Общество

Будители има навсякъде

01-11-2018 06:24
Трябват ни личности, които умеят да обединяват големи групи от хора с различно мислене, казва Диян Стаматов Будители има навсякъде
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Днес отбелязваме Деня на българските будители. Празник, на който има какво да си спомним в миналото и за какво да се замислим за бъдещето. Буден народ ли сме, от какви съвременни "герои" имаме нужда, за какво трябва да бъдем събудени, адекватни ли са новите учебни програми по биология, попитахме Диян Стаматов, директор на 119 СУ и бивш зам.-министър на образованието.
- Г-н Стаматов, каква оценка ще пишете на българите-будна нация ли сме?

- Много ми се иска да дам положителен отговор и да кажа, че сме много будна нация, но реалността ме опровергава. Промените, които се реализират през последните години у нас са доста бавни. Това показва, че има нужда от много нови съвременни будители, които да ни провокират и да ни вдъхновяват за промени, защото у нас те се случва все по-трудно.

- Кой е достоен днес да се нарече съвременен будител?

- Всеки, който има силата и енергията да оцелява оптимистично в трудното време, в което живеем. Това е много общо казано, но не смятам, че е правилно будителите да се категоризират по професии. Според мен във всяка една професия има хора, които са будители по душа, по нрав и по характер, а не толкова, че дадена професия може да се определи за будителска. И сред актьорите има будители, и сред писателите, които пробуждат и млади и стари за четене, и сред лекарите, които са иноватори и дават тласък на съсловието си.

- Много международни изследвания ни определят като нещастна нация. Как си го обяснявате като липса на духовност, култура или народопсихология?

- Винаги съм се впечатлявал от тези странни статистики. Във всяка нация има и щастливи, и нещастни хора. Не може да се каже, че ние сме безкрайно нещастни и всички да попадат под общ знаменател. Определено обаче българите са мрънкащи и вместо да направят някакво действие за по-добро, по-голямата част от сънародниците ни негодуват и клюкарстват. И може би точно в това мрънкане се поражда и негативното мислене, това излъчване на нещастни хора. Това, обаче не значи, че човекът наистина е нещастен. Има много негативно мислещи хора, които се самоопределят за щастливи, макар за околните да изглеждат по различен начин.

- А от какви будители имаме нужда?

- Определени от такива, които да ни обединяват. Напоследък по време на националните ни празници, сякаш българите се чувстват разединени. Обединяването ни около общи цели, каузи и стъпки, по които да вървим са важни. А това може да стане от хора, които умеят да обединяват и то големи групи хора с различно мислене.

- А на какво се дължи тази разединеност?

- - До голяма степен на доста ниския стандарт, при който живеем в продължение на години. Определено не бих казал, че сме нещастна, но със сигурност сме бедна нация. А бедността сама по себе си създава съмнения и невъзможност да сме обединени. Колкото са по-богати нациите, толкова са по-единни.

- От какво трябва да бъдем събудени като общество?

- От необходимостта за промяна. Всеки един сектор в обществото ни има нужда от промяна и тя трябва да бъде постоянна. Промяната у нас обаче се възприема трудно, тя винаги се оплюва, приемат се негативите й и чак тогава се осмислят позитивите. Според мен промяната е водещ двигател за пробуждане на всеки един от нас.

- Сякаш се оформя един парадокс от една страна все казваме, че са необходими промени, а от друга въставаме срещу тях? На какво се дължи това противоречие?

- Да, абсолютно винаги е така, а този парадокс трудно може да бъде обяснен. Във всеки един от нас като че ли е заложено първо да застанем против промяната, да я обругаем и след това да я допуснем. Естествено е, че неизвестността, която стои зад всяка новост поражда съмнението, притеснението и до голяма степен негативното мислене. Но да не забравяме, че хората, които са успели да прокарат промяната, будителите, които са останали в историята и те в някаква степен са се борили против статуквото във всяко едно отношение-било против религия, историческа кауза и т.н.

- Имаме ли добра памет за будителите?

- След като надскочат пубертета, хората добре помнят своите будители. Не бива да търсим във всяко едно дете дали непременно знае имената на всички будители. Защото то расте, променя се и в този процес наистина запомня важните хора, които са направили много за страната ни. Така че определено, да. Помнят се. За всеки един от нас те са различни.

- МОН публикува новите програми по профилиращите предметите. Като биолог какво мислите за тези по биология. В тях са застъпени съвременни теми като донорство, анорексия, ин витро, хората с различна сексуална ориентация. Смятате ли, че са адекватни, съдържателни и подходящи?

- Последните програми, по които сега се работи в средните училища са от 1995-1996 година. Не е чак толкова отдавна, но все пак са на повече от 20 години. Доста съвременни и задълбочени са предложенията на нови учебни програми. В тях са застъпени всички актуални достижения в областта на биологията и медицината. И те са представени с факти, доказателства без да се залита в посока какво мисли този или онзи авторски колектив, което е много добре. Защото във всеки един момент в 10, 11 и 12 клас, ученикът трябва да погледне фактите и той сам да ги анализира, без да му бъдат налагани постулати в каква посока да мисли. Биологичната дисциплина се радва на една сравнително добра неполитичност, което я прави от една страна малко по-консервативна и в същото време доста иновативна за новостите, които един ученик трябва да знае в края на 12 клас, за да влезе в университет. А и неслучайно това, което се учи в гимназиалния етап е застъпено и в материала през първата година в медицинските специалности, особено в общата биология. Новите неща, които в момента има в областта в клетъчното изследване, в размножаването, в половата култура, са затъпени, включително и в особеностите свързани с проучванията по отношение на вирусологията, СПИН, все неща, които не бива в никакъв случай да бъдат отминавани с лека ръка, защото те са част от живота на всеки един днес и още повече за тези, които предстои да завършат.

- Темата за „Сексуалността и социалните роли на пола", която е доста спорна е застъпена в програмата по философия. Удачно ли е това според вас?

- Коментарът ми като зрял човек е един, но ако попитаме един 16 годишен младеж, който ще учи философия, сигурно ще е съвсем различен. В съвремието, в което живеем няма как да не се говори за реалностите, които ни заобикалят. На един 16 годишен младеж не можеш да кажеш „не няма хомосексуалисти", защото това не е истина. Друг е въпросът, че темата трябва да се постави като акцент от преподавателя за размишление от самия клас и от учениците, без мисълта им умишлено да бъде насочвана в една или друга посока. Учениците сами повдигат тези въпроси и поставят дискусията по един свой начин, според спецификата на класа. В училището, което ръководя вече толкова години е имало класове, в което това не е проблем и тема, която трябва да дискутират. Но в други това е проблем и има дълги разисквания.

- Но, защо трябва да има формулировка за „социалните роли на пола", след като човек се ражда с мъжки или женски пол? Няма ли двусмислие, някаква уловка?

- Тази трактовка се наложи около дискусиите за Истанбулската конвенция. Едва ли за някой е тайна, че тя изобщо не е интересна за учениците. Те си живеят по свои правила. Има обаче дефицит на семейни ценности и е важно да се обясни ролята на бащата и майката в семейството.

- Доволен ли сте от бюджета за образование за 2019 година?

- Да, съвсем категорично. Това е един много добър бюджет за средно образование. Заложеното увеличение от 20% за заплатите на учителите е много важно. Освен това се отделят средства за извънкласни дейности, за уязвимите групи и за подкрепа на училището като институция.


Трето класиране за МУ-София и първо за „Йорданка Филаретова

Трето класиране за МУ-София и първо за „Йорданка Филаретова

Записването на приетите студенти започва съответно на 22 юли и днес, и приключва на 23 и 24 юли
Събират средства за лечението на Алекс

Събират средства за лечението на Алекс

Той е от Бургас се бори с тумор в мозъка, за терапията му в чужбина са необходими 100 000 евро, съобщиха от общината
Второ класиране в МУ-София

Второ класиране в МУ-София

Допълнително са приети кандидати за „Медицина", „Деннтална медицина" и Фармацзия", съобщиха оттам
Приемат документи за помощ на специализанти

Приемат документи за помощ на специализанти

Местата са 170 и са за дефицитни направления, първото класиране ще е на 30 август, съобщават от МЗ

Започна записването в МУ-Варна

Започна записването в МУ-Варна

Най-високият бал за лекар в МУ-Плевен е 41.96 за жени и 41.59 за мъже, показват резултатите в МУ-Плевен
Прием на документи в МУ-Варна от 17 юли

Прием на документи в МУ-Варна от 17 юли

Той е по десет магистърски програми и ще продължи до 29 юли, съобщиха от университета
МУ-София допълни Академичния си съвет

МУ-София допълни Академичния си съвет

Още девет преподаватели бяха избрани за негови членове при второ гласуване
С молба за скромна помощ

С молба за скромна помощ

Две от трите деца на Живка са с епилепсия, а едното се налага да бъде изведено от семейството, тя има нужда от подкрепа, за да си помогне с разходите, докато започне работа
Близо 19% скъсани по химия в МУ-Пловдив

Близо 19% скъсани по химия в МУ-Пловдив

Отличен 6.00 имат шестима, по биология те са 14, а двойките са 15.7%, показват резултатите от кандидатстудентския изпит за медицина
Втори вот за Академичния съвет на МУ-София

Втори вот за Академичния съвет на МУ-София

Той ще се проведе на 11 юли, в него ще участват кандидатите, събрали най-много, но недостатъчно гласове от общо три квоти
1 2 3 4 5 ... 150 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ