коментар

Не може да си казват – оставете ни да лекуваме, както знаем

02-11-2018 10:33
Clinica.bg

press@clinica.bg
Не може да си казват – оставете ни да лекуваме, както знаемЗа да се случат промени в нашия сектор, НЗОК и МЗ трябва да имат общи виждания, сега това е налице, казва д-р Дечо Дечев
Куп промени предложиха здравните власти бюджета на НЗОК за 2019 г. Сред тях е нова агенция за контрол, преминаване на фонда за лечение на деца към касата, разрешаването на новите болници да става от парламента, създаване на ясни правила за предписване на лекарства, както и касата да реимбурсира най-разходо ефективната терапия. Какви са мотивите за тях, днес обяснява д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК.
За да се случат промени в нашия сектор, НЗОК и МЗ трябва да имат общи виждания, когато това не е било налице, нищо не се е случвало. Сега обаче идеите за промени са напълно подкрепени и от НЗОК, и от МЗ. Имаме база, върху която да се случат промени. Генералната им цел е разходването на средствата да бъде най-рационално. Тоест, средства, които влагаме и резултатът, който получаваме като медицински продукт трябва да бъдат с най-висока ефективност. Отделяме най-малък процент средства за медицинска помощ в ЕС, а резултатът е добър за тях.

Когато отделяш 10 пъти по-малко средства
,

нормално е да чакаш 10 пъти по-ниско качество на медицинския продукт, а това не е така. И все пак смятам, че има достатъчно поле, за да се подобри ефективността на разходването. Концентрирането на тези промени в един закон е с идеята те да започнат да се прилагат от 1 януари 2019 г, а не по-късно. Изненадан съм, че политиците не могат да направят разлика между медицина и здравеопазване. В момента промените означават цивилизовано да се вкарат в системата промени. Медиците не могат да се сърдят и да казват - Оставете ни да лекуваме, както си знаем, не се намесвайте. Правилният подход е държавата да сложи правила и регулация. Промените, които обещах още преди три месеца са в лекарствената политика, медицинските изделия и лечението в чужбина. Искам да подчертая, че касата и досега е плащала за транспорт и преводачи, това ще продължи и занапред, както и за нерегистрирани лекарства и медицински изделия.

Критиките в тази поска


явно са от хора, които са имали интерес от фонда за деца. При 185 формуляри S2 за 30% няма оферти за лечение в чужбина, тоест нямало е контрол досега. През 2017 г. цифрите са още по-фрапантни. И в трите сфери има направени предложения за промени. Остава генералният проблем – контрола. Затова предложенията ни в бюджета на НЗОК са в тази посока – контролът на касата да стане ефективен.


Предлагат пакет за здравни грижи

Предлагат пакет за здравни грижи

И частните фондове да поемат плащането на лекарства, искат експертите от работните групи по реформата

Рано е за пълна демонополизация на здравната каса

Рано е за пълна демонополизация на здравната каса

Ще подпишем анекса към НРД за денталната медицина през януари, след като Конгресът на БЗС го одобри
Монополът на НЗОК да падне

Монополът на НЗОК да падне

Едновременно задължително здравно осигуряване и задължително здравно застраховане няма аналог в нито една европейска държава, казват БТПП
Депутатите се изгубиха в бюджета на НЗОК

Депутатите се изгубиха в бюджета на НЗОК

Левицата го дава на съд, от ГЕРБ напомниха, че склерозата е признак на ранна деменция

НРД под въпрос

НРД под въпрос

Ако корекциите ни в бюджета на НЗОК не се уважат, ще искаме оставки, казва д-р Иван Маджаров
Кабинетът разрешава новите болници

Кабинетът разрешава новите болници

Ще има изключения за лекарите с един трудов договор в регионите без достатъчно специалисти

Опозицията готова с ремонта на бюджета

Опозицията готова с ремонта на бюджета

Да отпадне одобряването на болниците от партиите, како и пререгистрацията на лечебните заведения, предлагат депутати

Лимитирането е чужда материя за мен

Лимитирането е чужда материя за мен

Здравната система непрекъснато генерира новини – предстои приемането на бюджета на НЗОК и на министерството за 2019 г., обсъждат се нови модели на здравно осигуряване, текат преговори за Национален рамков договор за догодина. Как всичко това ще се отрази на университетската болница „Канев" в Русе, какви са основните проблеми там и идеите за решаването им, попитахме новия директор доц. Александър Парашкевов.
Застрахователите са за демонополизация

Застрахователите са за демонополизация

Успоредно с нея от асоциацията предлагат и въвеждане на допълнителен доброволен стълб

Няма оплаквания към НЗОК за лечение в чужбина

Няма оплаквания към НЗОК за лечение в чужбина

Ще бъдат обсъдени всички варианти, за да се вземе най-доброто решение за организацията на работа след преминаването на Фонда за деца към здравната каса, каза Кирил Ананиев
1 2 3 4 5 ... 12 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Април 2019