Парламентарно

Ремонтират реформата до януари

11-10-2018 17:09
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ремонтират реформата до януариСмятам, че в началото на годината може да имам консенсусен вариант, който да внесем в Парламента, каза Кирил Ананиев

Вариантите на здравно министерство за реформа ще се ремонтират до края на годината. В началото на следващата пък могат да се внесат за обсъждане в Парламента. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев пред депутатите от ресорната комисия. На редовното си заседание те обсъдиха досегашните идеи за промени.

Целта на реформата ни не е да вкараме самоцелно пари в системата, а да подобрим качеството й на лечение, заяви здравният министър при поредното представяне на идеите си. Според него е реалистично краят на консултациите около реформите с неправителствения сектор да приключи до януари, когато съгласуван вариант да се представи в Парламента.


„Планираме до 26 октомври да приключи

дейността на работните групи, които сформирахме, ще са ни нужни 1-2 седмици, за да обработим резултатите, моята идея е да направим още една кръгла маса, за да знаем, че сме постигнали висока степен на съгласуваност и промените могат да отидат в парламента през януари", обясни Ананиев. Според него той има и политическа подкрепа на управляващите, за да ги реализира.


„Разбира се, че съм получил карт- бланш

да работя. Но задачата ми е да намеря консенсус за реформата с всички останали, а не да я налагам административно", каза министърът в отговор на д-р Хасан Адемов от ДПС .

„Прави чест на министъра, че имаше доблестта да сложи проблемите на масата и да предложи варианти на реформа. Тя няма да е административна и наложена от МС, защото реформата не трябва да има политическа окраска, тя трябва да е за 20-25 години напред", подкрепи го и Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Постигането на консенсус на този етап обаче се оказва трудна задача.


От БСП вече обявиха вот на недоверие

към готвената реформа, забележки имат и от ДПС.

„Въвеждането на гранична стойност от 700 лв. не е ли абдикация на НЗОК от финансирането на всичко над тази стойност, как ще убедите хората, че занапред няма да плащат 4 пъти регламентирано и отделно нерегламентирано", попита д-р Нигяр Джафер от ДПС. Тя поиска да узнае и от кого министърът очаква съпротива за приемане на промените в системата.

„НЗОК не абдикира от плащанията над 700 лв.,

а дава своята част. Не мога да ви убедя, че няма да се плащат пари под масата, но нали искаме да направим електронна здравна система и да повишим контрола. Колкото до съпротивата - тя може да бъде професионална и политическа, политическата е факт – вотът на недоверие. Професионалната може да дойде от тези участници в здравния процес, които смятат, че промените няма да доведат до ефекта, който искат. Например общинските болници", обясни Ананиев.Предлагат пакет за здравни грижи

Предлагат пакет за здравни грижи

И частните фондове да поемат плащането на лекарства, искат експертите от работните групи по реформата

Рано е за пълна демонополизация на здравната каса

Рано е за пълна демонополизация на здравната каса

Ще подпишем анекса към НРД за денталната медицина през януари, след като Конгресът на БЗС го одобри
Монополът на НЗОК да падне

Монополът на НЗОК да падне

Едновременно задължително здравно осигуряване и задължително здравно застраховане няма аналог в нито една европейска държава, казват БТПП
Депутатите се изгубиха в бюджета на НЗОК

Депутатите се изгубиха в бюджета на НЗОК

Левицата го дава на съд, от ГЕРБ напомниха, че склерозата е признак на ранна деменция

НРД под въпрос

НРД под въпрос

Ако корекциите ни в бюджета на НЗОК не се уважат, ще искаме оставки, казва д-р Иван Маджаров
Кабинетът разрешава новите болници

Кабинетът разрешава новите болници

Ще има изключения за лекарите с един трудов договор в регионите без достатъчно специалисти

Опозицията готова с ремонта на бюджета

Опозицията готова с ремонта на бюджета

Да отпадне одобряването на болниците от партиите, како и пререгистрацията на лечебните заведения, предлагат депутати

Лимитирането е чужда материя за мен

Лимитирането е чужда материя за мен

Здравната система непрекъснато генерира новини – предстои приемането на бюджета на НЗОК и на министерството за 2019 г., обсъждат се нови модели на здравно осигуряване, текат преговори за Национален рамков договор за догодина. Как всичко това ще се отрази на университетската болница „Канев" в Русе, какви са основните проблеми там и идеите за решаването им, попитахме новия директор доц. Александър Парашкевов.
Застрахователите са за демонополизация

Застрахователите са за демонополизация

Успоредно с нея от асоциацията предлагат и въвеждане на допълнителен доброволен стълб

Няма оплаквания към НЗОК за лечение в чужбина

Няма оплаквания към НЗОК за лечение в чужбина

Ще бъдат обсъдени всички варианти, за да се вземе най-доброто решение за организацията на работа след преминаването на Фонда за деца към здравната каса, каза Кирил Ананиев
1 2 3 4 5 ... 12 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2019