Гастроентерология

Махат камъни от жлъчката през устата

19-08-2016 07:26
С новия метод лекарите ги разбиват в тялото на болния с лазерМахат камъни от жлъчката през устата
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Камъните в жлъчния мехур са често срещан проблем. При 15 до 20 процента от пациентите обаче състоянието се усложнява и се развиват камъни в жлъчните канали. Как се процедира в тези случаи, защо се стига до там, кои са най-новите методи за отстраняването им, попитахме д-р Петко Карагьозов, началник отделение по Интервенционална гастроентерология в болница "Токуда".
Система за дигитална холангиоскопия е най-новото оборудване, с което се махат камъните в жлъчните пътища у нас. Авангардният апарат е единствен за цяла Източна Европа, казва д-р Петко Карагьозов. С модерната техника се вадят големите камъни в жлъчните пътища – с размери около 15-20 мм, и то през устата на пациента. Това е възможно, като се ползват едновременно два апарата, които са вградени един в друг. Те са снабдени с чип и дигитална камера, така осъществяваме директен оглед на пътищата, обяснява д-р Карагьозов. По този начинспециалистите могат да позиционират големите камъни и да ги разбият с лазер. Тоест правим така наречената лазерна литотрипсия, но през устата на пациента, казва интервенционалният гастроентеролог. По този начин болните хора си спестяват отворена операция, която е конвенционалната алтернатива в случая, както и традиционното разбиване на камъни.

В болницата се прилага и стандартната литотрипсия при големи камъни в жлъчните канали. Успеваемостта при нея обаче е по-ниска, освен това е доста травматична за пациентите, казва д-р Карагьзов. Болният трябва да прекара часове в литотриптера, докато се нанесат няколко серии от ударни вълни, които да разрушат камъните. През това време тече обезболяване във вените, а пациентът е буден и вижда, какво се случва. Успеваемостта за фрагментация е много по-ниска, докато с лазера и холангиоскопа е почти 100%, добавя д-р Карагьозов. Освен това при стандартната литотрипсия болният трябва да претърпи две интервенции с всичките им рискове – кръвоизливи, перфорация и др. С новия апарат процедурата е една и е много по-щадяща.

Друг вариант за вадене на големите камъни в жлъчните пътища е чрез механичното им разтрошаване под рентгенов контрол. В този случай камъкът се захваща с една специална кошница. Има уред, който затяга тази кошница, той се нарича външен литотриптер, и чрез него се упражнява механичен натиск върху камъка и той се раздробява, обяснява специалистът.

Освен големите, интервенционалните гастроентеролози вадят през устата на пациентите и малки камъни от жлъчните пътища. Те не са проблем и там не е нужно приложението на новия апарат. При тях се действа рутинно, влиза се с инструмент през устата до мястото, където се влива жлъчния канал в дванадесетопръстника, оттам се прониква в жлъчния канал с малки инструменти, казва д-р Карагьозов. След това се прави един малък разрез и камъните се вадят със специални кошници. Човекът е под упойка и се работи изцяло през естествен отвор, без разрези, без рани, добавя специалистът.

До камъни в жлъчните пътища могат да доведат редица причини. Сред тях са вродените фактори, индивидуалните свойства на жлъчния сок. Друга група са външните фактори като консумацията на повече мазни храни, наднорменото тегло. Но по-голямо значение имат факторите, свързани с генетиката, категоричен е д-р Карагьозов. Част от тях са вродено променена активност на някои ензимни системи, особеностите в обмяната на някои вещества – мазнини, холестерол и така нататък.

Камъните се срещат поравно сред мъжете и жените, макар и рядко те засягат дори децата. При малчуганите появата им се дължи на някакво друго заболяване - вродени анемии, които са свързани с повишен разпад на хемоглобина, наднормено тегло.

Симптомите за камъни в жлъчните пътища няма как да се сбъркат. Пациентът е със силна болка, с потъмняване на урината, казва д-р Петко Карагьозов. Ако се забави диагностицирането, се появява и жълто оцветяване на склерите. При острото състояние, когато камъкът напуска жлъчния мехур и навлиза в канала, най-често симптомите са бурни и драматични и водят болния в спешния център, обобщава той.

Ограничават оперирането на онкоболни в краен стадий

 

Отворените палиативни операции в онкологията все повече се ограничават и грижата за тези пациенти минава в нашата област, казва д-р Петко Карагьозов. Докато в миналото са оперирани пациенти със запушени жлъчни пътища от туморни образувания, сега това не се препоръчва. Вместо това им се слагат стентове, за да се възстанови проходимостта на жлъчните пътища. Същото е и при рака на хранопровода, който не подлежи на хирургия, когато е много напреднал, при запушванията на дванадесетопръстника, в някой случаи при запушване на дебелото черво, обяснява той. Идеята е онкологично болните пациенти в четвърти стадий да не претърпяват големи операции, обобщава специалистът.


4-месечно бебе с рядка киста спасиха в „Токуда”

4-месечно бебе с рядка киста спасиха в „Токуда”

Дете с много рядка вродена аномалия на червата оперираха хирурзите в болница „Токуда".
В

В "Токуда" конструираха пикочен мехур лапароскопски

Премахване на пикочен мехур и изграждането на нов чрез лапароскопски метод, направиха за първи път в България уролозите на „Токуда".
Безплатно преглеждат бебета в „Токуда“

Безплатно преглеждат бебета в „Токуда“

Деца до 1-годишна възраст ще изследват безплатно в болница Токуда.
Безплатни прегледи на деца в Токуда за 1 юни

Безплатни прегледи на деца в Токуда за 1 юни

Клиниката по Педиатрия в Токуда Болница София организира безплатни консултации по случай Деня на детето. Специалисти от различни педиатрични специалности ще преглеждат безвъзмездно малчуганите, които имат оплаквания или ако родителите желаят да доведат децата си профилактично.
Аджъбадем взима Токуда и се слива със Сити Клиник

Аджъбадем взима Токуда и се слива със Сити Клиник

Турската верига от болници "Аджъбадем" е подписала споразумение за придобиването на българската болница "Токуда", която ще бъде слята с лечебните заведения на "Сити Клиник", съобщиха от компанията.
БЧК не участва с пари в купуването на Токуда

БЧК не участва с пари в купуването на Токуда

Днес излезе информация в медиите, че Българският червен кръст иска да купи най-голямата частна болница в столицата „Токуда" и всички сателитни дружества, включително и банката, за сумата от 100 млн. евро. Предложението било изпратено лично от председателя на червенокръстката организация Христо Григоров на 7 април тази година до д-р Торао Токуда в Япония. В него се казва, че неправителствената организация има интерес към закупуването на „Токуда Груп България", под чиято шапка е не само лечебното заведение, но и банката, застрахователното и фармацевтичното дружество, хосписа, научно-изследователския център и т.н.

 

По този повод председателят на БЧК Христо Григоров даде интервю за Агенция „Фокус", което публикуваме дословно поради големия интерес към темата.

Редовни очни прегледи след 55

Редовни очни прегледи след 55

Кои са най-честите очни заболявания, които се появяват с напредване на възрастта? На този въпрос отговаря д-р Алек Топов, завеждащ клиниката по офталмология в болница „Токуда".
Токуда консолидира акциите си

Токуда консолидира акциите си

25 акции или 5% от капитала на болница Токуда е продала компанията „Токушукай Инкорпорейтид" на основния акционер в лечебното заведение „Токушукай-София". Сделката е извършена в края на миналата година, показва справка в Търговския регистър.
 Турски капитали стъпват на болничния пазар

Турски капитали стъпват на болничния пазар

Турски капитали навлизат на болничния пазар в България през тази година. Развитието на онкологията у нас и оставането на южната ни съседка извън ЕС са сред най-вероятните причини за това.

Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Доволни ли сте от работата на служебния кабинет в сферата на здравеопазването?

Февруари 2023 Предишен Следващ