Мерки

Искат по-строг контрол на пушенето

15-11-2018 11:54
Настояваме промените в Закона за здравето да се разгледат по-бързо, казаха от коалиция Искат по-строг контрол на пушенето
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Подкрепа на сегашната забрана за тютюнопушене на закрито и дори желание за по-строги рестрикции. Това показват резултати от социологическо проучване на обществените нагласи към пушенето. 58% от пушачите и 77% от непушачите искат по-сурови мерки, каза Елена Радиев, управител на социологическата агенция Екзакта.
Както clinica.bg вече писа именно засилен контрол се предлага в поправките на Закона за здравето, които бяха публикувани през август, но до момента не са внесени в МС за разглеждане. В тази връзка от коалиция "България без дим" призоваха промените по-скоро да бъдат разгледани и приети от депутатите.

Изследванията на тема пушене са две

- през 2017 и 2018 година, с цел сравнителен анализ. През 2017 г. 3/4 от пушачите са спазвали забраната. Най-стриктни са били жените, възрастните хора над 60 години, заможни и образовани столичани. През следващаат година резултатите са относително същите. Законът се спазва от 74% от пушачите, отново предимно от дами между 40-50 години.
19% от пристрастените към вредния навик са споделили, че биха се съобразили със забраната за пушене на закрито, само, ако им се направи забележка. 7 на сто пък се се придържат към реда много рядко, а под 1% почти никога не се съобразяват.

Подрепата за по-строг контрол основно от страна на жени,

образовани хора от големите градове. В същото време намалява делът на хората, които намират забраната за крайна мярка-от 36% през 2017 година до 30% през 2018 г. За 71% от анкетираните през 2017 и за 73% през 2018 година е недопустимо децата да виждат реклами на цигари в търговските вериги, показват още данни от изследванията. Около половината попитани не желаят да виждат цигари по рафтовете в магазините. Година по-късно делът на привържениците на тази идея нараства с 10% до 57%.

Да ускори внасянето на промените в Закона

за здравето и  депутати да чуят гласа на съвестта, призова д-р Гергана Гешанов от коалиция "България без дим". От организацията подкрепят предложените по-строги мерки, сред които е и възможността за затваряне на обекти, при неспазване на забраната. Но в същото време предлага и някои допълнения към измененията.
Така например-употреба на електронни цигари също да се ограничи. Да се даде възможност заведенията да бъдат санкционирани и при наличие на пепелници и огарки, дори и да е засечен пушещ човек.  Също така от коалицията искат инспекторите от РЗИ да имат право да искат лична карта на нарушителите и така да създават актове.

Трябва да се даде и точна дефиниция на открито

и закрито помещение, защото в момента има заграждения от "найлони", без вентилация и в които се пуши, смятат още от "България без дим".  Жените като дял от общият брой пушачи нарастват в сравнение с мъжете. Дори след 10-15 години се очаква да ги задминат, каза д-р Маша Гаврилова и добави, че е масова практика майките да пушат на детските площадки.
Днес на Международния ден без тютюнев дим д-р Маша Гаврилова призова пристрастените да не си купят цигари, а вместо това да дарят парите за някаква благотворителна кауза или пък мъжете да купят цвете на приятелката си.  На 5 декември се очаква кръгла маса посветена на борбата срещу тютюнопушене с участието на СЗО и МЗ.

Здравни експерти искат закон за лобизма

Здравни експерти искат закон за лобизма

74-ти сме по вмешателство на тютюневата индустрия, това е обепокоителен сигнал, нужна е национална стратегия за контрол на тази сфера, казва д-р Маша Гавраилова
Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Това предвиждат законови промени предложени от кабинета, които парламентът одобри на първо четене
Безплатни консултации за спиране на цигарите

Безплатни консултации за спиране на цигарите

Днес е Международния без тютюнопушене, МЗ и „България без дим" организират предизвикателството "Да спечелим заедно! Един месец без никотин!"
“Нуждаем се от храна, не от тютюн”

“Нуждаем се от храна, не от тютюн”

Това е мотото на Световния ден срещу пушенето, който отбелязваме на 31 май
Скъсайте с тютюневите покани

Скъсайте с тютюневите покани

Такъв апел за медицинска, управленска и гражданска доблест изпратиха от „За живот без тютюнев дим" до президента Румен Радев и министрите на здравеопазването и околната среда
За да няма рак - Европа без тютюн!

За да няма рак - Европа без тютюн!

Ако не се вземат незабавни мерки, загубените от заболяването човешки животи  в континента ще се увеличи с над 24% до 2035 г., казват от Европейската мрежа за превенция на пушенето
Подкрепи „Европа без тютюн

Подкрепи „Европа без тютюн"

В подписката трябва да се включат 1 млн. души, сред които и 12 000 българи, за да се активира Европейската комисия
Искат поне 15% ръст на акцизите на цигарите

Искат поне 15% ръст на акцизите на цигарите

За токова първоначално увеличение настояват от „Коалиция за живот без тютюнев дим", повишението ще доведе по-добро здраве и повече приходи в хазната
Първи сме по пушене в Европа

Първи сме по пушене в Европа

Надминали сме и Гърция, граждански организации стартират акция сред  политиците под наслов „Да избавим България от тютюневия гнет"
28 проекта в конкурса

28 проекта в конкурса "Посланици за здраве"

Те са на ученици от цялата страна, а целта на инициативата на МЗ е превенция на пушенето, ниската физическа активност и др.
1 2 3 4 5 ... 7 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ