Бизнес

Нов вид бездимни цигари на пазара

19-10-2018 10:35
Продуктът glo на Бритиш Американ Табако ще конкурира Iqos у насНов вид бездимни цигари на пазара
Десислава
Десислава
Антова
antova.desy@gmail.com
Нов вид бездимни цигари влязоха на българския пазар. Продуктът glo на Бритиш Американ Табако ще конкурира Iqos у нас. Той бе официално представен в четвъртък в София.
България е сред първите, в които продуктът се ланчва. Мила Маречкова, директор маркетинг и търговия, висококачествени продукти в БАТ не скри амбициите за налагането му на пазара, предвид тенденциите в индустрията като цяло за представяне на по-малко вредни, алтернативни варианти за пушене. Първата стъпка, която компанията смята за най-важна е информирането на потребителите за предимствата от пушенето без дим. Иновативно устройство всъщност нагрява тютюна, без да го гори. Така, докато при конвенционалните цигари тютюнът изгаря при температура от над 900 градуса в glo тютюнът се нагрява до 240 градуса. 
Д-р Джеймс Мърфи, ръководител направление „Намален риск" в БАТ заяви, че разработката на продукта е започнала още през 2013 г. Д-р Мърфи ръководи научния екип, разработил технолигята и провеждащ научните изследвания с продукта. Очаква се с предлагането му на пазара да бъде намалена като цяло възможността за излагане на риск от вредни вещества, които се отделят с процеса на горене. Всъщност разработките в тази насока започват още през 80-те години, когато Американският институт по медицина,  издава книгата Clearing smoke.

Идеята е конвенционални цигари да се заместят

с продукти, които потенциално намаляват риска от вредни вещества и емисиите. Оказва се, че преди пет години, когато във Великобритания се провело проучване сред лекарите, много от тях, посочили никотинът като основна причини за заболяванията, свързани с тютюнопушеното. Основните рискове за здравето, обаче са свързани с процеса на горене, при който се отделят над 7 000 компоненти. „150 от тези химикали са вредни вещества и вдишването им през целия живот на човека води до заболяване", посочи д-р Мърфи. Сега с новите нагряващи тютюна технологии никотинът се доставя по такъв начин, че тялото да може да го разгради. Според проучвания на здравните власти в Обединеното кралство и Световната здравна организация електронните цигари са до 95% по-безопасни от традиционните цигари. С разработвания от компанията проект се проверява чрез научни изследвания дали рискът от заболявания, свързани с тютюнопушенето намалява, ако традиционен пушач премине на glo. С продукта отделяните вредни емисии се намаляват с 96% - 97%, с което дори се отговаря на стандартите на Световната здравна организация. Така качеството на въздуха е много по-добро. По-малко миризма по кожата, дрехите и косата, са също сред предимствата на продукта. Тестван върху кравешки зъби продукът води и до по-малко оцветяване. Проучвания са проведени и сред 150 доброволци пушачи. Първите два дни те пушат традиционни цигари.

При изследванията на дъха им се констатира въглероден оксид.

След това учените са изследвали какво се случва, когато спрат да пушат, защото ако трябва да се намали рискът от тютюнопушене, продуктът трябва да води до резултати същите като при отказ от тютюнопушенето. При пушачите на нагрят тютюн се установява, че те са изложени на много по-малко вредни вещества. Заради това от компаният очакват бездимните цигари да заемат все по-голям сегмент от пазара. До 2030 година делът на продажбите на иновативни и електронни цигари на Бритиш Американ Табако (БАТ) ще достигне 30%, а до 2050 г. – 50%, прогнозират производителите.

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

Той бе обещан вчера, днес е депозиран, подкрепен е и от независимия депутат Калоян Методиев

Нужен е по-строг контрол на райския газ

Нужен е по-строг контрол на райския газ

От МЗ предлагат той да влезе в списък с опасни вещества, а от МВР - с наркотичните, за да се контролира по-ефективно
Искат забрана на вейповете за деца

Искат забрана на вейповете за деца

Тя да важи за новите бездимни изделия, предлагат със законопроект депутати от ГЕРБ
Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Тя трябва да се уточни от специалист, казва доц. Владимир Ходжев от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив
В 77% от семействата пуши поне единият родител

В 77% от семействата пуши поне единият родител

Деца започват още на 9 години, като 2% от тях употребяват обичайните цигари, 3 на сто – вейпове, казва д-р Пламена Стоименова
България първа по пушещи деца в ЕС

България първа по пушещи деца в ЕС

62,7% са били в затворени помещения с тютюнев дим, 54,7 на сто казват, че родителите им са пушели, сочат данни на СЗО
И фармацевтите в битката срещу пушенето

И фармацевтите в битката срещу пушенето

Днес аптеките в столицата са с плакати по повод Световния ден без тютюнев дим и послание към пациентите за помощ в скъсването с вредния навик, събщиха от РФК-София
Здравни експерти искат закон за лобизма

Здравни експерти искат закон за лобизма

74-ти сме по вмешателство на тютюневата индустрия, това е обепокоителен сигнал, нужна е национална стратегия за контрол на тази сфера, казва д-р Маша Гавраилова
Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Това предвиждат законови промени предложени от кабинета, които парламентът одобри на първо четене
Безплатни консултации за спиране на цигарите

Безплатни консултации за спиране на цигарите

Днес е Международния без тютюнопушене, МЗ и „България без дим" организират предизвикателството "Да спечелим заедно! Един месец без никотин!"
1 2 3 4 5 ... 8 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ