Свят

СЗО срещу цигарите във филмите

02-02-2016 11:49
Clinica.bg

press@clinica.bg
 СЗО срещу цигарите във филмите
Световната здравна организация призова за ограничаване на цигарите във филмите. Причината е, че те остават един от последните канали, които популяризират пушенето сред младежите, заяви д-р Дъглас Бечер, директор на департамента за превенция на незаразните заболявания в СЗО. Спорно е обаче дали налагането на подобна забрана изобщо е възможно във века на интернет и Холивуд.

В 44% от филмите на Холивуд през 2014 г. е имало сцени с пушене, показва проучване в САЩ. Въпреки това над една трета от тези продукции са били предназначени за младежи. Почти две трети от най-касовите филми между 2012 и 2014 показват образи с цигари, сочат още данните в изследването. Това е повлияло на около 37% от младежите, които са посегнали към вредния порок, твърдят американските експерти. Според тях ограничаването на филмите с цигари за младежката аудитория ще подобри здравословното им състояние, като намали броя на пушачите сред тях с една пета и предотврати в бъдеще 1 милион смъртни случая, които са свързани с нездравословния навик.

Филмите за младежи със сцени на пушене обаче не са приоритет само на американските филми, отчитат още от СЗО. Много сред най-касовите европейски ленти в Германия, Исландия, Италия, Полша, Холандия и Англия също изобилстват с подобни изображения. Подобно е положението и в Аржентина и Мексико. Според изчисленията на специалистите в 9 от 10 филма от Исландия и Аржентина има пушачески сцени, включително и в продукции, предназначени за младежи.

Заради това от СЗО предлагат конкретни стъпки за ограничаването на цигарите във филмите. Сред тях са обозначаването на продукциите с подобни сцени, както и показването на предупреждения колко опасни са цигарите преди излъчването им. Също така въвеждане на възрастово ограничение за младежите, които могат да гледат подобни филми, прекратяване на спонсорството на цигарените компании на подобни филми, както и показването на реклами срещу пушенето преди началото на излъчването.

Стъпки за ограничаване на сцените с пушене във филмите вече са предприети в някои страни в света, отчитат от СЗО. В Китай например има ограничение за количеството сцени, които могат да се показват, в Индия също са въведени ограничения. Това обаче трябва да е само началото, смятат от СЗО.

Опит
У нас не се прие

 

Въвеждането на забрана за показване на сцени с пушене по време на филмите у нас не се прие. Подобно предложение беше обсъждано преди няколко години, когато се въведе забраната за пушене на обществени места чрез промени в Закона за здравето. Обществените нагласи не са променили много от тогава. „Аз съм възхитен от идеята да се забрани пушенето, обаче трябва да забранят и други неща. Например, в киното трябва да се забрани да се снимат слаби актриси, защото това подвежда жените да спазват диети и води до анорексия. Не трябва да има и дебели хора, които да ядат шоколад", заяви днес пред Нова телевизия режисьорът Андрей Слабаков.Германия с нови мерки срещу КОВИД

Германия с нови мерки срещу КОВИД

Заради рязкото увеличаване на броя на заразените се включват и въоръжените сили

КОВИД се увеличава в цял свят

КОВИД се увеличава в цял свят

Над 36.5 милиона са случаите, Франция продължава да затваря барове, в Италия достигнаха нивата на заразени от пролетта
СЗО очаква ваксина за К-19 през 2020

СЗО очаква ваксина за К-19 през 2020

Най-важният инструмент е политическата убеденост на лидерите ни, особено при равния достъп до ваксините, смята Тедрос Гебрейесус

Публична консултация за безопасността на имплантите

Публична консултация за безопасността на имплантите

Всеки заинтересован може да даде мнението си онлайн от 26 октомври до 7 декември

Светът е далеч от отказа от палма

Светът е далеч от отказа от палма

Над 100 държави не са въвели мерки за ограничаване на трансмазнините, целта на СЗО е да ги елиминира до 2023 г.
К-19 изправи на нокти Испания

К-19 изправи на нокти Испания

Страната стигна половин милион заразени, на трето място е по смъртност в Европа
КОВИД наруши лечението в цял свят

КОВИД наруши лечението в цял свят

Най-засегнати са имунизациите и хроничните заболявания, показва доклад на СЗО

КОВИД застрашава изчезващо племе

КОВИД застрашава изчезващо племе

10 души от общо 50-те члена на Големите андаманци са заразени
Тръмп остава без ваксина за изборите

Тръмп остава без ваксина за изборите

Най-рано ще е готова през първата четвърт на 2021 г., казват медиците в САЩ

Германия тества идващите от 3 БГ региона

Германия тества идващите от 3 БГ региона

До получаване на резултата пристигащите ще са под карантина, мярката влиза в сила от 8 август
1 2 3 4 5 ... 31 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да се въведат по-строги мерки в страната заради КОВИД?

Октомври 2020