лица

Орисана да успява в науката

12-10-2018 12:31
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Орисана да успява в наукатаОбичам да правя ръчно изработени подаръци, а сръчността има много общо и със стоматологията, споделя Виолина Александрова
Това е Виолина. Тя е отличничката на випуск 2018 на Факултета по дентална медицина в Пловдивския медицински университет. В нейното семейство няма зъболекари. Майка й е библиотекар, а баща й автомонтьор. Срещата й със стоматологията сякаш е предопределена - и двамата й родители са имали страх от зъболекарската машина, затова Виолина е била техен придружител и компания, когато се е налагало да си оправят зъбите. Не им е държала ръцете, но стоматолотията още тогава е „хванала" нейната, та до днес.
Като всяко дете и Виолина не е обичала да ходи на зъболекар, дори определя себе си като ужасен пациент. Спечелила я, обаче една от лекарките, която имала специален подход към малките пациенти. Макар, че не си спомня името й, не е забравила къде е кабинета й. Пази също и малките подаръци, които е получила от милата докторка за всеки излекуван зъб.

 

Виолина най-много се вълнува,

не когато получава подаръци, а когато тя прави някому. И това не е случайно, защото подаръците са направени с много любов и то от самата нея. Най-често това са ръчно изработени картички със страхотни пожелания. Разказва, че от малка е сръчна. А понеже е родена на празника на буквите, нещата придобиват съдбовност при избора на професия. Тя ще е учене и сръчност в едно, а тези неща съвместява в цялост само стоматалогията, разказва Виолина.

„Това, което ми харесва в стоматологията е, че обединява както медицината, така и сръчността. Аз обичам да правя нещо с ръцете си и после да виждам резултата, а не да чакам дълго време, както например е при лекарите, които докато излекуват пациента минава време. При стоматолога резултатът е видим веднага".
Виолина няма брат и сестра.


Името й е дошло от баба й.


Майка й, обаче решила да го разчупи,  вкарвайки в него повече музикалност. Така от Виолета станало на Виолина. Творческото зрънце не се е изразило в музиката за Виолина, а в умението да създава различни предмети. Така на един от най-хубавите християнски празници Коледа, трапезата била осветена от ръчно изработените свещници на Виолина. Украсата на дома също била направена от нея.

За медицинския университет започнала да се готви от 11 кл., докато другите й съученици го направили година по-рано. Преценила, че времето ще й стигне и се оказва права.

Не минало и без притеснения,

дали ще успее да се справи с биологията. Защото по думите й, за да изкараш добра оценка по нея, се изисква много „зубрене", което не е силната й страна. С усмивка си спомня как училителката, при която ходела на уроци често  казвала: "Момиче, какво ще те правя, ти си учиш, както си знаеш. Трябва да можеш да наизустяваш всичко." Когато обаче видяла, че на кандидатстудентския изпит по биология е получила пълна шестица, била не просто щастлива, а изумена, че нейната схема за учене е проработила в много важен момент. Умението да запеметява, но с разбиране на огромен обем материал, придобила от английската гимназия, която завършила също с отличен. Любимият й предмет в училище е бил биологията.

Огънчето на интереса към този предмет

запалил учителят, който толкова увлекателно преподавал, че тя не е пропускала нито един от часовете. Всичките й приятели от ученическите години заминали в чужбина. Най-близката й приятелка в САЩ, останалите в Германия и Англия. Сега връзката й с тях е само в интернет. В ученическите години и на нея и е минавало през ума да замине в чужбина, но връзката с корена и обичта към близките й са били толкова силни, че са предопределили мястото й в Пловдив.

В университета намира нови приятели. С тях я свързат трудните науки, които заедно борят.

Тук среща и сродната си душа.

Той също учи стоматология, но е два курса по-голям от нея. Срещат се в залата за упражнения, където по-малките отишли да видят как се справят по-големите, а ангелчето на любовта точно в този момент, уцелило двамата. Днес Виолина работи в Пловдив в един стоматологиен кабинет. Споделя, че не е било лесно да намери работа, макар че е отличничката на випуска. Затова благодари на хората, които са й подали ръка.

"В Пловдив има пренаситеност на стоматологични услуги и благодаря на хората, които ме приеха да работя в техния кабинет".

Виолина се интересува от оперативно зъболечение и естетична стоматология. Дали след време ще превърне инереса си в нещо повече не знае, но е сигурна, че изборът на професия е точен. Книгите, които чете днес са разтоварващи. Част от тях идват от библиотеката, в която работи майка й. Обича да гледа романтични филми с положителен финал. Те са споделени с момчето на сърцето й.Пирамидите на медицината и любовта

Пирамидите на медицината и любовта

Единствената чуждестранна студентка със златен Хипократ у нас
Китара и сърце в дует

Китара и сърце в дует

Към медицината ме привлече неизвестното, търсенето на отговора на загадката, каквато е всеки един пациент, казва д-р Иван-Асен Шишманов
Глътка вяра от шепа надежда

Глътка вяра от шепа надежда

"Сутрин като се събудиш, помисили какво добро да сториш" е мисълта, с която започва моят ден, казва проф. Георги Байчев
С дъх за нов живот

С дъх за нов живот

Дадох обет пред Бог, че след трансплантацията, ще направа документален филм, казва Наталия Маева
Омагьосан от Родопите

Омагьосан от Родопите

Работният ден на доц. Георги Попов е строго подреден, но започва с дъх на билков чай
С перото срещу болестта

С перото срещу болестта

Надеждата е по-силна от страха, казва българският Стивън Кинг
На една мечта разстояние от ума

На една мечта разстояние от ума

Следващата неврология, която ще преподаваме е тази с невронните мрежи, казва акад. Лъчезар Трайков
Сбъднала мечтата си

Сбъднала мечтата си

Още от ученичка исках да уча медицина, казва д-р Ивона Вълчева от Александровска болница
Любимият педиатър на родителите

Любимият педиатър на родителите

След 32 години работа д-р Гочева получи най-високото отличие
Не знаех, но изход има

Не знаех, но изход има

Когато разбрах, че алкохолизмът е болест, започнах да го използвам като извинение, разказа член на АА
1 2 3 4 5 ... 11 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ваксинирани ли сте срещу морбили, а децата ви?

Февруари 2019