парламент

Разискват вота на недоверие в петък

18-10-2018 15:26
ДПС ще подкрепи недоволството на левицата, Воля – не, от Атака не казватРазискват вота на недоверие в петък
Clinica.bg

press@clinica.bg

Проблемите в здравеопазването ще бъдат тема на обсъждане в Парламента утре. Петъчното заседание на депутатите ще започне с дебатите по вота на недоверие срещу правителството, който внесе в понеделник левицата. Вероятност той да събере нужните гласове, за да успее обаче не съществува.

Повод за вота на БСП стана готвената здравна реформа. Мотивите за него обаче обхващат проблемите в сектора от създаването му досега. Сред тях са излишното роене на болниците, сбъркана лекарствена политика и увеличаване на доплащането. Според левицата готвената реформа от здравния министър Кирил Ананиев пък няма да подобри тези дефекти.


Няма изгледи вотът на недоверие да мине.


Категорично намерение да го подкрепят засега изразиха само от ДПС. „Ще подкрепим вота, това е решението на партийното ни ръководство и на Парламентарната ни група. Нормално е да постъпим така, ние сме опозиция. Но ще подкрепим вота не заради „безразсъдното предложение за моделите", както се твърди, а заради сегашната ситуация в системата на здравеопазването", каза д-р Нигяр Джафер. Колегите им от „Воля" обаче няма да гласуват „за".

„Това, че виждаме недъзите на здравеопазването ни, не означава, че заставаме зад БСП и техния вот, защото те имат също толкова голяма вина за ситуацията в болниците, колкото и ГЕРБ. За нас те са едно", каза Кръстина Таскова. Заради това от "Воля" обаче няма да участват в дебатите около вота.


Засега не е ясно как ще гласува „Атака".


Въпреки че са част от „Обединени патриоти", които участват във властта, градусът на напрежение в коалиционните редици на трите партии през последните дни се вдигна. Преди ден от НФСБ снеха доверие от Волен Сидеров и настояха да не е лидер на парламентарната им група. Затова не е ясно дали „Атака" ще гласува срещу вота на недоверие, както останалите две партии в ОП. "Нека оставим този въпрос за утре. Има време, има какво да направим. Няма да коментирам засега", каза Явор Нотев. Според ВМРО обаче няма да има проблеми при гласуването. "Нямаме различия във вижданията си за здравната политика с колегите от Атака, не очаквам разногласието кой да е лидер на парламентарната ни група да окаже влияние върху вота", каза д-р Калин Поповски. Каквото и решение да вземат хората на Сидеров обаче, то няма да бъде решаващо за съдбата на вота. Защото и без осемте гласа на депутатите от „Атака" управляващите ще надделеят при гласуването.


Парите движат здравеопазването

Парите движат здравеопазването

И в това няма нищо лошо, ако се използват, както трябва, особено, когато са обществени средства, смята проф. Атанас Щерев

НЗОК ще стане и застраховател

НЗОК ще стане и застраховател

Касата ще е равнопоставена на здравните фондове при новия модел, каза министър Ананиев
Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Лекари от София, Хасково и Кюстендил изразиха съгласие с опасенията на съсловната организия за предложената реформа
Ситуацията с новия модел е параграф 22

Ситуацията с новия модел е параграф 22

Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. Kaкви проблеми би решил новият модел, какви са рисковете и алтернативите, попитахме Аркади Шарков, здравен експерт в ЕКИП.
Да не се променя здравноосигурителния модел

Да не се променя здравноосигурителния модел

Необходима е реформа в организацията на системата, 3% няма да стигнат за издръжка на фондовете, казва д-р Неделчо Тотев
Модел за богати държави

Модел за богати държави

Убеден съм, че ние нямаме условия и възможности да реализираме този модел, каза проф. д-р Григор Димитров
Без повече ресурс системата няма да се справи

Без повече ресурс системата няма да се справи

Облагането с по-високи данъци на стоки, които доказано вредят на здравето, е един от възможните източници на допълнителни средства, казва Деян Денев
Това е социален модел

Това е социален модел

Трябва дисциплина всички хора да си плащат вноската, казва Георги Колев
Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Съмнителен е ефектът за системата, трябва плавно да се върви към покачване на здравната вноска, казва д-р Камен Данов
Да търсим аргументи в подкрепа на модела

Да търсим аргументи в подкрепа на модела

Не е измислено нищо по-добро от конкуренцията, казва д-р Адемов
1 2 3 4 5 ... 14 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ