коментар

13 социални плащания са замразени с бюджета

30-10-2018 16:04
Clinica.bg

press@clinica.bg
13 социални плащания са замразени с бюджетаВ него няма нито една политика, свързана с реформи, а само кърпене на дупки, казва Корнелия Нинова
Бюджетът на НЗОК и на държавата за следващата година бяха одобрени от правителството. С тях се залагат повече средства за разходи, вдигат се пенсии, минималната заплата, както и максималният осигурителен доход. Правят се и не малко промени в сферата на здравеопазването. Какво мислят за тях от основната опозиционна сила "БСП за България", днес коментира лидерът й Корнелия Нинова.
Бюджетът за 2019 г. е представен като най-амбициозния за годините на прехода с много силна социална насоченост. Само че този бюджет изглежда с едната ръка взел от хората, а с другата дал, защото от увеличена данъчноосигурителна тежест за всеки българин се очаква догодина да влязат между 1,5 и 2 млрд. лв. повече. Тоест взимат от хората през данъци, осигуровки, акцизи, за да представят същите средства като една много сериозна социална политика. Ето как изглеждат нещата в числа. През 2018 г. в София водата поскъпна с почти 10%, в Ямбол с 20%, в Бургас – 9%, в Монтана с почти 7%. Следствие на това официално поскъпнаха и услугите на ВиК услугите със 7%. Поскъпнаха пощенските услуги с 8%, хотелските услуги с 16%. Горивата – течните поскъпнаха с 16,7%, твърдите с почти 10%. Увеличиха се и цените на транспорта. В София с 8,2%. От началото на юли комисията повиши цената на природния газ с 10,8%, на парното със 7,3%, на електричеството с 2%.

В резултат на това има увеличение при храните.

Хлябът се вдигна с почти 25%, яйца с 5%, кисело мляко 3%. В същото време през тази година се увеличиха и акцизите на бездимните цигари, а се подготвя за догодина увеличение, което пак да дойде от джоба на хората – да го вземат от всички, за да покажат социалната си чувствителност по следния начин – увеличаване на максималния осигурителен праг, което ще увеличи осигуровките, увеличаване на данъка на старите автомобили между 10% и 40%, което засяга милиони хора. Отпадане на облекчението за второ жилище – това е допълнително плащане, увеличаване на осигуровките на земеделските производители, което касае 150 хиляди души. Отново ще има увеличение на акциза на бездимните цигари от 1-ви януари. Заложили са тол такса и електронна винетка. Тоест едно сериозно увеличение на данъчно осигурителна тежест, на цени, а през цените хората плащат и 20% ДДС, което ще дойде от джоба на всеки, за да каже правителството, че водят много сериозна социална политика. Ето това са числата. Другото, което коментира г-н Бойко Борисов е ниската безработица, която според нас се дължи не на нови работни места, не на разкриване на производства и нови услуги, а на напускането от страната на българите и на страшната демографска катастрофа. Похвали се и с ниския дълг и ни призова също да говорим с числа. Ето ги числата, г-н премиер.

Държавният дълг към 2009 г. е 9,44 млрд.лв,

сега 2018г. 24 млрд. лв. Увеличението сами можете да си го прецените. Въпросът е къде отиде този дълг, къде се инвестира, какви реформи се направиха, до какво доведе, повиши ли стандартът на живот и така нататък. Разбира се винаги, когато се повишават доходите на хората, ние подкрепяме такива мерки. Въпросът е как се прави това, прави ли се чрез промени в системите, за кого се прави, защото двете най-уязвими групи в българското общество – младите и децата от една страна и пенсионерите от друга, са най-тежко засегнати от този бюджет. С нищо не им се помага на тях. Ето – около 12 социални плащания, засягащи млади семейства, майки и деца изобщо не получават никакво увеличение през 2019 г. Обезщетението за отглеждане на дете от една до две години замразено, месечните помощи за деца – замразени, еднократната помощ при бременост – нищо, еднократна помощ при раждане също така, месечна помощ при отглеждане на близнаци, помощи за дете до една година на неосигурена майка и така нататък. 12-13 социални плащания са замразени, а са точно към тази група, които са уязвими – млади хора, деца и то в тежата демографска катастрофа, в която се намираме.

Що се отнася до пенсионерите отново

само увеличението по швейцарско правило и защо от 1-ви юли отново? Увеличават се заплатите на хората в бюджетния сектор с 10% от 1-ви януари, а на пенсионерите пак най-уязвимата група, с най-ниските пенсии, най-засегнати от бедността и от повишаването на цените на ток, на услуги и на парно от 1-ви юли и то с 5%. Отново нито дума за промяна в системата, за която ние настояваме от години за преизчисляване на всички стари пенсии. Ето защо мислим, че хвалбите за най-амбициозния и най-социален бюджет на прехода не отговарят на реалните числа, на реалните факти и на един по-сериозен анализ. Да увеличават се разходите, но то е за сметка на увеличението на данъци, осигуровки и цени за хората, откъдето влизат приходите. Това не е правене на политика. Това е кърпене на парче, това е запушване на дупки. В този бюджет няма нито една политика с промени, с реформи в системите, които да имат по-силна и по-голяма ефективност. Затова представяме нашия алтернативен бюджет. Ще го внесем в Народното събрание и следващият понеделник правим едно широко обществено обсъждане , на което каним неправителствен сектор, експерти, специалисти, учени, лекари, учители. Защото алтернатива има в политиките. Тези политики се изразяват най-вече с бюджета и ние там искаме да покажем най-вече своята алтернатива.


52 000 нови пенсионери тази година

52 000 нови пенсионери тази година

През септември мобилни екипи на НОИ ще подпомагат избора на по-благоприятен вариант за пенсиониране
Над 5 111 млн. лева в хазната от социални и здравни вноски

Над 5 111 млн. лева в хазната от социални и здравни вноски

С 11,5% е нарастването спрямо същия период на предходната година, отчете кабинета
Помощи само при редовни в училище

Помощи само при редовни в училище

Държавата ще продължи да плаща дневни и квартира при лечение на деца в чужбина
НОИ плаща на майките на 1 август

НОИ плаща на майките на 1 август

Могат да се направят справки на страницата на института
11% по-високи приходи в НОИ

11% по-високи приходи в НОИ

За тримесечието 99% от разходите са за пенсии и социални обезщетения, съобщиха от института
Над 1500 социални консултации за българи в чужбина

Над 1500 социални консултации за българи в чужбина

Граждани от 35 държави работят у нас, съобщи министър Петков
Над 125 млн. лева за хората с увреждания

Над 125 млн. лева за хората с увреждания

Осигурява се и финансиране за личните асистенти и домашни помощници
Пенсионерите ни в Турция с декларация за живот

Пенсионерите ни в Турция с декларация за живот

Те са длъжни 2 пъти в годината да се обаждат в НАП, съобщиха от осигурителната институция
Мъжете и жените по-равнопоставени в заплатите

Мъжете и жените по-равнопоставени в заплатите

Разликата е намаляла до 13,6%, сочи доклад на Евростат
70% от българите с под средната заплата

70% от българите с под средната заплата

КНСБ иска ръст на възнагражденията от 10-15% на година, каза Пламен Димитров
1 2 3 4 5 ... 27 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2019