Коментар

Депутатите за бюджета на Касата, който предлага БЛС (1 част)

12-08-2016 08:57
Депутатите за бюджета на Касата, който предлага БЛС (1 част)
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Преди броени дни Българският лекарски съюз изпрати своя проект за бюджет на НЗОК за 2017 г. до парламентарно представените партии. В него се предвижда увеличение на проходите с 220 млн. лв., както и повече средства за болниците, джипитата и специалистите. В проекта се запазват лимитите и се предлага създаването на отделен фонд за финансиране на медикаментите за редки болести. Какво е мнението на управляващи и опозиция, попитахме доц. Димитър Шишков и д-р Хасан Адемов.
Не се говори за остойностяване на медицинския труд
 

Доц. Димитър Шишков, депутат от Реформаторския блок

Проектът за бюджет на НЗОК, изготвен от БЛС, не е много различен от този на здравната каса или от миналогодишния. Има само едно предложение за създаване на фонд за редките болести. За мен обаче големият проблем е, че отново не става въпрос за остойностяване на медицинския труд. То се бави и ако продължава да се работи по същия начин - на парче, няма да го има и до 2070 г. Какво решава предложението на БЛС за бюджета на НЗОК? Абсолютно нищо. Нито се решава проблема, че трябва да има стратегия, която да осигурява здраве за всички хора, нито се говори, че трябва да се мине на заплати, както е в цял свят. Ако има една държава в света, освен някъде в африканските републики или Южна Америка, където да се оставя лекарят да заделя пари от средствата за лечение на хората, бих го разбрал. Но в Европа и в нормалния свят няма друга държава, в която да е оставен лекарят сам да си прави заплатата. Навсякъде си има ставки. Ето това трябва да направи Лекарският съюз, след като говорим за съсловната организация.

В проекта на БЛС няма критики към бюджета, освен това, че няма резерв. Но той и без това ще бъде стопен от новите болници. Въпреки че има решение да няма нови структури от 31 декември 2015 г., те продължават да се роят. В момента се строят още 2 огромни болници – едната е във Велико Търново, които веднага ще се закачат на същия този бюджет. Как ще стане това нещо, не знам. Така че е необходимо отделяне на парите за възнаграждения. Да се знае каква е основната заплата, с която се започва, но не с 500 лв., защото няма да остане един лекар в държавата. Не трябват повече от 500 млн. лв., за да се реши проблема, като през следващата и по-следващата година тези пари ще се върнат в троен размер, защото ще спре надписването на клинични пътеки, които осигуряват средствата за заплатите на лекарите и на сестрите. Трябва да бъдат отделени тези 500 млн. лв. от бюджета на НЗОК и да се приключи въпроса. Да се знае, че един доцент получава примерно 4-5 хил. лв., професорът – 5-6 хил. лв., а младият лекар започва с 1500 лв., което е абсолютно достойна заплата за начало. Същото е при сестрите – те трябва да получават възнагражденията си за длъжността, която заемат. Не мога да разбера защо все нещо се измисля в тази държава! Нещо, което го няма никъде по света! Някой, който смята, че е най-великият, решава, че ще прави промени, но от къде е взел модела и той не може да каже. Имаме много болници, малко пари, никакво остойностяване на лекарския труд. Още по-зле ще стане!


При един източник на финансиране, дискусията е неадекватна
 

Д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС


Всяка година в хода на бюджетната процедура започва дискусия, колко пари трябва да се предвидят за следващата година. Според нас, при наличието на един източник на финансиране, дискусията никога не е адекватна. Тук на преден план излиза проблема доколко ефективно се харчат наличните средства. Правилен е подходът, предлаган от БЛС, да се увеличават парите за извънболнична помощ, но не виждам пари за профилактика, както и за долекуване и продължително лечение! Демографската картина налага друг подход към разпределението на публичните финанси. В грешна посока са и предвидените мерки, които се обявяват за дълбока реформа. Здравната система няма нужда от централизация и лимити от всякакво естество, а тъкмо обратното - конкуренция, контрол, възстановяване на договорното начало!


ДАНС да не заглушава гражданското общество

ДАНС да не заглушава гражданското общество

Председателят й да даде обяснения и да преустанови тормоза върху членовете на Обществения съвет за Детската болница, настояват от ПП-ДБ
НКБ с нов директор

НКБ с нов директор

Както вече clinica писа, начело на Пирогов, ИСУЛ и "Св. Георги" остават досегашните
Сезираме БЛС заради

Сезираме БЛС заради "Мама и аз"

С възмущение се запознахме с писмото им, призоваваме колегите към въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия, казаха от БПА
БЛС да излезе с визия за здравната ни система

БЛС да излезе с визия за здравната ни система

Миналата седмица начело на регионалната лекарска колегия в Смолян застана д-р Даниела Дариткова. С нея разговаряме за проблемите и възможностите пред медицинските специалисти там, за това какво е решението за здравеопазването ни.

МЗ застана зад ОС на детската болница

МЗ застана зад ОС на детската болница

От ведомството няма да го разпуснат, въпреки нападките и обвиненията към членовете му от страна на собствениците на "Мама и аз"

И

И "Св. Наум" остава със сегашния си директор

Акад. Иван Миланов е единственият кандидат за поста и продължава към финалния кръг в конкурса на МЗ
Двойно повече парамедици обучи ВМА

Двойно повече парамедици обучи ВМА

Те са 12 военнослужещи, спрямо шест през миналата година, когато програмата бе въведена пилотно
Двама в битка за Инфекциозна болница

Двама в битка за Инфекциозна болница

Това са д-р Искра Симова и д-р Тома Томов, досегашният шеф проф. Татяна Червенякова ще е независим член на борда, съобщиха от МЗ
ДАНС да каже мотива за исканите обяснения

ДАНС да каже мотива за исканите обяснения

Общественият съвет няма да се откаже от истинска детска болница, продължаваме напред, казва Мария Бресничка
Без радиация у нас след пожар в румънска АЕЦ

Без радиация у нас след пожар в румънска АЕЦ

Европейската платформа за обмен на данни EUROPED и на националната автоматизирана система за мониторинг не регистрират изменения, съобщиха от АЯР
1 2 3 4 5 ... 499 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ