коментар

Не може да си казват – оставете ни да лекуваме, както знаем

02-11-2018 10:33
Clinica.bg

press@clinica.bg
Не може да си казват – оставете ни да лекуваме, както знаемЗа да се случат промени в нашия сектор, НЗОК и МЗ трябва да имат общи виждания, сега това е налице, казва д-р Дечо Дечев
Куп промени предложиха здравните власти бюджета на НЗОК за 2019 г. Сред тях е нова агенция за контрол, преминаване на фонда за лечение на деца към касата, разрешаването на новите болници да става от парламента, създаване на ясни правила за предписване на лекарства, както и касата да реимбурсира най-разходо ефективната терапия. Какви са мотивите за тях, днес обяснява д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК.
За да се случат промени в нашия сектор, НЗОК и МЗ трябва да имат общи виждания, когато това не е било налице, нищо не се е случвало. Сега обаче идеите за промени са напълно подкрепени и от НЗОК, и от МЗ. Имаме база, върху която да се случат промени. Генералната им цел е разходването на средствата да бъде най-рационално. Тоест, средства, които влагаме и резултатът, който получаваме като медицински продукт трябва да бъдат с най-висока ефективност. Отделяме най-малък процент средства за медицинска помощ в ЕС, а резултатът е добър за тях.

Когато отделяш 10 пъти по-малко средства
,

нормално е да чакаш 10 пъти по-ниско качество на медицинския продукт, а това не е така. И все пак смятам, че има достатъчно поле, за да се подобри ефективността на разходването. Концентрирането на тези промени в един закон е с идеята те да започнат да се прилагат от 1 януари 2019 г, а не по-късно. Изненадан съм, че политиците не могат да направят разлика между медицина и здравеопазване. В момента промените означават цивилизовано да се вкарат в системата промени. Медиците не могат да се сърдят и да казват - Оставете ни да лекуваме, както си знаем, не се намесвайте. Правилният подход е държавата да сложи правила и регулация. Промените, които обещах още преди три месеца са в лекарствената политика, медицинските изделия и лечението в чужбина. Искам да подчертая, че касата и досега е плащала за транспорт и преводачи, това ще продължи и занапред, както и за нерегистрирани лекарства и медицински изделия.

Критиките в тази поска


явно са от хора, които са имали интерес от фонда за деца. При 185 формуляри S2 за 30% няма оферти за лечение в чужбина, тоест нямало е контрол досега. През 2017 г. цифрите са още по-фрапантни. И в трите сфери има направени предложения за промени. Остава генералният проблем – контрола. Затова предложенията ни в бюджета на НЗОК са в тази посока – контролът на касата да стане ефективен.


Лимитирането е чужда материя за мен

Лимитирането е чужда материя за мен

Здравната система непрекъснато генерира новини – предстои приемането на бюджета на НЗОК и на министерството за 2019 г., обсъждат се нови модели на здравно осигуряване, текат преговори за Национален рамков договор за догодина. Как всичко това ще се отрази на университетската болница „Канев" в Русе, какви са основните проблеми там и идеите за решаването им, попитахме новия директор доц. Александър Парашкевов.
Застрахователите са за демонополизация

Застрахователите са за демонополизация

Успоредно с нея от асоциацията предлагат и въвеждане на допълнителен доброволен стълб

Няма оплаквания към НЗОК за лечение в чужбина

Няма оплаквания към НЗОК за лечение в чужбина

Ще бъдат обсъдени всички варианти, за да се вземе най-доброто решение за организацията на работа след преминаването на Фонда за деца към здравната каса, каза Кирил Ананиев
Здравеопазването не е недофинансирано

Здравеопазването не е недофинансирано

България има близо до средния за ЕС разход в системата, правителството все още не е представило ясна визия за бъдещето на сектора, казват от ИПИ
Здравеопазването не е приоритет

Здравеопазването не е приоритет

Този бюджет е бюджет на доплащанията от пациенти, каза проф. Гирогор Димитров
Ремонтират здравните промени

Ремонтират здравните промени

Депутатите гласуваха бюджета на НЗОК на първо четене, Ананиев заговори за трети здравноосигурителен модел
НС заседава извънредно за бюджета

НС заседава извънредно за бюджета

Парите  за здраве са първа точка в програмата на депутатите
Касата чака 160 млн. от отстъпки

Касата чака 160 млн. от отстъпки

Болниците няма да плащат при прелицензирането си заради очакваните промени
Приеха здравния бюджет с критики

Приеха здравния бюджет с критики

Над 5.2 млрд. лв. са парите за системата догодина, но гилдията не е доволна от промените, които вървят с тях
Три комисии в парламента обсъждат бюджета

Три комисии в парламента обсъждат бюджета

Забележки към него имат не само от опозицията, но и от бизнеса, както и куп организации в здравеопазването
1 2 3 4 5 ... 11 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2018