Парламент

Ремонтират здравните промени

06-11-2018 14:52
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ремонтират здравните промени Депутатите гласуваха бюджета на НЗОК на първо четене, Ананиев заговори за трети здравноосигурителен модел
Корекции между първо и второ четене ще претърпи бюджета на НЗОК. Те няма да засягат финансовите параметри, а някои от промените, които се прокарват с проектозакона. Ревизията ще важи за преходните и заключителните разпоредби. Това стана ясно при гласуването на бюджета на касата в пленарна зала, който беше с приет на първо четене със 108 гласа за, 62-ма против и 10 въздържали се.
Ръстът на парите на НЗОК е 490 млн. лв., а общо средствата, с които ще разполага фондът са 4.35 млрд. лв.
Управляващите ще подкрепят мерките, които ще доведат до по-ефективно изразходване на парите от здравни вноски, заяви шефката на ресорната парламентарна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. 
„В непрекъснат диалог с екипа на МЗ и НЗОК поемаме ангажимент между първо и второ четене да ревизираме предложенията, които смятаме за неприемливи", обяви тя.  Те ще са в няколко направления. Една от поправките между двете четения ще засяга прелицензирането на всички лечебни заведения.

Изключително тежко административно натоварване

ще бъде, ако новата Агенция за Медицински надзор изисква задължително прелицензиране на всички лечебни заведения", обясни тя и изрази съмнения, че звеното ще има капацитета да свърши това за една година. Според нея е по-добър вариант болниците да не бъдат принуждавани да се прелицензират, а да се проконтролира дали отговарят на новите медицински стандарти. Също така лечебните заведения не трябва да са активна страна в процеса, а обменът на документи може да става по електронен път, смята още д-р Дариткова.
Критики от страна на управляващата партия има и към ограничението да не се плаща на болниците за дейност, извършена от лекар, който не е на основен трудов договор. Това ще се отрази негативно най-вече на по-малките болници, обясни д-р Дариткова.

 

 

Корекция ще има и по отношение

 

на възможността Надзорният съвет на НЗОК да прехвърля средства между различните пера.Така ГЕРБ ще подкрепи искането на БЛС.

„Готови сме да внесем предложения, които ще дадат възможност да се ограничат правомощията на Надзорния съвет на НЗОК по отношение на прехвърлянето на средства от един параметър на бюджета в друг", разясни Дариткова.

ГЕРБ няма да подкрепи и и централизирането на дейността на центровете по трансфузионна хематология.

Може да се появи и трети здравноосигурителен модел. За това пък намекна ресорният министър Кирил Ананиев по време на дебатите. По думите му разговорите в работните групи по реформата в здравноосигурителната система вървят добре и са на прага да се роди и трети модел.

Затова той изтъкна, че е много важно

 

текстовете заложени в бюджета да бъдат одобрени

 

и изчистени до 2019 година, за да може те да терасират пътя на здравната реформа, която трябва да стартира от 1 януари 2020 г.

Ананиев обеща, че между първо и второ четене в бюджетна комисия ще даде повече светлина по въпроса.

Той пое ангажимент да отговори на всички питания на депутатите. „Ще го направя аргументирана, за да не остане никакво съмнение за някакво задкулисие или приемане текстове на тъмно". 

Принципни критики към бюджета 

отправиха от ДПС и БСП за България. Опозицията определи като "нонсенс" намерението в преходните и заключителни разпоредби Народното събрание да одобрява откриването на болници. В прелицензирането д-р Нигяр Джафер от ДПС видя опит за "прелицензиране на корупцията". Тя бе категорична, че въпросните структурни промени не могат да бъдат приемани по тази „къса писта" на преходни и заключителни разпоредби и изтъкна, че това противоречи на Закона за нормативните актове. "Имитацията на дебат е имитация на активност, имитацията на активност е имитация на консенсус, а имитацията на консенсус е имитация на реформа", каза още тя.Лимитирането е чужда материя за мен

Лимитирането е чужда материя за мен

Здравната система непрекъснато генерира новини – предстои приемането на бюджета на НЗОК и на министерството за 2019 г., обсъждат се нови модели на здравно осигуряване, текат преговори за Национален рамков договор за догодина. Как всичко това ще се отрази на университетската болница „Канев" в Русе, какви са основните проблеми там и идеите за решаването им, попитахме новия директор доц. Александър Парашкевов.
Застрахователите са за демонополизация

Застрахователите са за демонополизация

Успоредно с нея от асоциацията предлагат и въвеждане на допълнителен доброволен стълб

Няма оплаквания към НЗОК за лечение в чужбина

Няма оплаквания към НЗОК за лечение в чужбина

Ще бъдат обсъдени всички варианти, за да се вземе най-доброто решение за организацията на работа след преминаването на Фонда за деца към здравната каса, каза Кирил Ананиев
Здравеопазването не е недофинансирано

Здравеопазването не е недофинансирано

България има близо до средния за ЕС разход в системата, правителството все още не е представило ясна визия за бъдещето на сектора, казват от ИПИ
Здравеопазването не е приоритет

Здравеопазването не е приоритет

Този бюджет е бюджет на доплащанията от пациенти, каза проф. Гирогор Димитров
НС заседава извънредно за бюджета

НС заседава извънредно за бюджета

Парите  за здраве са първа точка в програмата на депутатите
Касата чака 160 млн. от отстъпки

Касата чака 160 млн. от отстъпки

Болниците няма да плащат при прелицензирането си заради очакваните промени
Не може да си казват – оставете ни да лекуваме, както знаем

Не може да си казват – оставете ни да лекуваме, както знаем

За да се случат промени в нашия сектор, НЗОК и МЗ трябва да имат общи виждания, сега това е налице, казва д-р Дечо Дечев
Приеха здравния бюджет с критики

Приеха здравния бюджет с критики

Над 5.2 млрд. лв. са парите за системата догодина, но гилдията не е доволна от промените, които вървят с тях
Три комисии в парламента обсъждат бюджета

Три комисии в парламента обсъждат бюджета

Забележки към него имат не само от опозицията, но и от бизнеса, както и куп организации в здравеопазването
1 2 3 4 5 ... 11 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2018