Надзор

Получаваш sms, ако идеш на лекар

05-11-2018 15:42
Касата пести 20% от разходи за медицински изделия с новите правила, похвали се д-р Дечо ДечевПолучаваш sms, ако идеш на лекар
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Всеки пациент да получава sms, че е ходил на лекар или е претърпял някаква интервенция в болница. Това предлага управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев на последното заседание на Надзорния съвет на фонда. Целта на мярката е да се засили контрола в системата и да се постигне по-ефективно изразходване на обществените средства.

Идеята на д-р Дечев е всеки човек да получава sms, ако е претърпял някаква терапия, за която плаща касата. Така той ще разбере, ако някой медик се опитва да злоупотреби с неговите данни и да точи касата.
„Така, както в банката, като си изтегля пари на първата минута ми пращат СМС и ми казват – от банковата ти сметка се изтеглиха. Примерно, говоря под тази форма, като СМС, като има плащане за мен получавам СМС, че касата ми е платила", обяснява той на надзорниците. Повод за предложението му са писмата, които касата вече разпрати до няколко стотин пациенти, за да ги попита дали са им извършвани процедури, които са отчетени.


„Трябва да Ви кажа, че изпратихме на 500

пациенти писъмца и получихме интересна информация например – тук сте платили нещо, за което аз не знам. Т.е. тази форма работи", аргументира се д-р Дечев. Той добавя, че тази практика на обратна връзка с пациентите ще продължи и занапред. Надзорниците обаче обсъждат и други форми на контрол, които има вероятност да влязат от догодина. Една от тях е санкциите в болниците за отчетена, но неизвършена дейност, да не са колективни, а персонални.


„Видът на санкцията към кого е насочена.

Сега, образно казвам, че едно лечебно заведение е направило някакво нарушение и в НРД е написано, че, ако то е повторяемо, можеш да прекратиш договора. Пределно ясно е, че на някое лечебно заведение не можеш да му прекратиш договора. Ако обърнем нещата и наказанието е пряко за извършителя на дейността, може да има ефект", обяснява д-р Дечев. Останалите надзорници се съгласяват с него, а той добавя, че в тази посока има и разбирането на съсловната организация. Имаме подкрепа от БЛС санкцията да бъде персонална, категоричен е той.

Последната идея за повишаване на контрола е доработването на електронната система за отчитане на хоспитализациите от болниците. Както вече clinica.bg писа, идеята там е да се въведе още една опция, така че клиниките да не могат да приемат болни, ако се надвишава заявеният им по документи леглови капацитет.


„В момента, ако дадена клиника в болница

Х има 30 легла, а те са приели 32 пациента, това го позволява системата. В момента доработката ще бъде такава, че той и да иска 31-вия пациент да го приеме, системата няма да го пуска. Тогава ще има 30 легла и не повече. Иначе в момента сме в една патова ситуация, защото чакаме големия проект в МЗ", обяснява д-р Дечев.


С 20% ще се понижат разходите за

медицински изделия с новите правила за договарянето им, става ясно още по време на заседанието на Надзора.

„При най-разходоемките групи първоначалното понижение е минимум 20%, което е доста сериозно. И оттук натам вече, фирмите нямат право да превишават това понижение", казва д-р Дечев. Той припомня и новите правила, които са довели до икономията. Това е въвеждането на три критерия, на които трябва да отговарят продуктите, за да ги плаща касата. Първият е да имат „СЕ" марка за качество, вторият е да се отнасят поне към три европейски фонда, които заплащат тези медицински изделия. И третото изискване е да има реализирани поне три клинични проучвания с тях.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Забраниха износа на инсуин още месец

Забраниха износа на инсуин още месец

Четири от продуктите са с нерегулярна доставка в половината областина странат, казват от МЗ
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
НЗОК ще плаща за хормонални инжекции

НЗОК ще плаща за хормонални инжекции

Те се налагат при обкоболните, но сега не се финансират от касата, освен това джипитата ще са без хартиени отчети за ваксините от септември, съобщи д-р Галя Кондева

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Как хапче за сърце увеличи цената си по каса

Как хапче за сърце увеличи цената си по каса

През януари един блистер е струвал 28 лв., а от 1 април - близо 38 лв., за сметка на това пациентите на него са се умножили по десет
Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

1 2 3 4 5 ... 645 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ