Поглед

Децата с Даун раздават „47 усмивки"

16-08-2016 08:20
Децата с Даун раздават „47 усмивки
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Най-малко по „47 усмивки" ще се раздават всеки ден във Варна близо месец. Така е озаглавена фотоизложбата, посветена на хората със Синдрома на Даун. Тя ще бъде открита утре (17 август) на входа на Морската градина в града. Експозицията ще остане до 13 септември.

Проектът е на Сдружението на родители на деца със синдром на Даун и се осъществява с помощта на десетки фотографи от цялата страна. На откриването ще пеят Деси Добрева, Жана Бергендорф и Маги Джанаварова, както и фолклорен танцов ансамбъл "Бизоне". Във фейсбук вече се завъртя много симпатично клипче-покана за началото на изложбата, в което 4-годишният Крис от Варна, който има сестричка с този синдром и кани всички да се забавляват заедно на изложбата. За кратко време клипчето е видяно от над 70 000 души, а малкият Крис вече раздава интервюта.

Фотопроектът "47 Усмивки" има за цел да покаже красотата и усмихнатите лица на хората със синдром на Даун. Тези хора притежават една хромозома в повече - 47, от където идва и изборът на името, обяснява Тони Маринова, която е председател на сдружението. Най-характерното за хората със синдроум на Даун е усмивката, затова и мнозина ги наричат „слънчеви".

Целта на изложбата не е да се събират средства - фотосите няма да се продават. Идеята е просто да се насочи вниманието на обществото към хората със синдром на Даун и техните усмивки, обясняват организаторите.

Годишно се раждат близо 100 деца в страната ни със синдром на Даун. Това е и най-честата генетична аномалия, която се среща сред хората.

Синдромът на Даун е състояние, което се дължи на наличието на една допълнителна хромозома – така хората с този синдром имат 47 хромозоми, вместо 46 като всички други. Това състояние не се лекува и не причинява страдание. Заради допълнителната хромозома обаче детето има определени физиологични особености и се развива по-бавно от своите връстници. То има специфичен външен вид, например лицето често е малко по-широко и носът – по-плосък от обичайното, дланите – по-малки, може да има намален мускулен тонус. Възможно е да страда и от други заболявания - нарушения във функцията на щитовидната жлеза, проблеми със слуха или зрението и др.

Ако детето със синдром на Даун получи адекватна медицинска помощ и неговите родители се занимават активно с него, може да постигне прекрасни резултати, обясняват от сдружението. Освен това у нас съществува и пренатална диагностика, която може да правят бременните жени. Тя показва дали има риск от раждане на дете с Даун или други генетични заболявания. Опасността се увеличава с напредването на възрастта. Например, за бременна на възраст 25 години тази вероятност е 1 на 1400, докато за бременна на 37 години е 1 на 250.

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Февруари 2024 Предишен Следващ