Лица

Любовта чертае пътя на живота ни

05-08-2016 08:46
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Любовта чертае пътя на живота ни
Любовта е движещата сила в живота. Любовта към семейството, професията, приятелите определя съдбата ни. В това вярва д-р Гини Гаганпред Сингх, а той със сигурност разбира от сърдечните работи, защото специалността му е кардиология.
Роден е в щата Пенджаб, Индия през 1983 г. в заможно семейство. Баща му е общопрактикуващ лекар и държи синът също да получи добро образование. Затова на 5-годишна възраст Гини Сингх заминава за едно от най-престижните училища в Хималаите - Dalhousie public school, Dalhousie himachal padesh. Там, на 2900 м. надморска височина се изгражда характерът на бъдещия лекар.

„Решиха да ме изпратят, защото нивото на училището е много високо - беше едно от най-добрите в Индия и като образование, и като дисциплина, което е много важно. Достатъчно беше директорът да се появи в двора и всички заставаха мирно", спомня си д-р Сингх.

Към лекарската професия се насочва благодарение на баща си и на колегите му. Привлича го уважението на хората в Индия към докторите. „Всеки ден гледах как докато отиде в клиниката, поне 100 човека го поздравяват и му благодарят", казва медикът. Като дете вижда за пръв път и как се прави сърдечен масаж и по този начин се спасява животът на човек. Тогава решава, че ще стане кардиолог. И осъществява мечтата си, само че, не точно както си е предтавял. Въпреки доброто образование, не успява да влезе да учи медицина в Индия. Обяснява, че политика на държавата е да заделя около 1000 места в университета за бедните, за да ги стимулира да учат. Така съдбата го довежда в нашата страна. „Знаех, че обучението в медицинските университети в България, а и медицината като цяло, е на много високо ниво, затова реших да опитам. Подадох документи и така дойдох. Останах в страната, защото намерих жена си тук, докато специализирах в Александровска болница", казва д-р Сингх. И допълва, че историята им е класическа – тя е старша медицинска сестра, той е лекар в отделението. Харесват се и се женят, вече имат едно дете и чакат второ. „Избрах любовта и оставам тук", усмихва се той.

Не мисли да емигрира, вече се е устроил, чувства се добре. „България е много красива страна – има море, планини... Харесвам и хората, по-топли са, приемат чужденците. Харесва ми начинът на живот тук", разказва той.

Чдно му е само защо българите са толкова сърдити. Разказва, че в Индия всички са усмихнати и щастливи. Дори да нямат пукната пара в джоба си, не се отчайват, приемат кармата си спокойно и се радват на живота. „Щастието за нас не зависи от парите. Хората искат любов, уважение, приятелство", смята лекарят.

Според него в здравната система у нас има проблеми, предимно свързани с касата. Започва кариерата си в Александровска болница, в клиниката по вътрешни болести. Смее се, че там работата е била много, но за сметка на това парите са били малко. Въпреки това не съжалява, защото точно в Александровска се е изградил като добър кардиолог. „Имаше изключителни специалисти – проф. Стефан Денчев, който ми беше ръководител, доц. Чавдар Панайотов, д-р Господинова, доц. Димитров. Всички бяха много добри лекари, но в момента не работят в болницата точно заради ниските възнаграждения". Затова и той напуска и се мести в МБАЛ „Люлин", където условията са много по-добри. Работи във вътрешно отделение на болницата и след това на кабинет в извънболничната помощ.

Според д-р Сингх в България има добри възможности за реализация и който иска да постигне нещо, може да го направи. Докато специализира, изучава различни модерни методи в кардиологията. „Обучаваха ни най-висок клас кадри, като проф. Марков, който почина на 87 години, но тогава идваше всеки ден и ни помагаше, спомня си медикът.

Питам дали се занимава с традиционната индийска медицина – Аюрведа. „Не съм се интересувал, не съм специалист", отговаря докторът. Виждал е обаче ефекта от прилаганото лечение. „Принципите на Аюрведа са насочени към профилактиката, към запазването на живота – здравословни навици и терапия не само на тялото, но и на психиката, на взаимоотношенията. При нея човек се разглежда като нещо цялостно. Тя съдържа методи за провеждане на профилактика, диагностика и лечение на различните видове болести. Лекува се с билки", обяснява д-р Сингх, като уточнява, че на него му допада съвременната медицина.

Любовта към семейството не го откъсва от родината. Въпреки че е останал в България, продължава да поддържа връзка с индийската общност тук. Поне два пъти годишно ходят и до Индия, най-вече заради дъщеря си, защото държи тя да е запозната с индийската култура и традиции.

Любопитствам как човек от страна с толкова богата и разнообразна култура, в която мирно съжителстват множество религии, възприема насилието и тероризма. Усмивката на д-р Сингх изчезва. Обяснява, че не само като лекар, но просто като човек не приема проявата на насилие. „Виновна е политиката - казва той. - Ние сме толерантни към различните религии, но за съжаление и при нас има проблеми, откакто разделиха Индия и Пакистан. Не мога да разбера това – хора, които говорят един език, които имат еднаква храна и обичаи, които в ежедневието се разбират добре, но когато става въпрос за политика, сме готови да се убием един друг."

В България д-р Сингх е открил и друга любов – риболова. Тази страст го откъсва от ежедневието и заради нея обиколя цялата страна. Обича да почива на планина, като предпочита Родопите, за море семейството му е избрало Варна. Непрекъснато се среща с приятелите си, на които държи много. „Повечето са българи, защото по-голямата част от съзнателния ми живот е минала тук - бях на 18, когато дойдох, а сега съм на 34 години. Надявам се да запазим добрите си взаимоотношения цял живот", казва д-р Сингх.Афганистанката с българско сърце

Афганистанката с българско сърце

Д-р Шакилла Нури Попал три месеца не излиза от КОВИД-отделението
Хирургът с чудодейните ръце

Хирургът с чудодейните ръце

Лекарската професия е много хубава, стига да я практикуваш така както трябва - със сърце, казва проф. Никола Владов
Когато лекарят стане пациент

Когато лекарят стане пациент

30-годишният специализант по хирургия д-р Момчил Манчев пребори коронавируса с дарена плазма и усилията на колегите си от УМБАЛ "Св. Анна"
Сърцето на майката е винаги с нейните деца

Сърцето на майката е винаги с нейните деца

Дора Пондалова брои часовете до смъртта на сина си, но съдбата им се усмихва - донор е намерен в последния момент
Да надхитриш онази с косата

Да надхитриш онази с косата

Д-р Митко Груев и д-р Михаил Михайлов от болницата в Добрич изтръгнаха от ръцете на смъртта две 60-годишни жени с КОВИД
По пътя към една Голгота

По пътя към една Голгота

Отец Георги Фотакиев от Варна е спасил близо 500 младежи от смъртоносната примка на дрогата
Герой по сърце

Герой по сърце

26-годишният лекар - д-р Стефан Черкезов, загива от раните си, след като спасява 47 души от горящ автобус
Шефът, който пръв отиде при КОВИД

Шефът, който пръв отиде при КОВИД

Новият директор на Александровска болница доц. Димитър Буланов е фин човек, който милее за пациентите, смятат колегите му
Рицарят на Червения кръст

Рицарят на Червения кръст

Когато помагаме, не делим хората, пред трудностите всички са равни, казва Христо Григоров
Медсестрата от барикадите

Медсестрата от барикадите

Мая Илиева отказа работа в чужбина, бори се за достоен труд тук
1 2 3 4 5 ... 18 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да се въведат по-строги мерки в страната заради КОВИД?

Октомври 2020