Парламент

Ремонтират здравните промени

06-11-2018 14:52
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ремонтират здравните промени Депутатите гласуваха бюджета на НЗОК на първо четене, Ананиев заговори за трети здравноосигурителен модел
Корекции между първо и второ четене ще претърпи бюджета на НЗОК. Те няма да засягат финансовите параметри, а някои от промените, които се прокарват с проектозакона. Ревизията ще важи за преходните и заключителните разпоредби. Това стана ясно при гласуването на бюджета на касата в пленарна зала, който беше с приет на първо четене със 108 гласа за, 62-ма против и 10 въздържали се.
Ръстът на парите на НЗОК е 490 млн. лв., а общо средствата, с които ще разполага фондът са 4.35 млрд. лв.
Управляващите ще подкрепят мерките, които ще доведат до по-ефективно изразходване на парите от здравни вноски, заяви шефката на ресорната парламентарна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. 
„В непрекъснат диалог с екипа на МЗ и НЗОК поемаме ангажимент между първо и второ четене да ревизираме предложенията, които смятаме за неприемливи", обяви тя.  Те ще са в няколко направления. Една от поправките между двете четения ще засяга прелицензирането на всички лечебни заведения.

Изключително тежко административно натоварване

ще бъде, ако новата Агенция за Медицински надзор изисква задължително прелицензиране на всички лечебни заведения", обясни тя и изрази съмнения, че звеното ще има капацитета да свърши това за една година. Според нея е по-добър вариант болниците да не бъдат принуждавани да се прелицензират, а да се проконтролира дали отговарят на новите медицински стандарти. Също така лечебните заведения не трябва да са активна страна в процеса, а обменът на документи може да става по електронен път, смята още д-р Дариткова.
Критики от страна на управляващата партия има и към ограничението да не се плаща на болниците за дейност, извършена от лекар, който не е на основен трудов договор. Това ще се отрази негативно най-вече на по-малките болници, обясни д-р Дариткова.

 

 

Корекция ще има и по отношение

 

на възможността Надзорният съвет на НЗОК да прехвърля средства между различните пера.Така ГЕРБ ще подкрепи искането на БЛС.

„Готови сме да внесем предложения, които ще дадат възможност да се ограничат правомощията на Надзорния съвет на НЗОК по отношение на прехвърлянето на средства от един параметър на бюджета в друг", разясни Дариткова.

ГЕРБ няма да подкрепи и и централизирането на дейността на центровете по трансфузионна хематология.

Може да се появи и трети здравноосигурителен модел. За това пък намекна ресорният министър Кирил Ананиев по време на дебатите. По думите му разговорите в работните групи по реформата в здравноосигурителната система вървят добре и са на прага да се роди и трети модел.

Затова той изтъкна, че е много важно

 

текстовете заложени в бюджета да бъдат одобрени

 

и изчистени до 2019 година, за да може те да терасират пътя на здравната реформа, която трябва да стартира от 1 януари 2020 г.

Ананиев обеща, че между първо и второ четене в бюджетна комисия ще даде повече светлина по въпроса.

Той пое ангажимент да отговори на всички питания на депутатите. „Ще го направя аргументирана, за да не остане никакво съмнение за някакво задкулисие или приемане текстове на тъмно". 

Принципни критики към бюджета 

отправиха от ДПС и БСП за България. Опозицията определи като "нонсенс" намерението в преходните и заключителни разпоредби Народното събрание да одобрява откриването на болници. В прелицензирането д-р Нигяр Джафер от ДПС видя опит за "прелицензиране на корупцията". Тя бе категорична, че въпросните структурни промени не могат да бъдат приемани по тази „къса писта" на преходни и заключителни разпоредби и изтъкна, че това противоречи на Закона за нормативните актове. "Имитацията на дебат е имитация на активност, имитацията на активност е имитация на консенсус, а имитацията на консенсус е имитация на реформа", каза още тя.НЗОК ще стане и застраховател

НЗОК ще стане и застраховател

Касата ще е равнопоставена на здравните фондове при новия модел, каза министър Ананиев
Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Лекари от София, Хасково и Кюстендил изразиха съгласие с опасенията на съсловната организия за предложената реформа
Ситуацията с новия модел е параграф 22

Ситуацията с новия модел е параграф 22

Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. Kaкви проблеми би решил новият модел, какви са рисковете и алтернативите, попитахме Аркади Шарков, здравен експерт в ЕКИП.
Да не се променя здравноосигурителния модел

Да не се променя здравноосигурителния модел

Необходима е реформа в организацията на системата, 3% няма да стигнат за издръжка на фондовете, казва д-р Неделчо Тотев
Модел за богати държави

Модел за богати държави

Убеден съм, че ние нямаме условия и възможности да реализираме този модел, каза проф. д-р Григор Димитров
Без повече ресурс системата няма да се справи

Без повече ресурс системата няма да се справи

Облагането с по-високи данъци на стоки, които доказано вредят на здравето, е един от възможните източници на допълнителни средства, казва Деян Денев
Това е социален модел

Това е социален модел

Трябва дисциплина всички хора да си плащат вноската, казва Георги Колев
Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Съмнителен е ефектът за системата, трябва плавно да се върви към покачване на здравната вноска, казва д-р Камен Данов
Да търсим аргументи в подкрепа на модела

Да търсим аргументи в подкрепа на модела

Не е измислено нищо по-добро от конкуренцията, казва д-р Адемов
Дава се законова основа за увеличение на доплащането

Дава се законова основа за увеличение на доплащането

Неприемливо е служебното разпределение на отделни групи от хора, казва проф. Георги Михайлов
1 2 3 4 5 ... 14 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Коя е най-голямата опасност за хората по време на настоящата пандемия

Април 2020