Парламентарно

Ремонтират реформата до януари

11-10-2018 17:09
Смятам, че в началото на годината може да имам консенсусен вариант, който да внесем в Парламента, каза Кирил АнаниевРемонтират реформата до януари
Clinica.bg

press@clinica.bg

Вариантите на здравно министерство за реформа ще се ремонтират до края на годината. В началото на следващата пък могат да се внесат за обсъждане в Парламента. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев пред депутатите от ресорната комисия. На редовното си заседание те обсъдиха досегашните идеи за промени.

Целта на реформата ни не е да вкараме самоцелно пари в системата, а да подобрим качеството й на лечение, заяви здравният министър при поредното представяне на идеите си. Според него е реалистично краят на консултациите около реформите с неправителствения сектор да приключи до януари, когато съгласуван вариант да се представи в Парламента.


„Планираме до 26 октомври да приключи

дейността на работните групи, които сформирахме, ще са ни нужни 1-2 седмици, за да обработим резултатите, моята идея е да направим още една кръгла маса, за да знаем, че сме постигнали висока степен на съгласуваност и промените могат да отидат в парламента през януари", обясни Ананиев. Според него той има и политическа подкрепа на управляващите, за да ги реализира.


„Разбира се, че съм получил карт- бланш

да работя. Но задачата ми е да намеря консенсус за реформата с всички останали, а не да я налагам административно", каза министърът в отговор на д-р Хасан Адемов от ДПС .

„Прави чест на министъра, че имаше доблестта да сложи проблемите на масата и да предложи варианти на реформа. Тя няма да е административна и наложена от МС, защото реформата не трябва да има политическа окраска, тя трябва да е за 20-25 години напред", подкрепи го и Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Постигането на консенсус на този етап обаче се оказва трудна задача.


От БСП вече обявиха вот на недоверие

към готвената реформа, забележки имат и от ДПС.

„Въвеждането на гранична стойност от 700 лв. не е ли абдикация на НЗОК от финансирането на всичко над тази стойност, как ще убедите хората, че занапред няма да плащат 4 пъти регламентирано и отделно нерегламентирано", попита д-р Нигяр Джафер от ДПС. Тя поиска да узнае и от кого министърът очаква съпротива за приемане на промените в системата.

„НЗОК не абдикира от плащанията над 700 лв.,

а дава своята част. Не мога да ви убедя, че няма да се плащат пари под масата, но нали искаме да направим електронна здравна система и да повишим контрола. Колкото до съпротивата - тя може да бъде професионална и политическа, политическата е факт – вотът на недоверие. Професионалната може да дойде от тези участници в здравния процес, които смятат, че промените няма да доведат до ефекта, който искат. Например общинските болници", обясни Ананиев.


"По следите на здравната реформа" с проф. Генчо Начев

Няма държава, в която здравеопазването да е чист пазар, никъде в цивилизования свят не може да отидеш на това поле и да направиш болница, казва той
Не съм оптимист за здравеопазването

Не съм оптимист за здравеопазването

С химикала се вадят повече пари, отколкото със слушалката и скалпела, цялата работа се изроди, защото няма контрол, казва проф. Генчо Начев

Парите движат здравеопазването

Парите движат здравеопазването

И в това няма нищо лошо, ако се използват, както трябва, особено, когато са обществени средства, смята проф. Атанас Щерев

НЗОК ще стане и застраховател

НЗОК ще стане и застраховател

Касата ще е равнопоставена на здравните фондове при новия модел, каза министър Ананиев
Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Лекари от София, Хасково и Кюстендил изразиха съгласие с опасенията на съсловната организия за предложената реформа
Ситуацията с новия модел е параграф 22

Ситуацията с новия модел е параграф 22

Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. Kaкви проблеми би решил новият модел, какви са рисковете и алтернативите, попитахме Аркади Шарков, здравен експерт в ЕКИП.
Да не се променя здравноосигурителния модел

Да не се променя здравноосигурителния модел

Необходима е реформа в организацията на системата, 3% няма да стигнат за издръжка на фондовете, казва д-р Неделчо Тотев
Модел за богати държави

Модел за богати държави

Убеден съм, че ние нямаме условия и възможности да реализираме този модел, каза проф. д-р Григор Димитров
Без повече ресурс системата няма да се справи

Без повече ресурс системата няма да се справи

Облагането с по-високи данъци на стоки, които доказано вредят на здравето, е един от възможните източници на допълнителни средства, казва Деян Денев
Това е социален модел

Това е социален модел

Трябва дисциплина всички хора да си плащат вноската, казва Георги Колев
1 2 3 4 5 ... 14 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ