Рехабилитация

Пясъкът като лечител

08-08-2016 07:30
Пясъкът като лечител
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Почивката край морския бряг вероятно е любима за всички. Шумът от вълните, бризът върху кожата и ласкавото докосване на водата, без съмнение оказват изключително благотворен ефект. Знаете ли обаче, че на плажа има истински лечител и това е пясъкът. Той помага при ревматизъм, артроза, невралгия, ишиас, за подобряване обмяната на веществата и при леки травми. Като всяко лечение обаче и терапията с пясък не се препоръчва при определени състояния. Разберете какво лекува и кога трябва да се пазим от силата му.
Най-добър ефект той има при рехабилитацията от травми - навяхване, изкълчване или друга контузия. Помага и при ревматизъм, артроза, невралгия, ишиас, детски паралич и болестта на Бехтерев. Обвиването с топъл пясък увеличава кръвоснабдяването, подобрява обмяната на веществата, подхранва тъканите и стимулира работата на потните жлези. Така организмът по-лесно отделя натрупаните токсини.

Специалистите твърдят, че лечението с пясък гони хроничната умора и стреса, тъй като отпуска тялото. И вероятно са прави, защото пясъчни вани за отпускане са взимали още древните египтяни.

Оказва се, че пясъкът е богат на минерали като силиций и калий, съдържа също елементи от магнезий, манган, натрий. Освен това е приел и някои от лековитите свойства на морската вода. Всички тези вещества са полезни за нас и могат да помагат при някой болежки. Пясъкът ни ги предава, когато е нагрят и има досег с кожата ни. Необходимата температура е до 40 градуса.

Преди да се гмурнете в пясъчната вана обаче, е важно е да знаете, че главата и областта около сърцето трябва да се оставят открити. Гърдите и коремът се покриват, но с не повече от 3-4 см. Останалите части от тялото можете да затрупате по-обилно.

Първите дози пясъчно лечение трябва да са около 10 минути, като постепенно увеличавате времето, разбира се, ако ви е приятно.

Ще увеличите ефекта от терапията, ако после вземете душ с гореща вода и се завиете, за да продължите да се потите. Не прекалявайте с прегряването обаче. Изчакайте малко и отново вземете душ, този път хладък. След което се отдайте на релакс, докато тялото ви не възвърне нормалната си температура.

Хората с инфекции или обострени хронични състояния обаче трябва да избягват това лечение. Абсолютно противопоказно е то и за хипертоници и страдащи от епилепсия. Дамите не бива да се излагат на досег с горещия пясък, ако са в месечен цикъл, съветват още специалистите.

Методът, който използва лечебните сили на пясъка се нарича Псамотерапия. Макар и позабравен, има държави, в които е добре познат и до днес. Най-разпространен е в Италия, Франция, Русия и Румъния. Но не е нужно да ходите чак до там. Ако не можете да намерите къде терапията се предлага у нас, просто идете на плажа. Ето няколко рецепти, които да изпълните и сами:

При ортопедични заболявания е добре да редувате през 2 минути ходенето по горещ пясък с ходенето по речен чакъл. С времето може постепенно да увеличавате минутите.

Ако сте на море, възползвайте се да ходите по горещия пясък на обед. 30 минути на ден няколко седмици поред, помага при заболявания на белия дроб. Ако имате проблеми с пикочния мехур пък, започнете с кратки разходки по не твърде горещ пясък, като постепенно увеличавате и ходенето и температурата.

Дори да нямате нужда от лечение, ако сте на море, възползвайте се и вземете една пясъчна вана. Нужен ви е само помощник, за да я изкопаете. Единственото, за което трябва да сте внимателни са големи камъни, остри мидени черупки, стъкла и друг боклук, който може да ви нарани.


Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Тази година ще се проведе Десетия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА-туризъм. Какви са ресурсите ни, достатъчно ли е финансирането на клинините пътеки, има ли кадрова криза в балнеолечението и рехабилитацията, попитахме д-р Сийка Кацарова.
Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

След 7-годишна борба с рядката болест Моника Маринова отново ходи и иска да помогне на други българи в нейното положение

Не превръщайте болния в диктатор

Не превръщайте болния в диктатор

Какво обаче се случва, ако член на семейството научи, че страда от тежка болест? Как се променят отношенията, как да преодолеем трудните моменти, разговаряме със семейния терапевт Стоян Георгиев.

Алкохолът – начин на употреба

Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак

Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Ваната помага на сърцето и нервите

Ваната помага на сърцето и нервите

Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора

Гимнастика пред телевизора

Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално

Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони

Чистят тялото с отрицателни йони

Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
Привличаме здравни туристи със СПА

Привличаме здравни туристи със СПА

Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ