Тренд

Разходите за онкология продължават да растат

05-08-2016 11:21
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Разходите за онкология продължават да растат  Само 10% отиват за генерични медикаменти, показват сметките на здравната каса
На 930 млн. лв. се очертава да възлязат разходите на Касата за лекарства през тази година. Вече ви запознахме за кои медикаменти отиват най-големите харчове в аптеките, сега е ред да ви покажем какво се случва с медикаментите за рак в болниците. Пълният вариант на текста може да видите в сп. „Икономист".
Разходите за химиотерапия в болниците продължават да се увеличават, въпреки че броят на пациентите остава почти постоянен. Това показва анализът на здравната каса за последните пет години. Причината за ръста се дължи, както на включването на нови молекули за лечение на онкологичните диагнози, така и на разширяване на достъпа до вече предлаганите.

През 2013 г. касата е платила 172 млн. лв. за онкопрепарати, през 2014 – 217 млн. лв., а през миналата – 247 млн. лв, показва анализ на фонда. Над 272 млн. лв. се очаква да даде НЗОК за лечението на хората с онкологични диагнози през тази според разходите й за първите 6 месеца на годината. Същевременно броят на пациентите спира да нараства. През 2013 г. хората, които са ползвали химиотерапия са били 32 912, през 2014 г. - 34 097, а за 2015 г. – 33 915. Не е ясно обаче дали всички те получават лечението, от което се нуждаят, подобен анализ досега не е правен.

Навлизането на нови молекули и разширяването на достъпа до иновативните медикаменти, които вече се реимбурсират, са сред основните причини за нарастването на харчовете, показват сметките на експертите. През 2014 г. НЗОК е започнала да плаща 5 нови молекули, разходите за тях за една година са били 4.4 млн. лв. През миналата година към списъка, които реимбурсира, са прибавени още 8 нови молекули, за които касата е платила 6.8 млн. лв.

Междувременно се е разширил и достъпът до останалите лекарства, които генерират най-големи разходи на фонда. За осемте молекули (INN), които са били водещи по акумулиране на средства през 2013 г. са платени 92.8 млн. лв., през 2014 г. - 115 млн. лв., а през миналата – 128 млн. лв. На практика това са над 50% от общите средства за онкомедикаменти в болниците за съответните години. Основните компании, които произвеждат тези лекарста пък са Рош, Новартис и Амджен.

Според сметките на експертите излиза, че всички иновативни молекули срещу рак, които заплаща здравната каса, съставляват близо 90% от разходите й за онкомедикаменти. Останалите 10% се падат на така наречените генерични продукти, при които има по няколко търговски марки от един вид лекарство. За 2015 г. това означава, че касата е дала 225.5 млн. за 99 самостоятелни молекули и 22.2 млн. лв. за 174 генерични продукта. Разликата между двата вида лекарства обаче е не само в цената, но и в съвременността на откриването им. Иновативните молекули са най-новите препарати, които са създали учените, например таргетните. Обикновено те имат по-добри възможности за лечение при определени индикации на туморите. Затова в цял свят се търси максимално доброто съотношение между разходите и ползата от прилагането на различните терапии. За да е сигурно, че всички препарати – и най-скъпите, и най-евтините, ще се използват по предназначение съществуват строги медицински правила за приложението им. У нас те също са налице, но не е сигурно дали се спазват, тъй както контролът в системата не е на нужното ниво. Това често поражда съмнения за наличието на неетични практики и дрои злоупотреби като нелегален паралелен износ.


ТОП 8 на молекулите срещу рак за 2015 г.

 

Молекула Разхо на НЗОК за 2015

Bevacizumab 38 383 660

Trastuzumab 32 425 570

Nilotinib 14 743 802

Abiraterone acetate 9 589 684

Rituximab 9 277 930

Imatinib 8 180 949

Erlotinib 7 879 221

Everolimus 7 594 149

Общо 128 074 964

Източник: НЗОКФармацевтичният съюз с апел към властта

Фармацевтичният съюз с апел към властта

Те настояват да бъде снето обвинението от проф. Асена Стоименова
АбВи придоби окончателно Алерган

АбВи придоби окончателно Алерган

Томас К. Фрейман, бивш изпълнителен вицепрезидент и главен финансов директор на Абът се присъединява към борда на компанията
ЕМА препоръча спиране на лекарствата с ранитидин

ЕМА препоръча спиране на лекарствата с ранитидин

Очаква се финалното решение на Европейската комисия по въпроса, съобщиха от Агенцията
Международната подкрепа за проф. Асена Стоименова

Международната подкрепа за проф. Асена Стоименова

Федерацията на фармацевтите по света изпрати официално писмо до БФС
Увеличават БЦЖ ваксините

Увеличават БЦЖ ваксините

Премиерът Бойко Борисов обеща финансова подкрепа по три проекта на Бул Био
Системата за лекарства още цикли

Системата за лекарства още цикли

През май се очаква участниците по веригата да се регистрират и да започнат да подават данни
Генезисът на пандемичните ереси

Генезисът на пандемичните ереси

Или когато абсолютната власт се сблъска със силата на инакомислещата личност

Обвинението на Прокуратурата е несъстоятелно

Обвинението на Прокуратурата е несъстоятелно

Проф. Асена Стоименова не предава неверни данни нито изпраща заблуждаващи знаци за евентуалната липса на лекарства, казват от АСА
Липсите на лекарства са се увеличили

Липсите на лекарства са се увеличили

Над 95% от запитаните са срещнали затруднения в практиката си през 2019 г., показва проучването на Европейската асоциация на болничните фармацевтите

Рокади в лекарствената комисия

Рокади в лекарствената комисия

Представителите на здравното министерство, ИАЛ и Лекарския съюз са сменени, съобщиха от МС
1 2 3 4 5 ... 65 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020