Напредък

Оценката на здравните технологии тръгна

11-08-2016 11:40
4 лекарства получиха одобрение, за да се плащат от НЗОК, на опашка чакат още 13Оценката на здравните технологии тръгна
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Оценката на здравните технологии вече стана реалност и у нас. Първите 4 медикамента, които получиха резултати от ресорната комисия са факт. До края на годината имаме още 13 досиета, които ще разгледаме, но е възможно броят им да се увеличи с 5, каза проф. Петко Салчев. Той е представител на Националния център за анализи и обществено здраве в Комисията по оценка на здравните технологии.

Оценката на здравните технологии съществува от години в западните държави. У нас обаче тя се въведе едва от тази година. Процедурата се прилага само за новите молекули (INN), които кандидатстват за заплащане с публични средства. Оценката показва каква би била ползата от новите лекарства за лечението на съответните пациенти, както и какъв ще е очакваният разход на касата или болниците.

Прилага се в 28 страни на ЕС

 

Оценката на здравните технологии се прилага в 28 държави на ЕС. От тази година България е една от тях. През 2013 г. ЕК създава правила за прозрачна работа на националните комисии, както и възможност те да си сътрудничат в обща мрежа. Оценката на здравни технологии не се извършва само в областта на лекарствата, а и на медицинските изделия, апаратура, както и на нови методи на лечение.

Така на база на обективни факти като цена и очакваните положителни ефекти от терапията, които биха довели до удължаване на живота на хората или до спестяванията на харчове за лечение на усложнения, експертите взимат решение дали би си струвало медикаментът да се включи в съответните приложения на позитивния списък. За да преценят всички аспекти на новите продукти, те получават анализи от техните производители. Срокът за разглеждане на документите е 90 дни. Ако решението на комисята е положително, фирмата продължава преговорите за лекарството със Съвета за цени и реимбурсиране и здравната каса. Там тя договаря условията за реимбурсация и отсъпките, които ще даде на обществения фонд. Ако медикаментът има отрицателна оценка във Великобритания, Франция или Германия обаче, процедурата у нас автоматично се прекратява.

Четирите медикамента, които вече преминаха оценката у нас, са факт. Всички те имат положително становище, каза проф. Салчев. Първата оценка, която експертите са направили е на ново лекарство за диабет. Според техните анализи реимбусирането му ще допринесе Касата да намали преките си разходи с около 1 млн. лв. до декември 2017 г. Причината е, че новият продукт е комбиниран и приложението му излиза по-евтино, отколкото приема на две отделни хапчета. Разликата в разходите за 1000 души е 422 400 лв, изчислили са експертите. Подобна икономия би била добре дошла за фонда, тъй като разходите му за диабет са огромни. По данни на НЗОК за 2015 г. за лечение на болестта са дадени 154 млн. лв. или 5% от всички плащания за медицински дейности. 81% от тях се падат точно на лекарствата. Отделно през миналата година са хоспитализирани 39 000 пациенти заради усложнения от диабет.

Второто лекарство е инхалаторно и е за лечение на ХОББ. Предполагаемото число на болните и необходимостта от подобна терапия е за около 105 хиляди души според специалистите. Въвеждането на медикамента няма да доведе до допълнителни разходи за НЗОК за пациент, се казва в още доклада на Комсията.

Усилията за извършването на подобни анализи определено си заслужават, тъй като могат да помогнат за по-ефективното изразходване на парите ни. Въпросът е държавата да осигури нужното финансиране и условия за работа на експертите, които ги правят, така че оценките да бъдат обективни и занапред.


Без износ на инсулин още месец

Без износ на инсулин още месец

Здравният министър д-р Галя Кондева удължи срока на мярката до 17 юли, съобщиха от МЗ
И МЗ регламентира безплатната терапия за редки болести

И МЗ регламентира безплатната терапия за редки болести

Промените в Наредба 2 са нужни, за да започне НЗОК да я плаща и за хората над 18 години
Онкотерапията поскъпнала с 30%

Онкотерапията поскъпнала с 30%

Над 50% от разходите на здравната каса за лекарствата за рак са за 10 молекули, показва отчетът й за 2023 г.

Kасата отложи решението за безплатните лекарства

Kасата отложи решението за безплатните лекарства

Надзорният съвет утвърди промени в изискванията за лечение с медикамнети за шест заболявания

Помощник-фармацевтите стягат протести

Помощник-фармацевтите стягат протести

Те ще ги предприемат, щом се сформира новия парламент, настояват да продават лекарства с рецепта под ръководството на магистър
МФ предлага още лекарства да са безплатни

МФ предлага още лекарства да са безплатни

Този път от ведомството искат НЗОК да плаща на 100% медикаменти за нервни и дихателни болести, а фондът вече даде знак, че очаква дефицит

Отстраниха проблемите с рецептурните книжки

Отстраниха проблемите с рецептурните книжки

Те са били свързани с услугата за достъп на част от аптеките до тях, обясниха от здравната каса
Актуализираха три фарма ръководства

Актуализираха три фарма ръководства

Те са по гастроенетерологични заболявания, ендокринология и инфекциозни болести и са обнародвани в Държавен вестник
НЗОК вижда риск за бюджета си

НЗОК вижда риск за бюджета си

Най-голяма е опасността да не стигнат средствата за дейността на болниците и са нужни промени, става ясно от годишния отчет на фонда за 2023 г.
МУ-Варна предлага специалност за медицинските изделия

МУ-Варна предлага специалност за медицинските изделия

Тя ще е за пазарния достъп до тях, предложението бе представено по време на форум  с широко участие на институциите
1 2 3 4 5 ... 153 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ