Свят

СЗО срещу цигарите във филмите

02-02-2016 11:49
Clinica.bg

press@clinica.bg
 СЗО срещу цигарите във филмите
Световната здравна организация призова за ограничаване на цигарите във филмите. Причината е, че те остават един от последните канали, които популяризират пушенето сред младежите, заяви д-р Дъглас Бечер, директор на департамента за превенция на незаразните заболявания в СЗО. Спорно е обаче дали налагането на подобна забрана изобщо е възможно във века на интернет и Холивуд.

В 44% от филмите на Холивуд през 2014 г. е имало сцени с пушене, показва проучване в САЩ. Въпреки това над една трета от тези продукции са били предназначени за младежи. Почти две трети от най-касовите филми между 2012 и 2014 показват образи с цигари, сочат още данните в изследването. Това е повлияло на около 37% от младежите, които са посегнали към вредния порок, твърдят американските експерти. Според тях ограничаването на филмите с цигари за младежката аудитория ще подобри здравословното им състояние, като намали броя на пушачите сред тях с една пета и предотврати в бъдеще 1 милион смъртни случая, които са свързани с нездравословния навик.

Филмите за младежи със сцени на пушене обаче не са приоритет само на американските филми, отчитат още от СЗО. Много сред най-касовите европейски ленти в Германия, Исландия, Италия, Полша, Холандия и Англия също изобилстват с подобни изображения. Подобно е положението и в Аржентина и Мексико. Според изчисленията на специалистите в 9 от 10 филма от Исландия и Аржентина има пушачески сцени, включително и в продукции, предназначени за младежи.

Заради това от СЗО предлагат конкретни стъпки за ограничаването на цигарите във филмите. Сред тях са обозначаването на продукциите с подобни сцени, както и показването на предупреждения колко опасни са цигарите преди излъчването им. Също така въвеждане на възрастово ограничение за младежите, които могат да гледат подобни филми, прекратяване на спонсорството на цигарените компании на подобни филми, както и показването на реклами срещу пушенето преди началото на излъчването.

Стъпки за ограничаване на сцените с пушене във филмите вече са предприети в някои страни в света, отчитат от СЗО. В Китай например има ограничение за количеството сцени, които могат да се показват, в Индия също са въведени ограничения. Това обаче трябва да е само началото, смятат от СЗО.

Опит
У нас не се прие

 

Въвеждането на забрана за показване на сцени с пушене по време на филмите у нас не се прие. Подобно предложение беше обсъждано преди няколко години, когато се въведе забраната за пушене на обществени места чрез промени в Закона за здравето. Обществените нагласи не са променили много от тогава. „Аз съм възхитен от идеята да се забрани пушенето, обаче трябва да забранят и други неща. Например, в киното трябва да се забрани да се снимат слаби актриси, защото това подвежда жените да спазват диети и води до анорексия. Не трябва да има и дебели хора, които да ядат шоколад", заяви днес пред Нова телевизия режисьорът Андрей Слабаков.PCR и за Босна и Херцеговина

PCR и за Босна и Херцеговина

Без отрицателен резултат българските туристи няма да имат право да влязат в страната

България отново първа по смъртност в ЕС

България отново първа по смъртност в ЕС

Заболяванията на кръвоносната система и ракът са причина за 82% от изгубените животи у нас, показва статистиката на Евростат
България получава 29 млрд. от ЕС

България получава 29 млрд. от ЕС

Парите са с милиард над очакваното и то при намаление на общия бюджет с над 60 млн. евро, обясни Борисов
Гърция обмисля задължителни маски

Гърция обмисля задължителни маски

Русия подновява полетите за чужбина, но още няма чартъри за нашето Черноморие
Гърците тестват 3000 на Промахон

Гърците тестват 3000 на Промахон

14-дневната карантината ще е за сметка на съседите ни

До 70 000 евро обезщетения за спукани импланти

До 70 000 евро обезщетения за спукани импланти

Сред потърпевшите има и 300 българки, очаква се съдът във Франция да присъди окончателните компенсации
ЕК ни отпуска 20 млн. евро за здравеопазване

ЕК ни отпуска 20 млн. евро за здравеопазване

С тях ще бъдат купени ново оборудване, животоспасяващи лекарства и лични предпазни средства
Медиците в Гърция на протест

Медиците в Гърция на протест

Искат заплатите им да се върнат на нивата преди икономическата криза, държавните болници приемат само спешни случаи
Увеличава се трудовият живот

Увеличава се трудовият живот

Стопява се разликата между мъже и жени по този показател, показват данните на Евростат
СЗО с контра маркетинг на тютюна

СЗО с контра маркетинг на тютюна

Здравната организация призовава публичните личности да развенчаят заблудите, които привличат все повече млади хора към модерни продукти за пушене
1 2 3 4 5 ... 30 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020