като диагнозата засяга малко пациенти. Средно на година терапията с него коства 400 хил. лв., обясниха от Сдружението на пациентите със Спинална мускулна атрофия (СМА) в България.

Към момента тази диагноза не фигурира нито в списъка с редки заболявания в България към НЦОЗА, нито в този с лекарствата, които плаща Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). За сметка на това медикаментът е регистриран за употреба у нас на свободния пазар.


Спиналната мускулна атрофия е

животозастрашаващо генетично заболяване, което води до загуба на двигателна функция и дихателна недостатъчност. За съжаление, както и при повечето редки болести, засега няма измислена терапия, която да води до дефинитивно излекуване на пациентите. За сметка на това обаче в цял свят се появяват все повече поддържащи медикаменти, които осигуряват малко по-добро качество на живот на пациентите с тези диагнози. Тези лекарства обаче са изключително скъпи и отговорът на въпроса дали цената им оправдава резултатите, които дават, остава открит за всички държави.

Причината е, че общественият ресурс,

който всеки здравен фонд дава за тях, трябва да се вземе от други диагнози, които засягат много по-широки групи пациенти и резултатите от лечението са доста по-ясни – например сърдечно-съдови, онкологични и т.н. Въпросът кой трябва да плаща терапията за редките болести у нас, както и за кои седи на дневен ред от доста време. У нас в момента официално в регистъра за редки болести фигурират 73 диагнози. Най-вероятно диагнозата не е включена в него, защото не фигурира в списъка на наредбата за условията и реда за регистриране на редките заболявания у нас.

На този етап тя не фигурира и в приложенията

за диспансеризация. Поради това, че не е част от нито един списък с медикаменти, които да се плащат с публични средства, лекарството не е минало оценка и на здравните технологии, където специалистите да преценят дали има смисъл да се реимбурсира. Въпреки че здравната каса финансира лечението на доста по-малко от 63 диагнози, средствата, които дава на година за тези болести вече е над 100 млн. лв.Д-р Красимира Чемишанска е новият шеф на ARPharM

Д-р Красимира Чемишанска е новият шеф на ARPharM

Изпълнителният директор на Амджен България ще ръководи Асоциацията следващите две години
Коригират съсловния закон на фармацевтите

Коригират съсловния закон на фармацевтите

Целта е да се уточнят правилата, по които ще работи БФС
Заловиха нашенец пренасящ лекарство

Заловиха нашенец пренасящ лекарство

Открити са 63 опаковки с хормон на растежа в тайник на автомобил
Признание за работата на ИАЛ

Признание за работата на ИАЛ

Инспекциите по Добра производствена практика във фармацевтичния сектор у нас, са еквивалетнти на тези в САЩ
50% от онколекарствата ще са на таблетки до 2025 г.

50% от онколекарствата ще са на таблетки до 2025 г.

Те ще заместят химиотерапията, показва проучване за промяната на грижата за пациента
Липсват специфични лекарства за деца

Липсват специфични лекарства за деца

В областта на педиатричните лекарствени форми има огромни проблеми и те са от много години. Характерни са не само за България, а за цяла Европа и в световен мащаб. Основният е свързан с това, че липсват специфични лекарствени продукти, които да са приготвени за деца. Това каза за clinica.bg проф. Милен Димитров, зам.-декан на Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София и председател на Българската асоциация за специфични лекарствени форми.
1700 нежелани реакции от лекарства

1700 нежелани реакции от лекарства

Докладваните случаи са двойно повече през 2018 година, причината е новото законодателство, според което по-улеснено се съобщават и несериозни реакции, обясни д-р Мария Попова от ИАЛ
Препоръки за лекарствата в още 4 специалности

Препоръки за лекарствата в още 4 специалности

МЗ публикува фармако-терапевтичните ръководства за онкология, УНГ, хематология и инфекциозни заболявания
Спад в оборота за лекарства

Спад в оборота за лекарства

Драстично намаление с 42.2% при производството на тютюневи изделия отчита НСИ
1 2 3 4 5 ... 56 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019