Бюджет 2019

Крайно нужна е данъчна реформа

24-10-2018 12:42
Грижата за младото поколение и за демографските ни проблеми липсват в този бюджет, каза Мика ЗайковаКрайно нужна е данъчна реформа
Десислава
Десислава
Антова
antova.desy@gmail.com
Министерство на финансите представи консолидираната фискална рамка на бюджета за 2019 г. Проектът предвижда повече пари за социална политика, образование и здравеопазване. Общият разход по бюджета на Държавното обществено осигуряване достига близо 11.6 млрд. лв. Какво се случва с пенсиите, линията на бедност, плащанията за безработица и майчинство, попитахме дългогодишният експерт на КТ „Подкрепа" Мика Зайкова.
– Г-жо Зайкова, какво обещава бюджета за Държавното обществено осигуряване през 2019 г. за хората и за бизнеса?
– Новата методика за образуване на пенсията за прослужено време е с подобрена формула, с която се премахват някои досега съществуващи неравенства, породени от липсата на електронен регистър на Националния осигурителен институт до 2000 г. Така за тези, които се пенсионираха и имаха стаж преди 1997-ма година бе изработена една формула, която им

даваше възможност да си изберат три години от целия стаж, които да бъдат представени при изчисляването на пенсията. Работата е там, че никой не може да каже до колко верни са тези бележки и справки, които се дават за доходите през тези три избрани години преди 1997 г. Дефакто от 2000 г. със създаването на електронен регистър на Националния осигурителен институт, вече може да да се изравни методиката на образуване на пенсиите. Това е важна промяна за пенсионерите. Другата важна промяна е, че се вдига нивото на осигурителния доход от 2600 на 3000 лв. Работодателите не са особено доволни, но близо пет години максималният осигурителен доход се държа на 2 600 лв. Това означава, че хората получаващи заплати над 2 600 лв., които в България вече не са малко, са обречени на мизерна старост и пенсии, които не отговорят на доходите им. Другото добро нещо е, че като се вдигне максималният осигурителен доход повече пари ще влязат в осигурителната система. Дефицитът ще бъде по-малък и трансферите, които се правят от държавния бюджет ще бъдат по-малки. Тоест няма да се ощетяват данъкоплатците. Приказките, че видите ли, ако се вдигне максималният осигурителен доход, хората ще минат в сивата икономика, не са верни. Същото се говореше и преди пет години, когато се вдигна максималният доход на 2 600. Тогава никой не отиде в сивата икономика.

Увеличението на максималния праг  е полезно

Увеличението на максималния праг не е опасно, а дори е полезно, защото осигурителните вноски са вложения в бъдещето. Доста време и таванът на пенсиите стоя на 910 лв. Има хора, които са заработили повече пари, но получават 910 лв. Заговори се за махане на тавана на пенсиите.

– Да, дори бе предвидено в Кодекса за социално осигуряване за началото на 2019 г., но последно той се вдига, но остана. Защо?

– Остава поради простатата причина, че промяната в методиката на образуване на пенсията, на индивидуалния коефициент до известна степен изравнява условията и дава реаленият осигурителен принос на всеки един

човек. Правителството реши да вдигне доста по-сериозно таванът на пенсиите. Мисля, че това не е правилно и не е коректно спрямо хората, които предстои догодина да се пенсионират. Те са имали едни условия и сега тези условия отново няма да се сбъднат. Това засяга между 15-20 хиляди души, които ще взимат пенсия от 1200 лв.

– Казахте, че формулата се усъвършенствала, тоест вече няма да има фрапантни пенсии в размер на 11 хиляди лева на месец, примерно?

– Ще се появат, защото има мениджърски позиции, за които се получават по 50 – 60 хиляди лева на месец. Това е заради плоския данък. Плоският данък е този, който позволява от по-високите заплати, те да си платят 10% данък. Затова подробно говори проф. Вучева и аз мисля, че е права.Между най-бедните и най-богатите разликите стават все по-високи. Сега те достигат 8,2%. Предстои до края на годината да достигнат 9%. поради инфлационната обстановка и вдигането на цените на енергоносителите. Искам да обърна внимание на още нещо. От обезщетенията, които се плащат

от Държавното обществено осигуряване (ДОО) никой не говори, че ние сме в демографска криза. Много малко деца се раждат. Трябва да намерим път и начин да стимулираме раждаемостта и отглеждането на малките деца. Затова съм безкрайно учудена, че обезщетението за за отглеждане на дете през втората година остава на ниво от 380 лв. Какво са 380 лв. Следващата година прагът на бедност ще е 348 лв. Това означава с 32 лв. повече да бъде обезщетението за отглеждане на дете. Понеже съм баба, знам колко струват памперсите, млякото за малките деца. Всичките детски лекарства и дрехи са изключително скъпи, защото имат 20% ДДС. Това усложнява ситуацията. Затова мисля, че ние не стимулираме раждаемостта и не правим стъпки за овладяване на демографската криза. Министърът на труда обясни, че видите ли майките били стимулирани да се върнат на работа още първата година от майчинството и да остамят едно пеленаче. Само че в България, яслите не стигат. Особено в големите градове. За да пратиш детето си в детска ясла, това означава да платиш 60 лв. такса, да си занесеш памперсите, да си купуваш лекарствата, да правиш дарения на забавачниците. Още нещо 25 деца се гледат от една сестра и от една лелка. В Америка четири деца се гледат от трима души. Особено, когато са в ранна възраст. Понеже имаме абсолютен дефицит на сестри, сестрите в детските ясли и градини са на моята

В Америка четири деца в яслите се гледат от трима души

възраст, те нямат сили да обиколят и да нахранят всички деца, да ги подсушат и да правят всичко, което трябва за тях. Мисля, че грижата за младото поколение и за демографските ни проблеми липсват в този бюджет.

Обезщетението за безработица остава на 9 лв. В България вече безработицата е с много ниско ниво. Само, който не иска да работи, само той не работи. Но 9 лв. на фона на инфлационната обстановка, са нещо, което е смешно. Искам да обърна внимание на следното. По време на кризата 2008 г. направихме един антикризисен план. В рамките на него временно, за да подсилим състоянието на ДОО, работодателите поеха да плащат първите три дена от обезщетението за временна неработоспособност. Тогава това беше временно. Сега това временно става постоянно. Защо тази временна мярка стана постоянна все още не мога да разбера.

– Растат средствата за пенсии, обаче пенсионерите ни остават най-бедни в Европа?

– Искам да обърна внимание на един тревожен факт. Вярно е, че средната пенсия расте и ако сега е 383. 62 лв. през 2019 г. ще бъде 386. 27 лв. Само че тя е много по-близко до прага на бедност, който вече споменах, отколкото от онези 600 лв., които са скромната издръжка, за да си жив и да си плащаш сметките. Още нещо, ако проследите заместващият доход от пенсия, независимо, че пенсиите растат, ще видите, че има отрицателна тенденция. Тоест, ако ти си работил за 1000 лв. цял живот и ако си получил вече пенсията си, тя щ е от порядъка на 350 лв. тоест три пъти ти пада стандартът. Ти си взимал до вчера 1000 лв. сега ще взимаш 350 лв. Ако погледнете заместващият доход, в който се включват и парите, които бихте взели от вторият стълб, ще видите, че заместващият доход през 2015г. е бил 45%, през 2016 г. е бил 44%, а през 2017 г. е бил 43%. Така през 2018 г. е 42,3%, а през 2019 г. ще бъде 41,6%. Това е регрес в заместващия доход. Има регрес, разбира се и по отношение на парите, които се дават в тази осигурителна система като отношение към БВП. Ако през 2015 г. са били 9,5%, то през 2019 г. ще бъдат 8, 6 % от БВП. Да нетно парите малко се вдигат от 11 млрд. лв. в разходната част стават на 11,7 млрд. лв, но точно по времето, когато бизнес цикълът върви нагоре, би трябвало да се направи нещо повече за осигурителната система, за да може по времето, когато дойде кризата – 2019-2020 г. вече да имаме натрупани буфери, резерви.

– Споменахте криза, кога се очаква тя?

– Всички мои колеги, Световната банка и Международния валутен фонд очакват кризата.Ако погледнете тригодишната бюджетна прогноза ще видите, че числата вървят надолу. Първото тримесечие на 2018 г. ръстът на БВП е 3,6%, а второто тримесечие е 3,4%. Вие виждате какво става с инфланционната обстановка. Понеже се говори, че няма да се вдига данъчната и осигурителната тежест, тук искам да кажа, че това не е вярно. Има ръст поне по 15 позиции. Пример увеличението на данъците върху старите коли. Кой кара стара кола? Средната класа. Тя ще плаща с 30% до 50% повече данък. Независимо от това, което се случи с „Олимпик", гражданската отговорност ще се вдигне два пъти. Дървата за огрев на най-бедните се вдига с 20%. Вдигнаха се цената на въглищата, вдигна се на няколко пъти цената на газта последно с 14%, вдигна се електричеството, топлоенергията. А с колко се вдигнаха енергийните помощи? Средно с 40 лв. и то само на 200 хиляди души. Бедните в България, които са с доход под прага на бедност, който в момента е 325 лв. са един милион, а само 200 хиляди ще получат енергийна помощ. Когато министърът на труда обясни, че няма да се разшири обсегът на подпомагането, а само ще се повишат парите и след като с 20% се вдигнаха горивата, с какво ще ги сгреят тези 40лв. Пак ние ще бъдем на последно място по качество на живот не само в ЕС, не само в Европа. Ние сме доста назад и в целия свят поради простата причина, че 38 % от хората не могат да се отопляват през зимата. 80% от пенсионерите получават около средната пенсия от 350 лв. Как те ще могат да си купуват безумно скъпите лекарства, как ще могат като дават 68% от доходите си за храна и за поддържане на жилище. Очаква се след местните избори да се вдигне и таксата за смет.

1 милион души у нас живят с доходи под линията на бедност 

Да не говорим за таксите в съдебната система. Ако погледнете бюджета за 2018 г., новият не съм го видяла, пише че от корпоративен данък ще се се получи един милиард за една година. От данъка върху доходите за физическите лица 3,5 млрд. лв., а от административни такси 1,4 млрд. лв.Да не говорим, че нашите деца, които живеят навън и ни пращат пари са най-големият инвеститор в България, защото внасят 2, 5 млрд.евро. Без това, което примерно моят син ми праща по 300-400 долара изобщо да се отчита. Да не си говорим за липсата на реформи и за това ще видим ли еврозоната през крив макарон.

– Нали се направиха постъпки за еврозоната?

– Вярно, че се стараят. Пишат и бришат, но нищо от това, което трябва да е поправено, не е. Така е с търговският закон, реформата в съдебната система, върховенство на закона.Всеки ден виждаме какво се случва. Никой не спазва закона. Сто души жандармерия са в Русе, за да пазят ромите, а при бабите, които ги крадат , няма нито един полицай.

– Необлагаемият минимум панацея ли е?

– Данъчна реформа е крайната необходимост. Още през 2016г. колегите от КТ „Подкрепа" направиха много сериозна разработка по отношение на диференцираното ДДС. В Европа има една единствена страна и тя се казва Дания, която няма диференцирано ДДС, но има безплатно образование и безплатно здравеопазване, защото Дания е страната с най-много преки чужди инвестиции. Дания е страната, която се развива изключително бързо, за разлика от България, която е инвестиционна пустиня. Кьорав инвеститор не иска да дойде тук, защото сме корумпирани, защото има огромна административна тежест. Защото корупцията и организираната престъпност си имат покровител и той се казва политическа класа. Не говоря само за властта. Всички са корумпирани. Две години се борим за това диференцирано ДДС поне за

Хазартът е оставен на самотек, там се печели най-много

стоките от първа необходимост и за детските стоки, за лекарствата, учебници, култура. Ние поискахме 9% работата е там, че министъра на финансите каза, че докато той е министър това няма да стане. Знаете ли защо? Не защото не вижда ползата, а защото не вижда начин да контролира тази корумпирана администрация. Той вижда, че контролът е слаб. Заради този контрол гърми Търговският регистър.

– Но, панацея ли е за бедността въвеждането на необлагаем минимум?

– Не е панацея, но е крачка в правилната посока. Нетният доход на човек с минимална заплата от 510 лв. е 395 лв. Вижте колко близко е той до линията на бедност. Ние имаме нужда от данъчна реформа, която да напълни бюджета с пари. Не може да расте неравенството. 2016г. неравенството е било 6 пъти между най-бедните 20% и най-богатите 20% от населението. През 2017-та г. то е било 7,3 пъти, а през първото тримисечие на 2018-та г. е било 8,2 пъти. Тенденцията е до края на годината да стане 10 пъти. Няма такава разлика в Европа. В Европа, ще видите че от четири години стои на 5,2 разликата между най-богатите и най-бедните. У нас в началото на членството ни в ЕС е било 5,9. Само след 8 години ние имаме двойна разлика. Трябва да имаме промяна в цялата данъчна сисетма. Да видим кое ще облагаме, кое няма да облагаме. Приходите от хазарт не са някакъв приоритет. Хазартът е оставен на самотек. Там се печели най-много. Защо тези хора да не ги облагат?

– Какво е мнението ви за бюджета?

– Няколко години подред наблюдавам бюджетът с усмивка, защото мога миналогодишното становище само като променя някоя цифра да го сложа за настоящата година. Редовно нарочно се подценяват приходите, а разходите се надценяват. Прави се дефицит, а в средата на годината вече имаме излишък. Това се прави съвсем нарочно, защото излишъкът се харчи без контрола на Народното събрание. Излишъкът е празният чек на правителството. Само че в годините, когато си във възход, тези пари трябва да се трупат във Фискалния резерв, така че като дойде кризата малко от малко да имаш пари. България е страна с отворена икономика, България е развиваща се страна, България е най-бедната страна и България има недостатъчен ръст на икономиката си. Ръст от 3,4% не решава никаква конвергенция. На нас ни трябва ръст от 7,5% нагоре, както правиха досега румънците, за да можем да се приближаваме към средните равнища в Европейския съюз. Още повече, че ЕС не може вече да ни дава пари, предвид съкръщаването на прогами и Брекзит.


КНСБ с консултира работещи в Германия и Австрия

КНСБ с консултира работещи в Германия и Австрия

20 човека са потърсили помощ от март до юни, експерти с безплатни приемни в селата с най-много гастербайтери, съобщиха от синдиката
 Над 800 консултации на ден в НОИ

Над 800 консултации на ден в НОИ

Половината от въпросите са свързани с болнични, 100 000 са телефонни обаждания за половин година за пенсии, съобщиха от института
2615 лв. достигна издръжката на семейство

2615 лв. достигна издръжката на семейство

Тази сума е двама работещи и дете до 14 години, за сам човек тя е 1453 лева, показва анализ на КНСБ
13% повече разходи за пенсии

13% повече разходи за пенсии

Те са се увеличили за полугодието спрямо същия период на 2023-та и възлизат на 10 202,4 млн. лева, съобщиха от НОИ
Чакаме месец и после спираме работа

Чакаме месец и после спираме работа

В дирекциите социалното подпомагане работят 4 600 човека, назначени обикновено на 1100 лева, редно е заплатите да бъдат увеличени, казва Кремена Атанасова
 Служители на АСП на протест за заплати

Служители на АСП на протест за заплати

Организира го КТ „Подкрепа", назначават ги на 1100 лева, те настояват за ръст от 30 на сто, съобщиха от синдиката
Безработицата е намаляла до 5,3%

Безработицата е намаляла до 5,3%

В края на юни регистрираните в бюрата по труда са били 150 990, броят им е с 3281 души по-малко спрямо май, съобщиха от Агенцията по заетостта
10.89 лв. СРЗ на час в здравеопазването

10.89 лв. СРЗ на час в здравеопазването

Това показват данните на Националния статистически институт за месец октомври 2022 г., съобщиха оттам
Пуснаха ваучерите за обучение на безработни

Пуснаха ваучерите за обучение на безработни

Агенцията по заетостта започва да приема заявления за тях от днес, предвидено е включването на 14 000 човека, съобщиха оттам
Предлагат 2 години отпуск по бащинство

Предлагат 2 години отпуск по бащинство

Той да е за отглеждане на дете до тази възраст, предвижда проект за промени на ГЕРБ
1 2 3 4 5 ... 100 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ