Иновации

Изследват съдовете на краката с CO2

09-08-2016 12:37
Това е единственият безвреден метод за хора с диабет и бъбречна недостатъчностИзследват съдовете на краката с CO2
Clinica.bg

press@clinica.bg
Стесненията и запушванията на периферните съдове са един от честите здравословни проблеми, с които се сблъскват хората, особено с напредването на възрастта. Ако не се лекуват, те могат да доведат до сериозни увреждания и дори до смърт. За да се предотврати това, пациентите трябва да си направят ангиографско изследване. Стандартната процедура обаче може да се окаже опасна за хората с диабет, бъбречна недостатъчност или непоносимост към йоден контраст. В тези случаи на помощ идва нов метод за ангиография.

Около 12 процента от хората имат стеснения или запушвания на периферните съдове, сочи световната статистика. Техният брой нараства с годините, като достига до 20% при мъжете и жените над 70. Цифрата ще се увеличава заради появата на все повече пациенти с диабет и затлъстяване, смятат специалистите. При това състояние кръвта от сърцето не може да стига нормално до крайниците, тъй като те са запушени с плака. Обикновено проблемът поразява краката, но може да се срещне и при съдовете на ръцете. Освен захарната болест и възрастта, рискови фактори за появата му са пушенето, високия холестерол, обездвижването и атеросклерозата.

Как да се предпазим от запушване на съдовете

 

- Движете се, застоялият начин на живот е основна причина за появата на проблема.

- Контролирайте високото кръвно, холестерола и кръвната захар.

- Спрете да пушите, цигарите повишават риска между 2 и 6 пъти.

Запушванията на периферните съдове са изключително опасни, тъй като могат да доведат до ампутация на крайници, инфаркт и инсулт. Основният симптом, предвещаващ проблема, е болката в краката при ходене и изтръпването им. При 40% от пациентите обаче тези усещания липсват. Други предвестници на проблема са загубата на муслкули и косми на крайниците, потъмняването на кожата им, липсата на чувствителност при докосване.

Лекарите диагностицират запушванията с редица изследвания, основна част, от които е ангиографията. Чрез нея те получават най-детайлна картина на стесненията на съдовете, за да ги отстранят. Това изследване обаче може да бъде опасно за определени групи пациенти, за които йодният контраст, който се използва при самата процедура, е опасен. Рискови за стандартната ангиография са хората със свръхчувствителност към тези вещества, с бъбречна недостатъчност, диабет, хипертония, висок креатинин ( Cr > 2.0 mg/dl), ниска скорост на гломерулна филтрация (eGFR< 60 ml/min). В тези случаи при ангиографията може да се получи контрастно индуцирана нефропатия. Това е нарушение на бъбречната функция, при което има 25% повишение на серумния креатинин от изходното ниво след изследването. Хората, които са получили подобни усложнения имат значително по-висока смъртност в сравнение с останалите, сочат клинични проучвания. Затова в тези случаи лекарите понякога предпочитат да не правят нищо, за да не увредят другите органи на пациента.

От няколко години обаче по света има алтернатива и за тези пациенти, която все още не е особено популярна в България. Това е така нареченият ангиодроид, с който спокойно могат да се диагностицират и лекуват запушени съдове на крайниците и при хора с бъбречни проблеми или непоносимост към йоден контраст. Причината е, че при този апарат ангиографията се прави с въглероден диоксид - CO2. Това позволява на лекарите да намалят дозата на йодния контраст до минимум, така че да не вреди на пациентите. Също така газът не се смесва веднага с кръвта, както йодният контраст, а я измества, след което бързо се изхвърля от организма през белите дробове. Така той не натоварва бъбреците и не предизвиква алергични реакции. Освен това изследването има по-ниска себестойност, тъй като консумативът за провеждането му - CO2, е безплатен за клиниките и пациентите.


GSK с лекарство за гонорея

GSK с лекарство за гонорея

Препаратът е перорален и е в късен етап на изпитване, резултатите показват, че не е по-лошо от комбинираното сега лечение
ЕМА препоръча 10 нови лекарства

ЕМА препоръча 10 нови лекарства

Сред тях са две ваксини срещу птичи грип и нова терапия срещу рядкото заболяване амиотрофична латерална склероза
Оперираха момиче с две матки

Оперираха момиче с две матки

Минимално инвазивната интервенция е извършена в Майчин дом, възстановена е анатомията и функционалността на женските органи, съобщиха от болницата
Ново лекарство за отслабване в Aнглия

Ново лекарство за отслабване в Aнглия

То е Mounjaro на Eli Lilly's и продажбата му вече започва, с приоритет са пациентите по линия на Националната здравна служба
Нов лазер оперира гласни връзки

Нов лазер оперира гласни връзки

Системата е уникална за страната и бе успешно инсталирана в УМБАЛ „Св. Марина" във Варна, съобщиха оттам
Мъск имплантира първи чип в мозъка

Мъск имплантира първи чип в мозъка

Той е поставен в областта, която планира движенията и трябва да интерпретира невронната активност на човека
ЕМА одобри три нови лекарства

ЕМА одобри три нови лекарства

Те са за лечение на усложнения от инфекции, за намаляване на неутропенията при химиотерапия и за шизофрения
МУ-Варна с лазерен център за роговична хирургия

МУ-Варна с лазерен център за роговична хирургия

Лекарите вече ще коригират зрение с последно поколение апаратура
Глухо момче вече чува след нова терапия

Глухо момче вече чува след нова терапия

Тя е генна и е приложена на 11-годишно дете в Детската болница във Филаделфия в САЩ
3D черен дроб помага при онкооперации

3D черен дроб помага при онкооперации

Моделите са разработени от хирурзи, по тях те ще планират предварително подхода си за сложна операция на рак
1 2 3 4 5 ... 37 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ