коментар

Бюджетът не е социален

23-10-2018 16:23
В средносрочната му прогноза липсва част, която да показва демографския ефект, смята Ваня ГригороваБюджетът не е социален
Десислава
Десислава
Антова
antova.desy@gmail.com
Министерство на финансите представи консолидираната фискална рамка на бюджета за 2019 г. Проектът предвижда повече пари за социална политика, образование и здравеопазване. Общият разход по бюджета на Държавното обществено осигуряване достига близо 11.6 млрд. лв. Промяна в обезщетенията за отглеждане на деца и безработица обаче няма да има. Дали и доколко бюджетът наистина е социален пред clinica.bg коментира икономическият съветник на КТ „Подкрепа" Ваня Григорова.

Бюджетът не е социален. Той се наглася към разчетите и счетоводството, а не към конституционните права на гражданите. Следва се счетоводният подход. Те виждат колко имат и се опитват да го разпределят към онези, които най-много крещят. Онези, които успяват по някакъв начин да станат по-видими. Това не е държавнически подход. Да много е хубава актуализираната средносрочна програма. Само че никъде в нея няма част, която да показва какъв е демографският ефект от бюджета. Защото разглеждаме бюджета като нещо отвъд хората, което не е така. Този бюджет всъщност регулира и предопределя какъв ще бъде животът на българските граждани през следващата година.

Очакваме той да е по-скоро по-добър

и това е благодарение на увеличаването на минималната работна заплата, благодарение на увеличените с 10% заплати в държавната администрация и увеличените с 20% заплати в образованието. Всички тези мерки, които са административни има ползотворен ефект, тъй като се увеличава потреблението, а това до някъде кара и частните фирми да започнат да наддават за работна ръка. На първи прочит смятам, че едва ли можем да очакваме повече от този бюджет и от това правителство. Лично на нас ни се иска да има много повече преразпределение от страна на държавата, но изначално заявените приоритети на правителството са по-скоро за намаление на тази преразпределителна функция.

Няма нищо неочаквано в този бюджет.

Ако погледнем мерките, които ще бъдат въведени, по-скоро можем да сме удовлетворени от това, че беше прието предложение, искане за това да се увеличат енергийните помощи през тази година. Всъщност ефектът ще бъде с 40 млн. лв. повече, които ще бъдат раздадени на енергийно бедните граждани. Най-голямата част от тях – това са пенсионерите. По отношение на увеличението на заплатите, също само можем да се радваме на това, че е предвидено. Но това са средства, които са заделени, но те все още не са заплати. Както видяхме миналата година с част увеличението на заплатите в сектор образование, част от парите не стигнаха до учителите. Надяваме се този път така да бъдат насочени тези средства, че да стигнат до учителите. Може да се каже, че с това приключват положителните отзиви за този бюджет, ако изобщо може да се смята за положително това, че процентът на преразпределение е по-нисък.

Лошото е, че задържат нивата на данъчно облагане.

Ние настояваме за прогресивно данъчно облагане. Настояваме и за премахване на облагането за минималната работна заплата. Това е наше искане от години. Чудесно е, че те продължават да залагат увеличение на минималната работна заплата за следващите три години, но в крайна сметка могат да направят много повече като премахнат облагането на минималните заплати. Бюджетът е рекорден не за друго, защото брутният вътрешен продукт се увеличава. Бюджетът като такъв може да се каже, че е рекорден, просто защото БВП се увеличава. Това не показва някаква промяна на политиката. Това може да се проследи, дори ако се прегледа бюджета на Министерство на труда и социалната политика. Там общо по всички програми и политики увеличението е със 100 млн. лв. Разходите за социално развитие, доходи и демографско развитие, което е основният ни проблем, се запазват на нивата от предишни години.

Това показва липса на всякакво въображение

за това какво може да се направи, за да се подобри демографсакта ситуация в страната. 870 млн. лв. миналата година – толкова и за тази. В бюджета за държавното обществено осигуряване се запазват минималните плащания за безработица, което означава, че хората дори да останат без работа, без вината да е тяхна, те ще получават около 180 лв. месечно. Това са хора, които са работили и са правили вноски във Фонд „Безработица". Това е недопустимо. Другото нещо е замразяването на майчинството през втората година. Много въображение трябва да има човек, за да нарече бюджета социален. Трябва да се радваме, че не е антисоциален от миналогодишния. Този бюджет определено е по-добър от миналогодишния, най-малкото защото миналата година за безработните бяха направени такива промени, че да се спестят на бюджета 70 млн. лв. Тази година поне няма такива мракобесни промени.


Ръст на разрешенията за детски труд

Ръст на разрешенията за детски труд

За петте месеца на настоящата година ГИТ е издала 3404 документа, от които 3304 са за младежи от 16 до 18 г., съобщиха от агенцията
Раздават храни на 618 хил. бедни

Раздават храни на 618 хил. бедни

Те ще получат и хигиенни материали, ще започнат да се предоставят от 11 юни, съобщиха от социалното министерство
90 670 трудови нарушения за пет месеца

90 670 трудови нарушения за пет месеца

От тях 48 381 са свързани със здравословните и безопасни условия за работа, съобщиха от ГИТ
Плащат пенсиите от 7 юни

Плащат пенсиите от 7 юни

В пощенските станции хората ще могат да получат парите си от тази дата до 20-то число на месеца, казват от НОИ
Социалната пенсия за старост става 307 лв.

Социалната пенсия за старост става 307 лв.

Увеличението е с 11% и влиза в сила от 1 юли, предвижда проект на Постановление на Министерския съвет
Приемат заявления за ваучери за обучение

Приемат заявления за ваучери за обучение

Те са предназначени за работещи, документи се подават в Агенцията по заетостта от днес, съобщиха оттам
Ръст на заплатите в най-голямата болница

Ръст на заплатите в най-голямата болница

Те ще са според утвърдените нива в КТД, основните възнаграждания на лекарите със специалност ще се увеличат средно с 68%, на медицинските специалисти с 42% а на санитарите със 7%, казват от УМБАЛ "Св. Георги"
Поне 1080 лв. трябва да е МРЗ догодина

Поне 1080 лв. трябва да е МРЗ догодина

Според формулата за определянето й, залегнала в Кодекса на труда, ръстът трябва да е с 15.7%, казва Любослав Костов от КНСБ
Университетите затварят врати днес

Университетите затварят врати днес

По този начин висшите училища искат да накарат държавата да спазва ангажиментите си към образованието и науката
Средната пенсия стигна 920 лв. през април

Средната пенсия стигна 920 лв. през април

Общият размер на отчетените приходи е 4.145 млрд., което представлява 32,2% изпълнение на плана за годината

1 2 3 4 5 ... 97 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ