„Света София” ограничи приема на деца с ДЦП

18-08-2016 14:31
„Света София” ограничи приема на деца с ДЦП
Clinica.bg

press@clinica.bg
С 30 % е намален приемът на деца с церебрална парализа в единствената специализирана болница за рехабилитация „Света София". Това съобщи днес пред БНТ директорът на клиниката доц. Иван Чавдаров. Причината за проблема е увеличената цена на клиничните пътеки без да е завишен лимитът на лечебното заведение.
През последните 6 месеца болницата е работила без да получава от касата средства за надлимитната си дейност. През това време липсите покривахме от резервите на болницата, но те вече са изчерпани, обясни директорът й. Това е наложило и орязването на приема на пациенти.

От лечебното заведение искат неограничено финансиране по клиничните пътеки, с които се извършва рехабилитация на недоносени бебета, кърмачета и малки деца. „При кърмачетата правим задължителна профилактика и успяваме да предотвратим проблема при мног от тях, което е в полза и на децата, и на държавата", коментира още управителят на „Света София".

От здравно министерство предлагат тези пътеки се финансират директно от централната каса, а не от районните. Това ще даде възможност за пълно изплащане на извършената от болницата дейност, смята зам. министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Както clinica.bg вече писа, пациентите по някои от пътеките за рехабилитация са намалели в сравнение с миналата година. Фондът затегна правилата за хоспитализации, след като отчете драстични преразходи по някои от пътеките си преди две години. Броят на пациентите обаче продължава да намалява и сега. 20 503 души са минали за рехабилитация на опорно-двигателния апарат за 6 месеца срещу 91 хиляди за цялата 2015 г. Рехабилитацията при родова травма се е стопила от 55 хил. души за миналата година на 68 за първите шест месеца на тази. При пътеката за ДЦП обаче има малко увеличение - за първите 6 месеца на годината са хоспитализирани 950 души срещу 608 за цялата минала година.

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ