Интервю

Разширихме гамата на ендоскопските операции

20-11-2018 08:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Разширихме гамата на ендоскопските операцииТежката реконструктивна и ревизионна хирургия става акцент в работата на Ортопедично отделение, казва д-р Петьо Братоев
Опасността от травми, от счупени крака и ръце съществува през цялата година, но най-голяма е през зимата. С падането на първия сняг, трябва да сме по-внимателни по-улиците. А в случай, че пострадаме, е добре да знаем къде да намерим добри лекари, на които да се доверим. Какви са възможностите за лечение в Ст. Загора, разказва началникът на Отделението по ортопедия в Болница „Тракия" д-р Петьо Братоев.
- Д-р Братоев, от началото на октомври 2018 г. отделението по „Ортопедия и травматология" се разшири и вече е разположено на 2 етажа в Болница „Тракия". Какви предимства за пациентите и медицинските екипи дава новата структура и организация на работа в отделението?

- Реализирахме една стара наша идея за реорганизация на медицинската дейност, с цел подобряване грижата за пациента, като налагаме най-добрите медицински практики от Европа и света. Вече сме ситуирани в две отделения, разположени на два етажа – 1-ви и 4-ти в сградата на Болница „Тракия"-Парк. На 1-я етаж е разположено отделението по „Ортопедия и травматология", в което се приемат и лекуват спешните пациенти, а на 4-я етаж е отделението по „Ортопедична, реконструктивна и ендоскопска хирургия", в което се извършва лечение на планови пациенти – първично ревизионно ендопротезиране на големи стави, ендоскопска и реконструктивна хирургия. И двете отделения са на денонощен режим на работа. На практика удвоихме медицинския персонал. Ако преди медицинските сестри в отделението са били 8 за всички пациенти, сега са 2 пъти по толкова, организирани в самостоятелни екипи за всяко отделение. Така постигнахме по-добра организация на медицинската дейност, по-добри санитарни грижи и по-добра функционална годност на медицинския персонал, който осъществява следоперативните грижи. Разделянето на спешната и плановата ортопедична хирургия носи предимства най-вече за пациентите, за техния комфорт, както и максимална ефективност от извършваното лечение.

- Нов акцент в работата на Ортопедично отделение е тежката реконструктивна и ревизионна ендоскопска хирургия. Кое е особеното при тези случаи?

- В новите условия на работа имаме възможности за по-задълбочена, съвременна медицина, реализиране на по-сложни решения в реконструктивната и ревизионна хирургия при пациенти, които са оперирани многократно, преминали са през различни лечебни заведения, без да постигнат трайно решение на ортопедичните си проблеми. В Болница „Тракия" вече имаме възможности да лекуваме тежки ортопедични случаи, например на пациенти, преживели многократни операции за отстраняване на костни тумори. В момента имаме двама пациенти с преживени над 15 хирургични интервенции! Единият от тях не е стъпвал на крака си от 15 години, другият от 12, заради пораженията, нанесени от костните тумори. Сега създаваме опорен крайник, за да проходят тези пациенти отново. Такъв вид протезиране се прави рядко, защото е с висока степен на сложност.

- Какви нови възможности за лечение дава отделението „Ортопедична реконструктивна и ендоскопска хирургия"?

- Много се разшири гамата на ендоскопската ни хирургия. Тя отдавна не се изчерпва само с хирургия на колянната става, но и с ендоскопска хирургия на раменната и на глезенната става. Това са операции, които се извършват в сравнително малко ортопедични центрове в България.

Едно съвсем ново направление в работата на Ортопедично отделение на Болница „Тракия" ще бъде спиналната (гръбначна) хирургия. Това е наша отдавнашна амбиция. Технически вече сме почти обезпечени да започнем въвеждането ѝ в хирургичната ни практика. Регионът на Югоизточна България се оказа с доста ниска обезпеченост откъм възможности за лечение на пациентите с дегенеративни заболявания и травми на гръбнака. Смятам, че още в рамките на 2019 година ще поставим началото на гръбначната хирургия в Болница „Тракия".

- Нараства ли процентът на спешните случаи в Ортопедично отделение?

- Особено през последните 2 години, чисто статистически, има видимо нарастване на спешно болните. Днес те са около 40% от всички пациенти, които преминават през Ортопедично отделение на Болница „Тракия". Ние, като лекари, можем само да благодарим за доверието на болните, които имат право на свободен избор къде да търсят спешна помощ. При нас идват спешни пациенти не само от Старозагорска област, но и от съседните Сливенска, Хасковска, Ямболска област и други. Стремим да ги поемем и да не ги връщаме. Това също беше един от мотивите ни да осъществим тази мащабна реорганизация на ортопедичните дейности в болницата.

- Какви са последните тенденции в ставното протезиране и какви предимства дават иновациите в ортопедията и травматологията?

- Иновациите вървят в 2 посоки – усъвършенстване на така наречената трибулогия на имплантите – това е наука за тяхната структура, за сплавите и за технологиите, по които се изработват те. Другата посока е планирането и въвеждането на индивидуални импланти. Ние уверено вървим напред в тази посока – в операционната ни дейност започва постепенното въвеждане на 3D-предоперативното планиране. В този аспект вече имаме планирани посещения на немски и френски хирурзи за съвместна работа през следващите месеци. Още през декември започваме съвместни хирургични изяви в Болница „Тракия" с проф.д-р Хайнц Рьотингер, който е едно от светилата в немското ендопротезиране. Напролет ще ни бъдат гости френски колеги, с които ще имаме съвместни хирургични изяви с цел да се усвоят и прилагат новите хирургични методи с 3D-предоперативното планиране.

- Казахте, че състава на медицинските сестри в отделението е удвоен, а нарасна ли екипът от лекари в отделението?

- Екипът от лекари-ортопеди е константна величина и е отлично сработен през годините. Съставен е от изключително подготвени специалисти, които пациентите вече добре познават. Имаме и двама специализанти, които много добре се интегрираха в ежедневната ни хирургична дейност.

- Преди година отделението постигна годишен обем от 1500 операции. Какви са резултатите за 2018 г.?

- Движим се със същия ритъм. Мисля, че ще приключим годината с 1500 и дори малко повече операции. Числото вече е утвърдено и е хубаво, че се запазва.Кърмените деца са много по-спокойни

Кърмените деца са много по-спокойни

Пандемията няма как да се отрази на процеса на раждане на деца, така че работата при нас си върви в обичайния ред, казва д-р Жанета Узунова
Щитовидна жлеза и бременност

Щитовидна жлеза и бременност

Ендокринните заболявания крият рискове за бъдещите майки, необходима е програма за скриниг, казва д-р Айлер Мюмюнова
Безплатни онлайн прегледи за деца

Безплатни онлайн прегледи за деца

Всички родители имат възможността да се възползват от консултация с психолог и логопед от 1 до 5 юни, без да се налага да ходят по кабинети и поликлиники
Кои лещи са най-подходящи при катаракта?

Кои лещи са най-подходящи при катаракта?

Катарактата или вътрешното очно перде е сред най-често срещаните заболявания на окото. Как са съвременните възможности за лечение, разказват специалистите от болница „Тракия".
Влияе ли дъждовното лято на нервната система

Влияе ли дъждовното лято на нервната система

Електролечение с морска луга, хидротерапия и кинезитерапия облекчават болките и дискомфорта, казва Ирина Събинова от Болница „Тракия"

Идва ли нова вълна от кърлежи и летни вируси

Идва ли нова вълна от кърлежи и летни вируси

Задължително трябва да оглеждаме тялото си след разходки сред природата, съветва д-р Валентина Цанева

Какво означава шумът в ушите?

Какво означава шумът в ушите?

В някои случаи този дискомфорт е първа проява на туморни процеси, ендокринни заболявания или проблеми на сърдечно-съдовата система, казва д-р Анелия Ботева

Как да се справим с камъните в бъбреците?

Как да се справим с камъните в бъбреците?

В Болница Тракия се използва модерната лазерна методика за разбиване на камъни в пикочната система, казва д-р Емил Петков
Как се лекува пропадане на тазовите органи?

Как се лекува пропадане на тазовите органи?

Водещитe акушер-гинеколози от болница „Тракия" използват най-модерния метод на лечение
Подмладяваме ли се с пластика на клепачите?

Подмладяваме ли се с пластика на клепачите?

Двучасова процедура „връща времето назад" в болница „Тракия"
1 2 3 4 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да се въведат по-строги мерки в страната заради КОВИД?

Октомври 2020