Свят

СЗО срещу цигарите във филмите

02-02-2016 11:49
Clinica.bg

press@clinica.bg
 СЗО срещу цигарите във филмите
Световната здравна организация призова за ограничаване на цигарите във филмите. Причината е, че те остават един от последните канали, които популяризират пушенето сред младежите, заяви д-р Дъглас Бечер, директор на департамента за превенция на незаразните заболявания в СЗО. Спорно е обаче дали налагането на подобна забрана изобщо е възможно във века на интернет и Холивуд.

В 44% от филмите на Холивуд през 2014 г. е имало сцени с пушене, показва проучване в САЩ. Въпреки това над една трета от тези продукции са били предназначени за младежи. Почти две трети от най-касовите филми между 2012 и 2014 показват образи с цигари, сочат още данните в изследването. Това е повлияло на около 37% от младежите, които са посегнали към вредния порок, твърдят американските експерти. Според тях ограничаването на филмите с цигари за младежката аудитория ще подобри здравословното им състояние, като намали броя на пушачите сред тях с една пета и предотврати в бъдеще 1 милион смъртни случая, които са свързани с нездравословния навик.

Филмите за младежи със сцени на пушене обаче не са приоритет само на американските филми, отчитат още от СЗО. Много сред най-касовите европейски ленти в Германия, Исландия, Италия, Полша, Холандия и Англия също изобилстват с подобни изображения. Подобно е положението и в Аржентина и Мексико. Според изчисленията на специалистите в 9 от 10 филма от Исландия и Аржентина има пушачески сцени, включително и в продукции, предназначени за младежи.

Заради това от СЗО предлагат конкретни стъпки за ограничаването на цигарите във филмите. Сред тях са обозначаването на продукциите с подобни сцени, както и показването на предупреждения колко опасни са цигарите преди излъчването им. Също така въвеждане на възрастово ограничение за младежите, които могат да гледат подобни филми, прекратяване на спонсорството на цигарените компании на подобни филми, както и показването на реклами срещу пушенето преди началото на излъчването.

Стъпки за ограничаване на сцените с пушене във филмите вече са предприети в някои страни в света, отчитат от СЗО. В Китай например има ограничение за количеството сцени, които могат да се показват, в Индия също са въведени ограничения. Това обаче трябва да е само началото, смятат от СЗО.

Опит
У нас не се прие

 

Въвеждането на забрана за показване на сцени с пушене по време на филмите у нас не се прие. Подобно предложение беше обсъждано преди няколко години, когато се въведе забраната за пушене на обществени места чрез промени в Закона за здравето. Обществените нагласи не са променили много от тогава. „Аз съм възхитен от идеята да се забрани пушенето, обаче трябва да забранят и други неща. Например, в киното трябва да се забрани да се снимат слаби актриси, защото това подвежда жените да спазват диети и води до анорексия. Не трябва да има и дебели хора, които да ядат шоколад", заяви днес пред Нова телевизия режисьорът Андрей Слабаков.Последни сме по брой психиатри в ЕС

Последни сме по брой психиатри в ЕС

Най-много са в Германия-27 на 100 000 души, а най-малко в България-8, показват данни на Евростат
СЗО: Ръкопляскайте на сестри и акушерки

СЗО: Ръкопляскайте на сестри и акушерки

5 май е Световен ден за хигиената на ръцете, да благодарим на специалистите за ролята им при превенция на инфекциите, казват от Световната здравна организация
Местим стрелките с час напред

Местим стрелките с час напред

На 29 март преминаваме към лятно часово време
Мобилно приложение за сигнали за пушене

Мобилно приложение за сигнали за пушене

Стартира дарителска кампания за създаването му, целта е оплакванията да се подават възможно най-бързо
Коронавирусът се разрастна рязко за ден

Коронавирусът се разрастна рязко за ден

7 пъти се увеличиха новодиагностицирани в Китай, уволниха ръководителя на китайската провинция Хубей
Разбиха канал за органи в Турция с българска следа

Разбиха канал за органи в Турция с българска следа

Пет души са задържани и обвинени в трафик, като това се случва за втори път
ЕMA се премести финално в новия си дом

ЕMA се премести финално в новия си дом

Европейската агенция по лекарствата отпразнува и 25-ата си годишнина
Два круизни кораба блокирани заради коронавируса

Два круизни кораба блокирани заради коронавируса

Хиляди пътници и екипаж под карантина, смъртните случаи достигнаха 500
Визови ограничения за бременни

Визови ограничения за бременни

САЩ обмисля да третира бъдещи майки, подали заявление за виза, като чужденци за лечение
Протеинов лак пази от кариес

Протеинов лак пази от кариес

Учени от Китай съобщиха за създаването на ново защитно покритие
1 2 3 4 5 ... 28 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020