интервю

Протестите влияят на намеренията за чужди инвестиции

06-12-2018 10:13
Десислава
Десислава
Антова
antova.desy@gmail.com
Протестите влияят на намеренията за чужди инвестицииБългария може да се конкурира с Австралия и Нова Зеландия за износ на земеделски продукти за Китай, смята Цветан Симеонов
Още една година е към края си. Каква е равосметката на бизнеса за 2018-та, какви са очакванията за догодина, ще има ли повече чужди инвестиции, защо доходите у нас са най-ниските в ЕС, какви са основните трудности за развитието на фирмите, попитахме Цветан Симеонов, председател на Българска Търговско Промишлена палата (БТПП).

- Г-н Симеонов, каква е равносметката на бизнеса зa тази година?

- Като цяло балансът между положителните и отрицателни новини е в полза на по-доброто представяне на нашата икономика. Най-важното постижение, което ние отчитаме, е запазването на всички добри макроикономически показатели. Нивото на данъците е на едно от най-ниските нива, запази се и нивото на държавния дълг. Третият важен момент е поддържането на висок валутен резерв, съгласно изискванията на Валутния борд и не на последно място е ниската безработица. Тя е на рекордно ниски нива, толкова ниски, че вече се превръща в проблем на българските работодатели. Другото, което е важно, че бюджетът завърши с излишък, тоест не трупаме дългове в държавата и няма дефицит. Има и отрицателни резултати. За деветте месеца на годината външната търговия за съжаление има намаление от 1.5%. Вносът расте. Имаме стремежът и желанието да балансираме външната си търговия. Особено със страни като Русия, с които имаме доста голям дефицит в стокообмена. Точно тези страни – като Турция и Русия бележат намаление в стокообмена по различни причини. Турция заради поевтиняването на лирата и невъзможността да купуват същите количества суровини, а Русия заради все още съществуващото ембарго в някои сектори. Средната заплата също се увеличи. За следващата година се надяваме и така е заложено в бюджета, който се приема, да няма увеличение на данъците. Това е един много траен и добър показател, който ще има значение за евентуалните ни намерения да повишим инвестициите в страната.

- Какви са очакванията ви за догодина?

- Ако се запазят тези показатели, считаме, че инвестициите в страната би следвало да са по-високи отколкото през тази година. Има такава тенденция. Далеч сме от обемите, които са през 2009-та, 2010-та година, но е по-добре от предишни години. Всяка година правим проучване съвместно с Асоциацията на европейските търговско промишлени палати. Тази година констатациите са, че в сравнение с миналата година оптимизмът сред представителите на бизнеса, е леко спаднал. Все пак около малко под 50% са положителните очаквания на бизнеса или за отсъствието на промяна в обстановката. В няколко направления – вътрешните продажби, продажбите в чужбина, безработицата и като цяло икономическата обстановка.

- Казахте, че ниските нива на безработица вече са проблем за работодателите. Бихте ли уточнил за какъв недостиг говорим?

- Всички предвиждания са условни. Има такива опити да се каже какъв е недостигът на работна сила. Това най-лесно може да се отчете от Агенцията по заетостта, където са заявени ваканции и те не се запълват за продължителен период от време. Има движение и това е положителното в действията на държавните институции за осигуряване на внос на работна сила. Все още процедурите са сложни, бавни и тромави. По този начин няма да решим въпроса. Разбира се ние се оглеждаме и за други възможности. За това да се използват и възможностите на пенсионерите, които са доста голям брой в България и някои от тях са в състояние, опит, знания, за да прилагат своите умения. Не очакваме бързо подобрение на запълването на дефицита на работна сила, но има някакво движение, включително и споразумението с Виетнам, което беше обявено. Детайли нямаме, но те са добър партньор в тази област от много отдавна. Разчитаме, че те също ще помогнат. През тази година около 6 хиляди души от Украйна са работили в туристическия сектор и това беше съществена помощ за нашите предприемачи. 

- Защо бизнесът е предпазлив за увеличаване на работните заплати, след като се нуждае от внос на работна ръка?

- Бизнесът трябва да бъде предпазлив за увеличаване на работните заплати, защото той може да раздава само изкарани пари. Държавата може да обяви 10% и 20% за увеличаване на заплатите. Ако не им стигне бюджетът може да генерират дефицит. За тях негативният ефект е в дългосрочен план, но в краткосрочен – няма проблем. Такъв би имал един предприемач. Естествено, че ако не му стигат парите, първо ще прибегне до заеми, но ако това продължи дълго, нищо друго не го очаква, освен фалит и закриване на предприятието. В този смисъл и нашите съвети към тях са да бъде премерено увеличението, да бъде обвързано с повишената производителност на труда. Държавата само може да си позволи увеличаване на заплатите в нереформирани отрасли. Това е нашата най-сериозна критика към бюджета на държавата, защото и в образованието и в здравеопазването, увеличението е обявено, включено е в бюджета. То не е съвсем безусловно, но трябваше да се разпишат по-ясни критерии. В нормалната пазарна икономика първо се поставят целите, които като се постигнат тогава се дават парите, а не да се дадат парите и тогава да се опишат някакви цели. Веднъж дадено възнаграждение на работник няма как после да се вземе, независимо че целите, които са поставени не са постигнати.

- На опашката ли е икономиката ни, предвид ниските нива на заплащане?

- По отношение на доходите – те са такива, каквато е производителността и резултатите от положения труд. Малко са отраслите да кажем машиностроенето, ИТ-сектора, фармацията, химията, които имат малко повече принадена стойност в крайния продукт, който се реализира на пазара. Останалите като шиенето на ишлеме, земеделието са предимно за износ. Изнасят се жито, лавандула без да са преработени, а износът трябва да се случва, след като продуктът бъде преработен. Докато това е така, естествено ще бъдем с по-ниски заплати. Все пак нивата на възнагражденията вървят с двуцифрени темпове нагоре. Минава мимоходом, но е добре да му се обърне внимание. Ние вече като палата го прогнозирахме като резултат, а именно увеличаване на инфлацията. За тази година, тя вече е 4%, което напрактика ще изяде ръстът на производителността на труда в България. Затова ние апелираме само в реформирани отрасли, когато се повиши производителността, да се увеличават заплатите.

- Кои са най-големите пречки пред бизнесът за неговото развитие?

- Първото, което остава като трудност, е липсата на работна сила. Това вече се взима предвид и от чуждестранните ивеститори. Те са в малко по-благоприятно положение, защото идват с едни по-съвършенни планове. В голяма част от случаите с едни схеми и машини, които са по-производителни. Това означава, че те ще се справят сравнително по-лесно отколкото българските предприемачи, защото ще изтеглят от сега работещите предприятия най-добрите работници, давайки по-високи заплати. В пазарната икономика и това не е страшно. Страшно е, когато който и да е предприемач, виждайки че не му вървят нещата и перспективите не са добри, продължава да се опитва да се задържи. В най-развитите пазарни икономики, щом се направи оценка и предвиждане, че определена дейност няма да е достатъчно печеливша, предприамачите в развитите страни продават всичко и се заемат с нов проект.

- Споменахте, че на чуждестраните инвеститори ще им бъде по-лесно. Повече или по-малко ще са те догодина?

- Очакванията са за повече инвестиции. Разбира се, нашето проучване даде тези резултати през месец септември, когато не бяха така многобройни протестите. Сега е очевидно, че има корекция на това виждане. От постъпилите запитвания при нас, сме сигурни, че две неща оказват влияние. Първо протестите и второ приказките на различни политически партии, които нямат особен шанс при следващи избори, но използват популистки призиви за в пъти увеличение на заплатите и налагане на данъци по прогресивни скали. Това е включено вече в набора от въпроси, които ни се задават от потенциални инвеститори. Самият факт, че си задават въпроса, показва, че не е изключено една сериозна част от тях да отложат своите решения за инвестиции в България. Все пак не мисля, че инвестициите ще са по-малко от това, което сега е инвестирано. Предвид времето на избори, което ни предстои догодина, голям скок в нивата едва ли можем да очакваме. Ние като организация правим всичко възможно да се получи обратният резултат. Не можем да очакваме много големи и равномерни инвестиции от чужбина докато административната тежест не се намали и корупцията не бъде редуцирана. Тя е проблем за бизнеса. Не е редно да продължават опитите да се прехвърля на бизнеса допълнителна тежест заради това, че контролните органи не си вършат както трябва работата. Школски пример е последната такава инициатива. Превозвачите да дават седем дена по-рано уведомление към НАП за това с какъв камион и по какъв маршрут ще превозват плодове и зеленчуци с цел да се подобри контролът върху внасянето и ползването на кредит по ДДС. Това е нещо, което може спокойно да се проследява от българските митници. Едната измама е, когато се декларира, че нещо е изнесено, а то не е. Продадено е в страната, а ДДС не се внася понеже формално, по документи, е заминало в чужбина. Това спокойно може да се проверява от митниците. Ние вече изказахме нашето мнение за неприемане на подобни мерки. Същото е и за стоки, които уж са внесени и се продават на нашия пазар, след което се прибира ДДС-то. Получава се една нелоялна конкуренция. Затова апелираме контролните органи да си вършат работата.

- Кои са секторите от икономиката, които са наше конкурентно предимство пред останалите страни от региона?

-Това продължава да бъде производството на автомобилни части. Има нови инвестиции, в процес на изграждане са нови мощности. Някои удвоиха и утроиха производството си тук. Има интерес и от страни, които търгуват със САЩ, но поради увеличаването на митата за определени продукти, се оглеждат за прехвърляне на производството от собствените си страни в страни като България. Тук те могат да добият статут на европейски стоки и да се движат без мита и всякакви затруднения в единното европейско икономическо пространство. Химията продължава да бъде с добри резултати, фармацията се представя добре и запазва позицията си.

Има ли нови фармацевтични играчи, които са се регистрирали?

- Това са обикновено компании, които извършват изследвания, проверка на лекарства и тестове, което не е с незабавно значение за фармацевтичния сектор. По-скоро в перспектива, ако нещо се окаже работещо, може да има отражение върху сектора. Шивашката индустрия, въпреки затрудненията и липсата на работна сила се представя добре като качество. За тях поръчките продължават да се изпращат, но не всички могат да ги поемат.

Като казахте външно-търговските отношения на България и опитите ви да привлечете нови инвестиции кои са традиционно най-силните ни партньори?

- На първо място остава Европейският съюз, който въпреки спадът като цяло на търговията, бележи 10% ръст за тази година. Второ това са пазари, които са с огромни възможности. Ние не изключваме нито един пазар. Най-много през тази година бяха срещите с китайския бизнес за сътрудничество с китайската икономика. Тук бяха представителите на Международната търговска палата за сътрудничество по Пътя на коприната. Там се отварят доста перспективни възможности. Ние ще се постараем българските фирми да ги оползотворят. Има интерес и от Централно Азиатските републики, които въпреки декларираните успехи за производството на земеделски продукти, все още са далеч от това, което България е показала като качество и като възможности. Там ще продължаваме да бъдем търсен партньор, но възможностите на нашето земеделско стопанство са ограничени. Това е дълга тема, но съществува голям потенциал. Надяваме се на големи инвеститори като Китай. Те декларират, че и сега са готови големи площи да ги поемат с обработка, след което да нямаме грижа за износа на пресни плодове и зеленчуци. Това те могат да го правят и със самолети, ако трябва. Ръстът на търсенето на такива качествени продукти в Китай е много голям. Ние сме равностойни като разстояние със страни като Австралия и Нова Зеландия. Съвсем спокойно можем да се конкурираме с тях.

- Връчихте годишните награди за икономика, какво беше новото тази година?

- Окуражителното в резултатите на първите сто компании в различните категории е, че показателите от счетоводните им отчети са по-високи от тези за миналата година и като печалба и като обеми продажби от миналогодишните топ 100 компании. Хубавото е, че има разместване. Няма повторение на резултатите, което показва една действаща пазарна икономика.9500 болнични са издадените около празниците

9500 болнични са издадените около празниците

Изключени са болничните листове с диагноза, имаща отношение към онкологични заболявания
КНСБ: Да има директива за минималната работна заплата

КНСБ: Да има директива за минималната работна заплата

Приветстваме обявеното от ЕК начало на консултации за въвеждане на справедливи минимални възнаграждения за работниците в ЕС
Възможен теч на данни на здравнонеосигурени

Възможен теч на данни на здравнонеосигурени

Това ще се случи от 1 февруари, когато влизат в сила промените по Наредба Н-18, които засягат фирмите в България приемащи плащане в брой, каза д-р Гергана Николова
Питат НОИ най-често за болнични и майчинство

Питат НОИ най-често за болнични и майчинство

Общо 31% от обажданията се свързани с въпроси за пенсии, отчетоха от осигурителния институт
Бизнес и синдикати на среща при премиера

Бизнес и синдикати на среща при премиера

Предлагат да се подпише национално тристранно споразумение за реформи в ключови сфери
Работодателите бойкотираха Тристранката заради болничните

Работодателите бойкотираха Тристранката заради болничните

Синдикатите подкрепиха увеличението на минималната заплата от 540 на 610 лв.
С 10 на сто увеличават заплатите в МУ-София

С 10 на сто увеличават заплатите в МУ-София

Това ще стане факт от 1 януари 2020 година според новия КТД, който вече е вписан в ИА „Главна инспекция по труда"
Средният осигурителен доход мина 1000 лв.

Средният осигурителен доход мина 1000 лв.

Трудът на българите става все по-добре оценен, написа премиерът Борисов във Фейсбук
Четвърти сме в ЕС по разходи за храна и напитки

Четвърти сме в ЕС по разходи за храна и напитки

Пред нас са само Естония, Литва и Румъния, сочат данните на Евростат
Парламентът прие окончателно бюджета за 2020 г.

Парламентът прие окончателно бюджета за 2020 г.

Образованието и здравеопазването са обявени за основни приоритети
1 2 3 4 5 ... 37 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020