Динята е царицата на лятото

Заради високото съдържание на вода – 92%, динята е идеалният плод за летните жеги. Утолява жаждата, разхлажда и хидратира организма. Тези му свойства го превръщат в добра превенция при прекалено потене и срещу топлинен удар. Заради богатото й водно съдържание обаче, трябва да похапваме динята не като десерт, а между храненията, за да не наруши разграждането и усвояването на храните вещества.
В световен мащаб се използват и кората и семките, но традиционно българите предпочитат сърцевината. Тя е богата на витамин С, калий, фибри, всички витамини от група В и провитамин А. Динята изобилства и от различни минерали – манган, желязо, магнезий. Съдържа и много никел, който е микроелемент с мощно антиоксидантно действие за организма. А червеният й цвят се дължи на ликопените, които също са силен антиоксидант.
Всичко това превръща плода в безценен съюзник в диетотерапията при много болести, обяснява проф. Байкова. Заради желязото се използва успешно при анемиите. Диуретичният й ефект помага в терапията на подагра за понижаване на свръх нивата на пикочната киселина. Тя е подходящ плод и за хранителни режими при гастрити, язви на стомаха и дванайсетопръстника, при възпалителни заболявания, артрити, артрози, ревматизъм. Помага и при болести на черния дроб, бъбреците, хипертонията. Богатото съдържание на фибри намалява контролира нивата на лошия холестерол. Действа добре и при запек.
На динята може да наблегнат и всички, които се стремят да поддържат добра фигура. С количеството й трябва да внимават диабетиците заради богатото захарно съдържание. В напреднало състояние на бъбречна недостатъчно трябва към консумацията й да се подхожда много внимателно заради диуретичният й ефект, съветва още специалистът.
2. Пъпеш срещу стрес и преумора.
Също като динята и пъпешът е богат на вода, но съдържа много повече захари и нишесте. Изобилства още на калий и желязо, и най-вече на силиций, който е мощен стимулатор на кората на кората на главния мозък и фактор овладяващ рисковете на стреса. През последните години, френски учени са насочили усилията си именно в изследването на възстановителните ефектите на пъпеша след стрес и преумора.
Вкусният плод съдържа и мощният антиоксидант дисмутаза. Както и динята, той също се използва в диетотерапията при различни заболявания - сърдечно-съдовите, на бъбреци и черен дроб, за контрол нивата на триглицеридите, при овладяване процесите на атеросклерозата. Заради диуретично и слабително действие се използва и при лечение на запек, подагра, камъни в бъбреците.
Заради богатството си на лесно усвоими захари е потивопоказен при диабет, затлъстяване и чревни разстройства.
3. Прасковите – натуралната антиейдж терапия.
Този плод съдържа витамин С, както и цялата група В, които подобряват работата на централната нервнасистема, намаляват риска от депресии и безсъние. Витамин Е, бетакаротени, водно разтворими фибри и етерични масла, има още във вкусния плод.
Ароматните праскови обаче крият и други тайни – те имат мощен антиейдж ефект. Помагат при овладяване на проблеми с кожата, както и срещу бръчки. Тъкмо заради това са обичайна съставка за много кремове срещу стареене. Понеже са отличен източник на антиоксиданти защитават сърдечно-съдовото здраве и предотвратява злокачествените образувания.
В тях има и богато присъствие на органични киселини – ябълчна, лимонова, тартронова, винена. Всички те влизат в цикъла на Кребс при изгаряне на мазнините. Което прави прасковите идеален плод при диети за отслабване.
Богати са и на минерали –калий, желязо, фосфор, манган, мед, цинк, селен, магнезий. А последните изследвания доказват, че костилката на плода съдържа горчиво бадемово масло и един малко известен витамин – В17. Той е познат още като амигдалин и има много силно антикарцирогенно действие. Може да бъде открит и в костилките на бадема, кайсиите и сливите.
4. Кайсии – гарант за дълголетие.
Тези малки слънца са изключително полезни. И те като повечето плодове са много богати на витамини – основно С и групата на В. Съдържат и голямо количество витамин А, който помага на зрението и кожата.
Особено висока е съдържанието на флавоноиди в тях, които укрепват стените на кръвоносните съдове, имат антимикробни и лъчезащитни свойства. Това прави кайсиите плод с мощно антиоксидантно действие.
Но главното богатство на кайсиите са микроелементите като магнезий и желязо. Затова любителите на кайсиите се отличават с бодрост и здрав тен. А огромното количество калий прави тези плодове незаменими за профилактиката и лечението на сърдечно-съдовите заболявания и отоците, заради диуретичния ефект. Интересна подробност е, че количеството на калия в сушените плодове многократно надвишава това в пресните. Свежите кайсии обаче са препоръчителни в менюто на хипертониците и болните от анемия заради магнезия и желязото. В комбинация и с фосфора, те стимулират работата на мозъка, което ги прави плода полезен при натоварена умствена работа. Кайсиите помага и в борбата с килограмите отново заради наличието на няколко вида важни киселини - ябълчна, лимонова и салицилова.
5. Малини срещу простуда и стомашни проблеми.
Ароматни, вкусни, нискокалорични. Това прави малините неустоимо изкушение за всички. Като всеки плод и те съдържат захари, но тук те са лесноусвоими. Заради липсата на захароза те са подходящи за хората с диабет тип 2. Водното им съдържание е високо, а калориите едва около 50 на 100 грама продукт, което изстрелва малините нагоре във всички видове диети за отслабване.
Разбира се плодът съдържа много фибри и е богат на витамини и минерали. Заради концентрацията на витамин С, той е особено подходящ в профилактиката на простудни заболявания и стомашно-чревни проблеми.
В малините има още манган, фосфор, калций, калии и щедро присъствие на селен. Откроява се обаче съдържанието на елагонова киселина. Заедно с другите флавоноиди тя оформя мощното антиоксидантно действие на малините, което неутрализира вредните свободни радикали. Тези плодове са с 50% повече антиоксидантна активност от ягодите, до 10 пъти повече от доматите.
Съдържанието им на мед и цинк ги прави изключително полезни за бъдещите майки, заради участието на тези елементи в оформянето на плацентата, кръвотворенето и имунна защита.

Позитивната психология в полза на човека
Всяка година традиционно отбелязваме професионалния празник на тези специалисти на 4 април

Не е време нито за диети, нито за преяждане

Мръсният въздух вреди и на кожата

Ръст на усложненията в естетичната дерматология
При ботулиновия токсин е ключово да се знае с какъв продукт работи лекарят, казва д-р Снежана Атанасова

Как да отслабнем здравословно и трайно

Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Грижа за суха коса

Как да изберем крем против бръчки през бременността

На море с рецепта от доктор
