Тенденция

17% от младите с хранителни разстройства

15-10-2018 07:30
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
17% от младите с хранителни разстройства Специалистите сме разтревожени от увеличаването на случаите на анорексия и булимия, каза проф. Донка Байкова
Около 17% от младите хора между 19 и 30 години страдат от хранителни разстройства. Данните са неофициални, защото част от засегнатите умело прикриват слабостта си и така на практика диагнозата им не може да бъде поставена. Това разказа за clinica.bg проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.
Тя се позовава на резултатите на Националния мониторинг на хранителния прием и антропометричния статус на населението.

В числа тези проценти са поне около 200 000 души. Разтревожени сме от увеличаващите се случаи на млади хора с хранителни разстройства, коментира проф. Байкова.

Тя обясни, че  това заболяване засяга предимно именно младите хора.

 

5% от момичетата в гимназията страдат

 

от хранително разстройства, допълни Донка Байкова. Тя разказа как болни момичета пътуват до София за лечение, защото в по-малките населени места няма необходимите специалисти. И ако преди манията по слабостта е засягала предимно дамите, то в последните години представителите на силния пол също се подлагат на гладуване. Анорексията заболяване, което се характеризира с целенасочен глад с цел отслабване. То

 

често се отключва oт някаква психическа травма.

 

Тя често е предшествана от булимията, при която се редуват преяждане и повръщане. През последните години не липсват и случаи на т.н. орторексия, която представлява мания по здравословното хранене. И четвъртият вид хранително разстройство е прегорексия. Тя засяга бременните жени, които се страхуват да не качат килограми и започват да гладуват и спортуват.



Пропуск в докладването на зарази от храни

Пропуск в докладването на зарази от храни

Кампилобактериозата е най-честата в Европа, у нас обаче не се изследва достатъчно, казва чл.-кореспондент Христо Найденовски
Старт на програмата за борба с двойни стандарти

Старт на програмата за борба с двойни стандарти

Общоевропейско проучване за различието при храните е със съмнителна достоверност, казва евродепутатът Емил Радев
Намаляват калориите в менюто на децата

Намаляват калориите в менюто на децата

Пълна забрана на пърженото в градините, повече мляко и яйца и по-малко макарони и ориз в дневната дажба, конфитюрът - само екстра качество
Заразени храни разболяват 44-ма на минута

Заразени храни разболяват 44-ма на минута

За първи път СЗО отбелязва Световния ден за безопасност на храните на 7 юни
БАБХ с проверки в морските курорти

БАБХ с проверки в морските курорти

Преглежда се качеството на храната и здравния статус на персонала
Солта съсипва имунитета

Солта съсипва имунитета

Причината е, че тя влияе и на състава на чревната микрофлора, каза д-р Десислав Томов
Спряха над 2 тона негодна храна

Спряха над 2 тона негодна храна

Тя е открита от Агенцията по безопасност на храните в дните около Великденските празници и Гергьовден
Препоръките за хранене – настолна книга

Препоръките за хранене – настолна книга

Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
Салатите са  замърсени с бактерии

Салатите са замърсени с бактерии

 61% от тях са с ешерихия коли, каза Богомил Николов от Активни потребители
Край на двойния стандарт при храните в ЕС

Край на двойния стандарт при храните в ЕС

Европарламентът обяви предлагането на продукти от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика, за която ще се глобява
1 2 3 4 5 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2019