Европа

Животът се увеличава по-бавно

22-11-2018 15:57
Над 84 000 души в Европа са починали заради психични проблеми през 2015 година, сочи доклад на ЕК Животът се увеличава по-бавно
Clinica.bg

press@clinica.bg
Продължителността на живот в ЕС вече се покачва с по-бавни темпове. Това e eдна от най-значимите констации в доклада на ЕК и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за здравеопазването на 2018. Той акцентира още върху необходимостта от подобряване на психичното здраве на хората, върху борбата с тютюношенето, злоупотребата с алкохол и др.
До неотдавна горната граница на живота се увеличаваше бързо и с постоянно. От 2011 г. обаче се забелязва промяна в тенденцията и се отчита осезаемо по-бавно покачване.
Това поставя под въпрос ефекта от непрекъснатите иновации и инвестиции в медицината, чиято основна мисия е именно дълголетието. Продължават да се отчитат и големи различия в очакваната продължителност на живота не само по пол, но и по социално-икономическо положение. Така например като цяло в ЕС

30-годишните мъже с по-ниско образование

се очаква да живеят около 8 години по-малко отколкото висшистите."Макар средната продължителност на живота в ЕС да е сред най-големите в света ние не бива да почиваме на лаврите си. Животът на много хора може да бъде спасен чрез активизиране на усилията ни за насърчаване на здравословен начин на живот и справяне с рискови фактори като тютюнопушенето или липсата на физическа активност.
Неприемливо е всяка година в ЕС над 1,2 милиона хора да губят преждевременно живота си.

Това може да бъде избегнато

чрез подобряване на профилактиката на заболяванията и чрез по-ефективни здравни грижи", коментира Витянис Андрюкайтис, член на Комисията и отговарящ по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

До 20 % от разходите за здравеопазване биха могли да се пренасочат и да бъдат оползотворени по-добре, констатира още докладът. „С помощта на прийоми от различни политики би могло да се оптимизират разходите, като се осигури добро съотношение между качеството и цената, например при подбора и покритието или обществените поръчки и ценообразуването за фармацевтични продукти чрез оценката на здравните технологии", гласи документът.

 

Той показва още пряка зависимост между социалния статус

 

на хората и удовлетвореността им от здравното обслужване. Пет пъти по-вероятно е домакинствата с ниски доходи да посочат, че имат оплаквания и критики по този въпрос, отколкото семействата с високи доходи.

Докладът поставя акцент и върху психичното здраве, което вече има не само социално значини, но и икономически измерения. Общо разходите в тази област се очаква да възлязат на над 600 млрд. евро годишно. Над 84 000 души в Европа са починали заради психични проблеми през 2015 година.

 

Общо разходите в тази област се очаква да възлязат

 

на над 600 млрд. евро годишно.

Прекомерната употреба на алкохол сред подрастващи и възрастни остава сериозен проблем, въпреки общото намаление на консумация на концентрат в ЕС. Почти 40% от тийнейджърите посочват, че през изминалия месец са имали поне едно т. н. запойно пиене.

Пет пъти по-вероятно е домакинствата с ниски доходи да посочат, че са налице неудовлетворени потребности от здравно обслужване отколкото домакинствата с високи доходи.


40 милиона искат действия за здравето

40 милиона искат действия за здравето

Това стана по време на конференцията на ООН за климата COP28, която се провежда в Дубай от 30 ноември до 12 декември
Сред последните сме в ЕС по разходи за наука

Сред последните сме в ЕС по разходи за наука

352 млрд. лв. за научноизследователска и развойна дейност e изразходвал Европейският съюз през миналата година
Нова оферта за лекарските заплати в Англия

Нова оферта за лекарските заплати в Англия

Тя предвижда ръст от още 4.5% по това перо догодина, но индивидуалното увеличение ще варира между 0 и 13%, предложението може да спре стачките на консултантите
Среща на високо ниво за диабета в Сърбия

Среща на високо ниво за диабета в Сърбия

Организират я СЗО и Международната федерация за заболяването, 64 млн. души са засегнати от него в Европейския регион, до 2030-та ще бъдат 76 млн.
 Френска полева болница за ранени от Газа

Френска полева болница за ранени от Газа

Лазаретът е разположен на борда на кораба, който е с хеликоптерна площадка, на която да кацат вертолетите с пациенти
Лекарите в Гърция започват стачка

Лекарите в Гърция започват стачка

Те са от болниците и настояват за увеличаване на заплатите и на броя на наетите служители
2.4 млн. с ХИВ в Европейския регион

2.4 млн. с ХИВ в Европейския регион

Подобреният достъп до тестване е довел до 4.2% увеличение на диагностицираните с инфекцията, съобщиха от ECDC и СЗО
Нов свински грип във Великобритания

Нов свински грип във Великобритания

Това е първият такъв случай регистриран при човек в Обединеното кралство, пациентът се е възстановил напълно
Спад на разходите за здравеопазване в ЕС

Спад на разходите за здравеопазване в ЕС

През 2022 г. те заедно със средствата за социална закрила при болести са били най-високи във Франция – 10% от БВП, а най-ниски в България – 4.2%, показват данните на Евростат
Спряха грейки за крака и зимни чехли

Спряха грейки за крака и зимни чехли

Забраната важи за европейския пазар, а причина за нея е завишено количество фталати и олово в състава им причиняват рак и безплодие, казват от „Ние потребителите"
1 2 3 4 5 ... 109 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ