Доматите водят ТОП 5 на полезните зеленчуци

12-08-2016 09:33
Тиквичките са полезни за диабетиците, а крастваиците помагат на косата да расте, казва проф. Донка Байкова Доматите водят ТОП 5  на полезните зеленчуци
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Лятото е рай за здравословното хранене. В този сезон трапезата ни може да изобилства от плодове и зеленчуци, които ни доставят витамини, минерали и фибри. Кои са най-полезните представители на тези продукти за нашите географски ширини, попитахме експертът по хранене, проф. Донка Байкова. Днес ви представяме ТОП 5 на най-ценните зеленчуци.

1. Доматът оглавява класацията, той е истинско съкровище от витамини, минерали и антиоксиданти.
 

Вкусният зеленчук, любим на всички българи, крие и безценни качества, казва проф. Байкова. Най-полезен е истинският слънчев домат, узрял в сезона. Разбира се на пазара те присъстват целогодишно, но парниковият продукт се различава по състав и качества от сезонни, пояснява специалистът. През лятото те са най-богати на витамини, минерали, фибри и различни други биологични активни фитонутриенти.

Доматите съдържат много витамини – основно С и цялата група на В-витамините. Зеленчукът е богат и на В7, който се слави като витамин на красотата. Малко известно е обаче, че той контролира и нивата на кръвната захар и въглехидратната ни обмяна. Съдържанието на няколко вида органични киселини – ябълчна, янтърна, тартроново-винена, го правят още по-подходящ за регулиране на теглото. Причината е, че те участват в цикъла на Кребс при изгаряне на мазнините и отдаването на калориите, обяснява още проф. Байкова.

От минералите, зеленчукът е най-богат на калий. Съдържа още фосфор, калций, желязо, цинк и селен. Те са важни за редица процеси в организма, но и с много антиоксидантни свойства. През последните години се доказа, че доматите са отличен източник и на ликопен, който е мощен антиоксидант, по-силен дори от бетакаротенът.


2. Чушките са по-богати на витамин С от цитрусите.


Освен че са неразделна част от трапезата и шопската салата, те са и изключително полезни и нискокалорийни – имат около 27 килокалории на 100 грама. Чушките са богати на цялата група водно разтворими витамини, както и на витамин Е и провитамин А /бетакаротен/. Особено се откроява съдържанието на витамин С, което често надвишава съдържанието му в цитрусите и магданоза.

Всички чушки съдържат огромна група антиоксидантни субстанции, наречени биофлавоноиди, обяснява проф. Байкова. Затова тези зеленчуци са добър превантивен фактор на организма срещу сърдечно-съдови и ракови заболявания. Те съдържат и значително количество цинк, който е важен за растежа и развитието на малките деца. Дефицитът му е много рисков за бременните жени и за износването на жизнеспособен плод.

Ако искате помощ при диета за отслабване, наблегнете на лютите чушки. Те са изключително богати на капсаицин, който е с високо антиоксидантно свойство. Счита се, че той има и афродизиачен ефект.


3. Краставиците помагат за красиво лице и буйна коса.


Свикнали сме да свързваме тези зелнчуци с вкус на свежест и прохлада. И това не е случайно. Освен че са богати на вода, сърцевината им поддържа температура, която е 20% по-ниска от външната. Това ги прави идеално разхлаждащо средство в жегите, казва проф. Байкова.

Освен това те са нискокалорийни и са препоръчителна при диети. По-бедни са на витамини, но пък за сметка на това изобилстват от фибри.

Един от най-ценните елементи на крастваците обаче се крие в кората им. Силициевият двуокис е съществен компонент на съединителната тъкан в тялото на човека. Освен за костите, мускулите, сухожилията и хрущялите, той е полезен и за лицето, казва проф. Байкова. За съжаление обаче, ако не сте отгледали краставиците сами или не сте сигурни за произхода им, не бива да ядете кората. Защото в нея са концентрирани и всички химически субстанции, с които се обработва зеленчукът. Непотребната кора винаги можете да използвате като маска за лице. Зеленчукът е полезен при всички кожни болести и отоци под очите. Ако искате да стимулирате и растежа на косата си – отново заложете на краставиците.


4. Тиквичките са безценни за диабетиците.


И този зеленчук не блести с наличие на витамини, но отново съдържа много фибри и минерали, обяснява проф. Байкова. Особено богат е на цинкът, а наличието на сяра подпомага производството на глутатион, който е най-мощният антиоксидант за чернодробния париенхим. Затова при всички жлъчно-чернодробни болести се препоръчва прием на тиквички.

Тиквичките са препоръчителни и за диабетици, заради наличието в тях на инсулиноподобни вещества. Топлинната обработка не засяга качествата им, дори помага за концентрацията на минералите в продукта, заради намаленото водно съдържание.

Тези зеленчуци са лесно смилаеми, което ги прави подходяща и за хора с хроничен възпалителен процес на храносмилателната система.


5. Патладжанът ни изненадва с фолиева киселина и насонин.


Този зеленчук е беден на въглехидрати, но се открояват с високо калиево съдържание. Съдържа още фосфор, магнезий, желязо. Той е добър източник и на фолиева киселина, характерна за листните зеленчуци, казва проф. Байкова. Особено ценна е тази съставка за бременните жени в първите месеци при съзряването на плода и като превантивен фактор за поява на аномалии.

Патладжанът съдържа и антиоксиданта насонин. Той се използват за контрол на нивата на излишното желязо при някои кръвотворни болести. Когато е високо желязото в кръвта, патладжанът е една от полезните храни. Той обаче е противопоказен при хора с остри възпалителни процеси на стомашно-чревния тракт и жлъчно чернодробните пътища.


Позитивната психология в полза на човека

Позитивната психология в полза на човека

Всяка година традиционно отбелязваме професионалния празник на тези специалисти на 4 април

Не е време нито за диети, нито за преяждане

Не е време нито за диети, нито за преяждане

Намалете мазнините, Oмега 3 са за предпочитане, много е важна подкрепата с витамин Д в този период, казва проф. Донка Байкова
Мръсният въздух вреди и на кожата

Мръсният въздух вреди и на кожата

Гел лакът и изкуствените нокти могат да отключат контактен дерматит, не забравяйте крема за слънце в планината, казва доц. Жана Казанджиева
Ръст на усложненията в естетичната дерматология

Ръст на усложненията в естетичната дерматология

При ботулиновия токсин е ключово да се знае с какъв продукт работи лекарят, казва д-р Снежана Атанасова

Как да отслабнем здравословно и трайно

Как да отслабнем здравословно и трайно

С протеини хабим двойно повече енергия, отколкото приемаме, вечер не бива да ядем въглехидрати, съветва проф. Донка Байкова
Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Тези пациенти могат да заменят захарта със стевия, еритрол или сироп от агапе, казва д-р Станимира Станчева-Василева
Грижа за суха коса

Грижа за суха коса

Маската за коса остава универсалното средство за профилактика и лечение на този проблем, категорични са експерите
Как да изберем крем против бръчки през бременността

Как да изберем крем против бръчки през бременността

Козметиката трябва да е съобразена с нуждите на вашата кожа, а безопасните съставки включват витамин Е, розово масло, екстракт от лайка, пантенол или витамин С
На море с рецепта от доктор

На море с рецепта от доктор

Медиците в Канада предписват часове сред природата, тази година дават на пациентите карти за пропуск в 80 обекта
Превърнете своите мечти в цели

Превърнете своите мечти в цели

Едно ново начинание за доброто физическо и ментално здраве е идеално за добра и успешна нова година, казва д-р Цветеслава Гълъбова
1 2 3 4 5 ... 9 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли здравната каса да плаща биомаркерите за хората с рак?

Май 2025 Предишен Следващ
Close Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки. Политика за бисквитките Съгласен съм