Инфекции

Хепатитът е агресивен при възрастните

30-11-2018 14:05
Трябва работещите в туризма задължително да си направят ваксина, казва проф. Красимир АнтоновХепатитът е агресивен при възрастните
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
В Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити, която стартира от 26-30 ноември, потърсихме професор Красимир Антонов, специалист по гастроентереология и хепатология от болница „Св. Иван Рилски", за да разкаже кой от вирусните хепатити е по-агресивен и какви са съвременните методи за лечение на инфекциите предавани по кръвен или по полов път.
- Проф. Антонов, кои са вирусните хепатите предавани по кръвен път?
- Вирусните хепатити, които се предават по кръвен и по полов път са на първо място  хепатит В, вирусен хепатит С, а тези които имат инфекция с хепатит В, за съжаление са инфектирани и с вирусен хепатит Д. Така че, три са вирусите, които се предават по кръвен и по полов път, като хепатит В е най-опасен за пренасяне по полов път, защото е най-устойчив.

- Кои са рисковите групи?

- Рисковите групи са детерминирани. За пациентите с хепатит С- това са хората, които използват венозни наркотици. Напоследък се обръща внимание, че хора които използват кокаин също са изложени на този риск. Рисковете от кръвопреливане и от манипулации рязко намаля, на практика в някои държави е почти нула. Но напоследък се отчита бум сред младежите, които правят секс с мъже. Това е групата, която се явява втора рискова за хепатит С. При хепатит В нещата си остават, така, както е било в миналото. Много държави като Китай, Тайван и Сингапур са сериозно засегнати от тази инфекция, така че е възможно чрез туризъм човек да се зарази. При условие, че има консумация на не добре обработени храни, както и на нерегламентирани сексуални контакти. Половият начин при хепатит В е основният на този етап за разпространяване на инфекцията.

- Колко дълъг е инкубационният период, от заразяването, до първите симптоми на болестта?

- Обикновено от 30 до 60 дена. Като 70% от нашите пациенти с хепатит С никога не са имали остър хепатит. Тази група пациенти стои в основата на айсберга. По-малка е групата на хората с остър хепатит С, те са само от 5% до 10% от инфектираните. С вързрастта броя на пациентите с остър хепатит В се увеличава, но при децата и новородените е възможно да има инфекция с хепатит В, без да мине през периода на остър хепатит с жълтеницата.

- Закъсняват ли пациентите и в кой стадии идват при Вас?

- Въпросът е изключително актуален, защото на практика пациентите, които идват са в напреднал стадии на болестта и те действително нямат никакви оплаквания. Ние ги хващаме на ниво цироза или пред цироза, това касае някъде до 50% -60% от нашите пациенти. Те са на възраст над 65 години. Това е характерното за хепатит С и затова проблемът с ранната диагностика, раннното лечение е изключително актуален. Защото, когато вече имаме оформена чернодробна болест - цироза, ние дори да изчистим организма от вируса на хепатит С, за съжаление тази цироза може да остане и тя да е базата по-нататък да се развие рак на черния дроб. Затова е много важно у нас да се въведе скринигова програма, било то за рисковите групи, било за по-голяма част от населението, за да може навреме ние да хващаме тези инфекции и не само да излекуваме от вируса пациента, но и в рамките на година, две и черния дроб да се възстанови.

- Как може човек да провери дали е заразен с някои от вирусите на хепатит?

- Ние много разчитаме на Вас медиите, защото вие популяризирате нашите препоръки. Когато човек е претърпял оперативни интервенции и му е правено кръвопреливане, или когато е в така наречените рискови групи, както са затворниците- при тях също е много висок процента на инфекцията, редно е да се проверят дали имат инфекция. Особено е важно хората над 60 години да знаят,че в миналото не се е изследвала кръвта за хепатит С и ако на младини им е правено кръвопреливане, сега трябва да се проверят. Мога да кажа, че в страната хепатит В намалява с въвеждането на ваксинациите. Въпреки това съветвам хората, които често пътуват в чужбина периодично да проверяват защитният титър и ако той е нисък да се реимунизират.

- Диагнозата хепатит се поставя на базата на какви изследвания?

- Две са изследванията. За хепатит В, така наречения австралийски антиген, а за хепатит С, така наречените антитела срещу хепатит С. Това са тези изследвания, които са масови. Цената им е не повече от 20 лева, така че на практика всеки човек стига да желае може да ги направи.

- Ясно е, че хепатит С е коварно заболяване, но кой е по-агресивен, вирусът на хепатит В или вирусът на хепатит С?

- Труден въпрос. Хепатит С, когато човек е млад е лека болест. В началото, когато установихме тази инфекция пред 1989 година имаше доста въпроси, като този, дали това въобще е болест. С напредването на възрастта хепатит С става много агресивен. И хората, които идват при нас, над 65 годишните, обикновенно вече са с цироза. Тоест при младите хепатит С е кротък, при възрастните пациенти е агресивен и бързо води до чернодробна цироза. При хепатит В нещата са малко по-различни. Една трета от хората имат активна болест, това се познава по увеличените чернодробни ензими. Ако те не се лекуват, в рамките на 5 години могат да развият и чернодробна цироза. Останалите 2/3 могат цял живот да носят вируса, без да се разболеят. И за това е хубаво, след като разберат, че са инфектирани да се обърнат към съответните специалисти, за да се прецени в коя фаза на инфекцията са. Ако са в активната фаза, се налага активна терапия или пък ако са във фазата, в която имунната система, все пак държи под контрол инфекцията, се налага единствено наблюдение.

- Професоре, има ли ли сте пациент заразен с повече от един от вирусите на хепатита?

- Имал съм пациент, който беше заразен с хепатит В и с  Д същото, както и с хепатит А, с хепатит С, с хепатит Е.

- Какъв е профилът на този ваш пациент?

- Младо момче, което работеше в Лондон. Поправял е къщи, имал е контакт със среда, която е доста не хигиенна. Самият той употребяваше наркотици. Действително при него изследванията, които проведохме установихме активни 5 инфекции.

- Каква е съдбата на този пациент?

- За съжаление трагична, защото всичко това доведе до чернодробна недостатъчност. И за съжаление той почина.

- Да обърнем внимание към една друга група- бременните, които са заразени с вирусни хепатити, каква е опасността за плода?

- Когато жената е бременна и е заразена с хепатит В има много ясни критерии кога може да се предаде тази инфекция. В края на шести лунарен месец бременната, която е носителка на хепатит В трябва задължително да се изследва за репликация на вируса. И ако нивото на вируса е над 200 000 международни единици, задължително трябва да се започне терапия. Тази терапия е налична в България, така че не е проблем да се осигури. Това гаранира в рамките на следващите 3 месеца вируса в кръвта на бременната да стане нула, да отпадне вътреутеринното заразяване, което е не повече от 5% от случаите и при раждането майката практически няма вирус в кръвта си. При хепатит С нивото на 6-тия месец е важно. Ако то е над 1 000 000 международни единици, за съжаление няма лекарство, което да се даде, но поне знаем какъв е риска. Общо взето се препоръчва нормално раждане, но майката е хубаво да не кърми бебето, особено когато има наранени зърна на гърдите. Защото по време на кърменето може да има контакт на лигавицата на детето с кръвта на майката.

- Какво се случва, когато имаме заразен пациент, които не е декларирал това поради незнание, а му предстои оперативна интервенция? Има ли опасност за медицинския екип?

- Това не са по-различни рискове от всички останали инфекции. Не трябва хората да се третират, както засичаме единични случаи, по-особено като се поставят в други условия за оперативна интеревенция и проследяване. На практика изискванията са едни и същи да се пази асептиката, както е навсякъде. И ако всичко е наред няма да има никави проблеми. Има болници, които се грижат за своя персонал. От санитаря до чиновника всички са ваксинирани за хепатит В. В нашата болница, мога да благодаря на д-р Дечев, че всички от санитаря до професора са изследвани и са ваксинирани. Аз лично знам техния статус. Препоръчвам този подход да се прави от всички болници, за да бъдат защитени нашите колеги. Включително и към стипендиантите, знам че там има една такава програма, тя да не се спира защото те са бъдещето ни и трябва да го пазим.

- Доклад на ЕК сочи, че се забавят темповете за продължителността на живота. На фона на иновациите в медицината, това не е ли притеснително? Дали това не означава, че те- иновациите вече тръгват в развитието си назад?

- Напротив, тепърва започва нова ера. Биологичните технологии са на невероятно висота, развиват се с бясно темпо, така че аз по-скоро очаквам още по-големи успехи.


Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

У нас тази диагноза е на първо място като причина за смърт от всички онкологични заболявания при мъжете и на трето при жените, казва проф. Светлана Христова

Недоносените деца са рискови за инфекции

Недоносените деца са рискови за инфекции

Респираторно-синцитиалният вирус подвежда родителите, че става дума за тривиална настинка, а може да доведе до тежки пневномии, казва доц. Ралица Георгиева
Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Пандемията ни показа, че е нужно обществото да има по-голямо доверие на лекарите, тогава ще можам да защитим не само себе си, но и нашите близки и приятели, казва чл.-кор. проф. Цветалина Танкова
Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Рискът от нова инфекция е 5% до три месеца след първото заболяване, като нараства до 50% след 17 месеца

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Скрининг сред рисковите групи ще открие повече хора, на които може да бъде предоставено своевременно лечение, казва проф. Здравко Каменов
Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Операцията се прави за първи път в България и ще се извърши в УМБАЛ „Св. Екатерина", съобщи проф. Генчо Начев

Забравата издава Алцхаймер

Забравата издава Алцхаймер

Музиката, упражненията, диетата и ангажираността на ума помагат в борбата с болестта, казва д-р Костис Прускас от Блокс Здравни и социални грижи

Германски топ лекар оперира у нас

Германски топ лекар оперира у нас

Проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков извършиха първата съвместна интервенция в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", известният специалист от чужбина отказа хонорар
Действай бързо! Инсултът не чака!

Действай бързо! Инсултът не чака!

Ако симптомите бъдат открити и лечението започне навреме, процесът на „умиране" на мозъчна тъкан е обратим и болният може да бъде спасен, казва акад. Иван Миланов

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Разписване план стъпка по стъпка как да става ранната диагностика, казва проф. Красимир Антонов
1 2 3 4 5 ... 48 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ