Мерки

30 млн. повече за социални услуги

09-11-2018 16:36
Десислава
Десислава
Антова
antova.desy@gmail.com
30 млн. повече за социални услуги Няма да финансираме центрове, а услуги и дейности, заяви Зорница Русинова
260 млн. лв. е бюджетът за комплексни социални услуги за догодина. Той е с 30 млн. повече от миналогодишният. Това обяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на посещението си в Комплекс за социални услуги "Св. Георги" в Пловдив. Парите ще се разпределят и по нов принцип. Държавата няма да финансира директно центровете, а ще плаща за конкретни дейности.
„Ние няма да финансираме място, а ще финансираме хората, услугите и дейностите, които са необходими за тях и по този начин ще оптимизираме ресурса. Самият факт, че община Пловдив в последните години вече има пет създадени комплекса, говори че ние сме стигнали до извода, че комплексното обединяване на услугите е много по-рационален подход и дава възможност ресурсите да отиват пряко за хората", обясни Русинова. Тя даде за пример комплекса в града под тепетата.

 

Той е уникален с това,

 

че в него функционират осем социални услуги както за хората от общността, така и за постоянно настанени в него - възрастни с увреждания и деменции. В центъра се съчетават от рехабилитация и трудотерапията до джудо, боулинг и голф. "Целият този комплекс ни дава набор от всички услуги, които са необходими и много по-оптимално използване на ресурса", заяви Русинова. Очаква се такъв тип дейности много по-лесно да се организират като финансиране, когато с новия закон

 

през 2020 г. бъде изготвена карта

 

на услугите и разпределението им в отделните региони на страната. "Когато има на национално ниво предварителна създадена карта на самите услуги, ресурсът ще е много по-оптимален. Ние ще сме сигурни, че няма да остават бели петна в държавата, които зависят от местната инициатива на някой кмет. Другото нещо, което трябва да кажем по отношение на новостите в закона е, че чрез такъв тип комплексно обслужване, ще може малки населени места или общини на принципа на споделените услуги да се възползват от това, което община Пловдив е направила и ще могат съвместно да предоставят такива", каза още тя.


От 265 общини в България, в 218 има разкрити услуги, които са държавно делегирана дейност, 47 общини не предлагат такива. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в Костенец по време на семинар за представяне на Закона за социалните услуги, който вече е публикуван за обществено обсъждане. По данни на Агенцията за социално подпомагане към края на месец септември има 1811 социални услуги, предоставяни от 864-ма доставчици. „Това са услуги, както за деца, така и за възрастни. Въпреки големият брой социални услуги, един от проблемите, който констатираме е, че все още има затруднен достъп, главно поради неравномерното им разпределение на тертиорията на страната", обясни министърът.

Сключени са 184 договори за възлагане на социални услуги от общините на частни доставчици като делегирана дейност. От тях 128 договори са за дейности, свързани с деца и 56 договори за пълнолетни лица. Законът дефинира два основни вида социални услуги – общодостъпни и специализирани. Те са дефинирани в следните насоки: информиране и консултиране; застъпничество и посредничество; общностна работа; терапия и рехабилитация; обучение за придобиване на умения; подкрепа за придобиване на трудови умения; дневна грижа; резидентна грижа; осигуряване на подслон; асистентска подкрепа.

Фирмите казват искат ли хора с увреждания

Фирмите казват искат ли хора с увреждания

Агенцията по заетостта започва приема на заявки от работодатели, които имат свободни места за инвалиди
1638 заявления за индивидуална оценка

1638 заявления за индивидуална оценка

Хората с увреждания активно подаваха документи още в първите дни, съобщиха от МТСП
Tръгва точковата система за хората с увреждания

Tръгва точковата система за хората с увреждания

Целта е с методиката да се създаде ефективен модел на индивидуална оценка, казва Бисер Петков
Обучават глухонеми да използват 112

Обучават глухонеми да използват 112

Спешният телефон вече е достъпен и за хора с проблеми в зрението
Старт на програмата за рехабилитация

Старт на програмата за рехабилитация

Очаква се около 45 000 лица да ползват парични помощи, казаха от НОИ
90 хиляди с право на лична помощ

90 хиляди с право на лична помощ

1 300 социални работници ще трябва да изготвят индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания, обяви министър Бисер Петков
Правят център за слънчевите деца

Правят център за слънчевите деца

Средствата ще се събират чрез дарения, съобщиха от Сдружение „Даун Синдром България"
Променят формулата за личната помощ

Променят формулата за личната помощ

Точките ще зависят вече и от възрастта на инвалидите
Променената формула на ТЕЛК ни удовлетворява

Променената формула на ТЕЛК ни удовлетворява

Остават още много нерешени проблеми, казва Веска Събева
Поправиха формулата за ТЕЛК

Поправиха формулата за ТЕЛК

След жалби до НЕЛК при 7.9% от преосвидетелстваните се наблюдава по-нисък процент след промяната на Наредбата за медицинската експертиза, показва анализ на МЗ
1 2 3 4 5 ... 29 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Април 2019