коментар

13 социални плащания са замразени с бюджета

30-10-2018 16:04
Clinica.bg

press@clinica.bg
13 социални плащания са замразени с бюджетаВ него няма нито една политика, свързана с реформи, а само кърпене на дупки, казва Корнелия Нинова
Бюджетът на НЗОК и на държавата за следващата година бяха одобрени от правителството. С тях се залагат повече средства за разходи, вдигат се пенсии, минималната заплата, както и максималният осигурителен доход. Правят се и не малко промени в сферата на здравеопазването. Какво мислят за тях от основната опозиционна сила "БСП за България", днес коментира лидерът й Корнелия Нинова.
Бюджетът за 2019 г. е представен като най-амбициозния за годините на прехода с много силна социална насоченост. Само че този бюджет изглежда с едната ръка взел от хората, а с другата дал, защото от увеличена данъчноосигурителна тежест за всеки българин се очаква догодина да влязат между 1,5 и 2 млрд. лв. повече. Тоест взимат от хората през данъци, осигуровки, акцизи, за да представят същите средства като една много сериозна социална политика. Ето как изглеждат нещата в числа. През 2018 г. в София водата поскъпна с почти 10%, в Ямбол с 20%, в Бургас – 9%, в Монтана с почти 7%. Следствие на това официално поскъпнаха и услугите на ВиК услугите със 7%. Поскъпнаха пощенските услуги с 8%, хотелските услуги с 16%. Горивата – течните поскъпнаха с 16,7%, твърдите с почти 10%. Увеличиха се и цените на транспорта. В София с 8,2%. От началото на юли комисията повиши цената на природния газ с 10,8%, на парното със 7,3%, на електричеството с 2%.

В резултат на това има увеличение при храните.

Хлябът се вдигна с почти 25%, яйца с 5%, кисело мляко 3%. В същото време през тази година се увеличиха и акцизите на бездимните цигари, а се подготвя за догодина увеличение, което пак да дойде от джоба на хората – да го вземат от всички, за да покажат социалната си чувствителност по следния начин – увеличаване на максималния осигурителен праг, което ще увеличи осигуровките, увеличаване на данъка на старите автомобили между 10% и 40%, което засяга милиони хора. Отпадане на облекчението за второ жилище – това е допълнително плащане, увеличаване на осигуровките на земеделските производители, което касае 150 хиляди души. Отново ще има увеличение на акциза на бездимните цигари от 1-ви януари. Заложили са тол такса и електронна винетка. Тоест едно сериозно увеличение на данъчно осигурителна тежест, на цени, а през цените хората плащат и 20% ДДС, което ще дойде от джоба на всеки, за да каже правителството, че водят много сериозна социална политика. Ето това са числата. Другото, което коментира г-н Бойко Борисов е ниската безработица, която според нас се дължи не на нови работни места, не на разкриване на производства и нови услуги, а на напускането от страната на българите и на страшната демографска катастрофа. Похвали се и с ниския дълг и ни призова също да говорим с числа. Ето ги числата, г-н премиер.

Държавният дълг към 2009 г. е 9,44 млрд.лв,

сега 2018г. 24 млрд. лв. Увеличението сами можете да си го прецените. Въпросът е къде отиде този дълг, къде се инвестира, какви реформи се направиха, до какво доведе, повиши ли стандартът на живот и така нататък. Разбира се винаги, когато се повишават доходите на хората, ние подкрепяме такива мерки. Въпросът е как се прави това, прави ли се чрез промени в системите, за кого се прави, защото двете най-уязвими групи в българското общество – младите и децата от една страна и пенсионерите от друга, са най-тежко засегнати от този бюджет. С нищо не им се помага на тях. Ето – около 12 социални плащания, засягащи млади семейства, майки и деца изобщо не получават никакво увеличение през 2019 г. Обезщетението за отглеждане на дете от една до две години замразено, месечните помощи за деца – замразени, еднократната помощ при бременост – нищо, еднократна помощ при раждане също така, месечна помощ при отглеждане на близнаци, помощи за дете до една година на неосигурена майка и така нататък. 12-13 социални плащания са замразени, а са точно към тази група, които са уязвими – млади хора, деца и то в тежата демографска катастрофа, в която се намираме.

Що се отнася до пенсионерите отново

само увеличението по швейцарско правило и защо от 1-ви юли отново? Увеличават се заплатите на хората в бюджетния сектор с 10% от 1-ви януари, а на пенсионерите пак най-уязвимата група, с най-ниските пенсии, най-засегнати от бедността и от повишаването на цените на ток, на услуги и на парно от 1-ви юли и то с 5%. Отново нито дума за промяна в системата, за която ние настояваме от години за преизчисляване на всички стари пенсии. Ето защо мислим, че хвалбите за най-амбициозния и най-социален бюджет на прехода не отговарят на реалните числа, на реалните факти и на един по-сериозен анализ. Да увеличават се разходите, но то е за сметка на увеличението на данъци, осигуровки и цени за хората, откъдето влизат приходите. Това не е правене на политика. Това е кърпене на парче, това е запушване на дупки. В този бюджет няма нито една политика с промени, с реформи в системите, които да имат по-силна и по-голяма ефективност. Затова представяме нашия алтернативен бюджет. Ще го внесем в Народното събрание и следващият понеделник правим едно широко обществено обсъждане , на което каним неправителствен сектор, експерти, специалисти, учени, лекари, учители. Защото алтернатива има в политиките. Тези политики се изразяват най-вече с бюджета и ние там искаме да покажем най-вече своята алтернатива.


Настъпи денят на данъчната свобода

Настъпи денят на данъчната свобода

Тази година той е на 15 май, съобщиха от Института за пазарна икономика
Близо 20% от българите живеят в лишения

Близо 20% от българите живеят в лишения

5,6% от населението на ЕС (около 24 млн. души) са изпитвали значителни материални проблеми
НОИ ще плаща пенсии в чужбина облекчено

НОИ ще плаща пенсии в чужбина облекчено

Няма да е задължителна т. нар. „декларация за живот" през периода на извънредното положение
Правителството с три сценария за бюджета за 2020

Правителството с три сценария за бюджета за 2020

Най-негативният предвижда до 3% спад на растежа на икономиката и финансово-икономическа криза до края на 2021 година, каза министър Горанов
Минималната пенсия става 300 лв.

Минималната пенсия става 300 лв.

Вицепремиерът Каракачанов каза, че увеличението е договорено, но не уточни от кога влиза в сила
Чакаме под 14 минути в НОИ

Чакаме под 14 минути в НОИ

Най-голям е броят на хората, ползвали услугите във връзка с изменение на вече отпусната пенсия
Все повече хора ползват онлайн услугите на НОИ

Все повече хора ползват онлайн услугите на НОИ

Осигурителният институт е издал над 525 000 персонални идентификационни кодове за три години
1 349 лв. е средната брутна  работна заплата

1 349 лв. е средната брутна работна заплата

Данните са за месец декември, съобщават от НСИ
629 лв. достигна  издръжката на човек

629 лв. достигна издръжката на човек

Данните са на КНСБ за последното тримесечие на 2019 година
Намаляват вредните фактори на работната среда

Намаляват вредните фактори на работната среда

Близо 100 000 лв. отпуска Фонд „Условия на труд" за минимизиране на въздействието на прах, шум, вибрации, осветление, лъчения или химични агенти
1 2 3 4 5 ... 33 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020