Интервю

Разширихме гамата на ендоскопските операции

20-11-2018 08:00
Тежката реконструктивна и ревизионна хирургия става акцент в работата на Ортопедично отделение, казва д-р Петьо БратоевРазширихме гамата на ендоскопските операции
Clinica.bg

press@clinica.bg
Опасността от травми, от счупени крака и ръце съществува през цялата година, но най-голяма е през зимата. С падането на първия сняг, трябва да сме по-внимателни по-улиците. А в случай, че пострадаме, е добре да знаем къде да намерим добри лекари, на които да се доверим. Какви са възможностите за лечение в Ст. Загора, разказва началникът на Отделението по ортопедия в Болница „Тракия" д-р Петьо Братоев.
- Д-р Братоев, от началото на октомври 2018 г. отделението по „Ортопедия и травматология" се разшири и вече е разположено на 2 етажа в Болница „Тракия". Какви предимства за пациентите и медицинските екипи дава новата структура и организация на работа в отделението?

- Реализирахме една стара наша идея за реорганизация на медицинската дейност, с цел подобряване грижата за пациента, като налагаме най-добрите медицински практики от Европа и света. Вече сме ситуирани в две отделения, разположени на два етажа – 1-ви и 4-ти в сградата на Болница „Тракия"-Парк. На 1-я етаж е разположено отделението по „Ортопедия и травматология", в което се приемат и лекуват спешните пациенти, а на 4-я етаж е отделението по „Ортопедична, реконструктивна и ендоскопска хирургия", в което се извършва лечение на планови пациенти – първично ревизионно ендопротезиране на големи стави, ендоскопска и реконструктивна хирургия. И двете отделения са на денонощен режим на работа. На практика удвоихме медицинския персонал. Ако преди медицинските сестри в отделението са били 8 за всички пациенти, сега са 2 пъти по толкова, организирани в самостоятелни екипи за всяко отделение. Така постигнахме по-добра организация на медицинската дейност, по-добри санитарни грижи и по-добра функционална годност на медицинския персонал, който осъществява следоперативните грижи. Разделянето на спешната и плановата ортопедична хирургия носи предимства най-вече за пациентите, за техния комфорт, както и максимална ефективност от извършваното лечение.

- Нов акцент в работата на Ортопедично отделение е тежката реконструктивна и ревизионна ендоскопска хирургия. Кое е особеното при тези случаи?

- В новите условия на работа имаме възможности за по-задълбочена, съвременна медицина, реализиране на по-сложни решения в реконструктивната и ревизионна хирургия при пациенти, които са оперирани многократно, преминали са през различни лечебни заведения, без да постигнат трайно решение на ортопедичните си проблеми. В Болница „Тракия" вече имаме възможности да лекуваме тежки ортопедични случаи, например на пациенти, преживели многократни операции за отстраняване на костни тумори. В момента имаме двама пациенти с преживени над 15 хирургични интервенции! Единият от тях не е стъпвал на крака си от 15 години, другият от 12, заради пораженията, нанесени от костните тумори. Сега създаваме опорен крайник, за да проходят тези пациенти отново. Такъв вид протезиране се прави рядко, защото е с висока степен на сложност.

- Какви нови възможности за лечение дава отделението „Ортопедична реконструктивна и ендоскопска хирургия"?

- Много се разшири гамата на ендоскопската ни хирургия. Тя отдавна не се изчерпва само с хирургия на колянната става, но и с ендоскопска хирургия на раменната и на глезенната става. Това са операции, които се извършват в сравнително малко ортопедични центрове в България.

Едно съвсем ново направление в работата на Ортопедично отделение на Болница „Тракия" ще бъде спиналната (гръбначна) хирургия. Това е наша отдавнашна амбиция. Технически вече сме почти обезпечени да започнем въвеждането ѝ в хирургичната ни практика. Регионът на Югоизточна България се оказа с доста ниска обезпеченост откъм възможности за лечение на пациентите с дегенеративни заболявания и травми на гръбнака. Смятам, че още в рамките на 2019 година ще поставим началото на гръбначната хирургия в Болница „Тракия".

- Нараства ли процентът на спешните случаи в Ортопедично отделение?

- Особено през последните 2 години, чисто статистически, има видимо нарастване на спешно болните. Днес те са около 40% от всички пациенти, които преминават през Ортопедично отделение на Болница „Тракия". Ние, като лекари, можем само да благодарим за доверието на болните, които имат право на свободен избор къде да търсят спешна помощ. При нас идват спешни пациенти не само от Старозагорска област, но и от съседните Сливенска, Хасковска, Ямболска област и други. Стремим да ги поемем и да не ги връщаме. Това също беше един от мотивите ни да осъществим тази мащабна реорганизация на ортопедичните дейности в болницата.

- Какви са последните тенденции в ставното протезиране и какви предимства дават иновациите в ортопедията и травматологията?

- Иновациите вървят в 2 посоки – усъвършенстване на така наречената трибулогия на имплантите – това е наука за тяхната структура, за сплавите и за технологиите, по които се изработват те. Другата посока е планирането и въвеждането на индивидуални импланти. Ние уверено вървим напред в тази посока – в операционната ни дейност започва постепенното въвеждане на 3D-предоперативното планиране. В този аспект вече имаме планирани посещения на немски и френски хирурзи за съвместна работа през следващите месеци. Още през декември започваме съвместни хирургични изяви в Болница „Тракия" с проф.д-р Хайнц Рьотингер, който е едно от светилата в немското ендопротезиране. Напролет ще ни бъдат гости френски колеги, с които ще имаме съвместни хирургични изяви с цел да се усвоят и прилагат новите хирургични методи с 3D-предоперативното планиране.

- Казахте, че състава на медицинските сестри в отделението е удвоен, а нарасна ли екипът от лекари в отделението?

- Екипът от лекари-ортопеди е константна величина и е отлично сработен през годините. Съставен е от изключително подготвени специалисти, които пациентите вече добре познават. Имаме и двама специализанти, които много добре се интегрираха в ежедневната ни хирургична дейност.

- Преди година отделението постигна годишен обем от 1500 операции. Какви са резултатите за 2018 г.?

- Движим се със същия ритъм. Мисля, че ще приключим годината с 1500 и дори малко повече операции. Числото вече е утвърдено и е хубаво, че се запазва.


Училищен стрес отключва коремна болка

Училищен стрес отключва коремна болка

Прекалените родителските амбиции са сред другите основни причини, заболяването се повлиява от терапия с психолог, показват резултатите от ново изследване на д-р Марлена Панайотова от "Тракия"
Премахнаха с лазер 4-сантиметров камък от бъбрек

Премахнаха с лазер 4-сантиметров камък от бъбрек

Интервенцията е извършена в болница „Тракия", обикновено след операцията пациентите се изписват на третия ден

Kохлеарният имплант дава предимство при загуба на слуха

Kохлеарният имплант дава предимство при загуба на слуха

При 3-4 новородени на 1000 има някакъв проблем, тези деца трябва да бъдат открити своевременно и рехабилитирани, казва доц. Петър Руев
Помним сиптомите на инсулта с БЪРЗО

Помним сиптомите на инсулта с БЪРЗО

Днес отбелязваме Световния ден за борба със заболяването, смъртността у нас е три пъти по-висока от тази в останалите страни в Европа, напомнят от УМБАЛ – "Св. Марина"-Варна
Под 4 грама сол срещу високо кръвно

Под 4 грама сол срещу високо кръвно

Формула за сърдечно здраве гласи - спрете пушенето, намалете теглото, пийте умерено, хранете се качествено и спортувайте, казва д-р Борислав Борисов
Лекуват уголемена простата без операция

Лекуват уголемена простата без операция

Миниинвазивната манипулация се извършва под ангиографски контрол в болница „Тракия"

Да се ваксинират ли хора с разширени вени

Да се ваксинират ли хора с разширени вени

Да, те спокойно могат да се имунизират срещу КОВИД-19, отговаря доц. Димитър Петков

Движението пази вените

Движението пази вените

Високите температури през лятото са причина за нарастването на диаметъра им, казва доц. Димитър Петков

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

При него не се правят разрези, лечението е много по-малко травматично и приложимо при по-широк кръг пациенти, казва д-р Емил Петков от болница "Тракия"

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

 

При него не се правят разрези, лечението е много по-малко травматично и приложимо при по-широк кръг пациенти, казва д-р Емил Петков от болница "Тракия"

Да изправим гръбнака по „Шрот

Да изправим гръбнака по „Шрот

Този метод постига реални резултати в клиничната корекция на сколиозата, веднъж усвоен може да се практикува и у дома, казва рехабилитаторът Стела Тошева

1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ