Онкология

Всеки ден 11 жени чуват диагнозата рак на гърдaта

05-10-2018 13:30
Дамите да не си уголемяват бюста без да са минали на мамография преди това, казва онкологът проф. Иван ГавриловВсеки ден 11 жени чуват диагнозата рак на гърдaта
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Октомври е месецът за борба с рака на гърдата. Защо има нации, които не боледуват толкова често, какво може да направи една жена, за да се предпази от заболяването, кога трябва да се обърнем към лекар, за да потърсим помощ, попитахме един от водещите онколози у нас - проф. Иван Гаврилов. Той е началник на Клиниката по гръдна хирургия в УСБАЛО.
- Какво сочи статистиката проф. Гаврилов, увеличиха ли се случаите на рак на гърдата през тази година?

- Ракът на гърдата е най-честата локализация при жената. В процентно отношение той е 26.8% от всички злокачествени заболявания при жената, следван от рака на гениталите, а на трето място е ракът на кожата. Основният процент са жените след 40 годишна възраст. И това не е случайно, защото това е след менопаузалния период. Ежегодно от рак на гърдата се разболяват около 3950 до 4050 за миналата година. А прогнозата за 2018 г. е 4016 за жени.

- Такава ли е статистиката и в световен план?

- В последните 30 години заболеваемостта се увеличана двойно. Това е валидно не само за България, а за Европа и Северна Америка. И заболеваемостта на нашата страна е 98.8 на 100 души население, в Европа 128.8 на 100, а в САЩ е над 140. Това не е случайно, ние се отдалечаваме от природосъобразния начин на живот. Какво имам предвид - жените у нас все по-късно раждат навреме, т.е нарушават принципа раждане до 26 години. Раждат малко и кърмят малко. Злоупотребяват с контрацептиви и с аборти. Нарушават принципа за ранна профилактика. Второто нещо, което е важно да се знае е, че онкологичните заболявания, които са над 200 вида, като 50 са животоопасни и имат едно сходно свойство, че в началните си стадии нямат оплаквания. А по-късно, когато се появят оплаквания, вече се говори за развитие на процеса. Това е началото на края. Следователно трудната лечимост на онкологичните заболявания в напреднали стадии дава граждаственост, че те са нелечими, което не е така. В първи и втори стадии от рак на гърдата, открит чрез профилактика, лечимостта е над 90%, което е невероятно добър резултат. 5-годишната преживяемост за България прогнозно за 2018 г. е 72.8 срещу 83.8 за Европа. Смъртността и при едната и при другата популация, имайте предвид, че 522 500 жени се разболяват всяка година от рак на гърдата в Европа, е около 30%. Следователно сме изправени пред един сериозен проблем, който трябва да бъде политика и на държавата и на министерство на здравеопазването, но и на самите пациенти. Те трябва да знаят, че могат да направят страшно много за себе си, стига разбира се да имат желание.

- Какви са правилните стъпки на лична отговорност, професоре?

- Всяка жена, която е навършила 20 години трябва да знае, че колкото по-навреме роди, повече деца има и по-дълго време кърми толкова намалява риска, когато навърши 40 години да се разболее. Всяка жена трябва да знае, че африканките и азиатките, точно поради тази причина почти не познават това заболяване. И според тяхната статистика страната, в която хората водят природосъобразен начин на живот - Япония, има само 24 на 100 000 души население заболеваемост. В България съществува така наречената онкологична мрежа, макар с течение на времето и годините, да е опитвано да бъде съборена, но тя все още съществува. В лицето на бившите онкологични диспансери, наречени сега комплексни онкологични центрове, в лицето на националния център по онкология, чиито представител съм и аз, всичките колеги, които работим тук - над 120 човека. И в лицето на градския онкологичен диспансер и окръжен онкологичен диспансер в София. Като прибавим и болниците, които имат вече утвърдена традиция в онкологичните заболявания и в тяхното лечение и комплексност, имаме сериозен потенциал на диагностично ниво. Той трябва да бъде използван. Защото тези заболявания могат да бъдат предотвратени, ако са открити навреме. Кампаниите на месец октомври, месеца за борба с рака на гърдата се провеждат отдавна, чест прави на всички болници, които участват в тях.

- Какво включва профилактиката за различната възрастова група жени?

- Между 20-30 години веднъж годишно жената трябва да ходи на гинеколог и на мамолог. Както да има трайни навици в така нареченото самоизследване - т.е. жената сама са се научи да преглежда себе си.

- Какви се прави самоиследването? Разкажете, моля Ви за правилните стъпки?

- Така нареченото самоизследване означава - аз сам да прегледам себе си. За обучението, обаче е нужно време. И целта на този самопреглед не е жената да постави диагноза, а да реагира на промени, които в крайна сметка могата да бъдат опасни. Или пък да бъдат изяснени. За целта обаче задължително трябва да се мине през мамолог, лекар, който се занимава с тази дейност. Той трябва да покаже на пациента, след като е направил прегледа и е установил, че този пациент е здрав, трябва да покаже индивидуалната му норма. Тоест, че всичко, което пациента напипва е нормално. Веднъж месечно се прави този самопреглед. За жени, които имат цикъл, прегледът да е 10 дена след него, а жените, които нямат - на всяко първо число от месеца. Един месец е оптималният период, защото онкологичните заболявания се развиват в аритметична, а не в геометрична прогресия. И поради тази причина на тях им трябва време да установят промяна. Оптималният вариант е един месец. Ако жената преглежда по-често себе си, тя ще създаде условия да се нагажда към промените и няма да ги забележи. А грубите промени, които касаят нужда от специализиран преглед в интервала специализилан преглед - специализиран преглед това са - за кратко време уголемяване на гърадата или започващо да хлътва зърно или незарастващи ранички за около 2-3 седмици по зърното или промяна на цвета на кожата на гърдата, която не може да се обясни или при виднаги и пуснати ръце надолу нарушаване на плътността на гънката на гърдата или в легнало положение опипване на формации-бучки или пък секрет от гърдата, който е тъмен.Това са ясни неща, които могат да бъдат забелязани без да има изобщо никакви оплаквания. Обратното на това, жените много изплашени отиват на лекар и казват имам болка в гърдата - сигурно имам много сериозна болест. Около всяка 3-4-та жена в България има така наречената мастопатия, особено жените, които са навършили 40 години. Това са вътрешни сраствания от прекаран възпалителен травматичен или хормонален процес, които създават ситуация с възможност за блокиране на нервни окончания и получаване на болка. Тези болки са механични, но всичко трябва да бъде под съответния контрол. А жените които са нъвършили 35 и особоно 40 години оптималния срок на преглед е 6-8 месеца.

- Какви специализирани изследвания и колко често трябва да се правят?

- До 40 години веднъж годишно се прави ултразвук. А между 40- 50 на три години се прави мамограф. След 50 години на две години мамограф.

- Често ли жените се отклоняват от тези норми, какво показва вашата практика?

- Ще ви разкажа едно преживяване и мисля, че така ще отговоря на въпроса ви. Годината е 1989-та месеца е юни. Национална конференция за борба с рака в САЩ. Това е един форум, който се прави на 4-5 години и на който се определя стратегията за борба с рака гърдата. Там се събират всички водещи специалисти. Беше невероятен форум. И тогава аз зададох на проф.Ман, председателя на форума един въпрос, който честно да се призная още ме е срам за него, попитах го има ли в САЩ жени, които са интелигентни, които са  на рискова възраст, които от страх да не чуят лоша диагноза, не ходят на профилактичен преглед. Той ме погледна и каза - млади човече, във вашата страна или здравната култура не е на голяма висота, или вие смятате, че това са интелигентни жени, а те не са. Действително този отговор, като Дамоклиев меч ми стои до ден днешен. Не мога да си обясня поведението на жени които от страх да не им открият злокачествено заболяване не ходят на преглед. Искам да напомня на всички ваши читатели, че всеки Божи ден, в тази страна се разболяват 11 жени от рак на гърдата. От тях 3 са обречени, защото на тях не може да им се помогне понеже те са прехвърлили всякакъв вид срок на поведение по отношение на рисковата си възраст и профилактиката си. Тези жени независимо къде ще се лекуват ,може да имсе удължи живота , но не може да бъде спасен. Това е реалността, която касае онези жени, които пренебрегват профилактиката.

- Подмладява ли се това заболяване, въпреки че рисковата група е след 40 години?

- Около 20% под 30 годишна възраст се разболяват, което е около 800 жени. Лощото е, че колкото в по-млада възраст се открие заболяването, толкова то е по-агресивно. То дава възможност за биолгична агресия. И по тази причина света работи ,виждате сега нобеловите лауреати мислят в тази посока, как да предотвратим развитието на заболяването още в зародиш. Тук място има така наречената фамилна предизпозиция, което е много различно от наследствеността. Фамилността е някой от рода е боледувал от онкологично заболяване, в такъв случай фамилността е около 28% от всички онкологични случаи. Наследствеността е, когато младото поколение наследява генетичната детерминация генните дефекти на предишното поколение - баба, майка и тогава възможността да развие онкологичен процес е над 80% и забележете във възраст по-млада, отколкото предшестващите поколения. Затова се правят генетични тестове на тези пациенти, но те трябва да бъдат съпоставени с генетичните дефекти на предшестващите поколения, затова се прави и профилактичното отстраняване на гърдата. Такъв е случаят с Анджелина Джоли. Бързам да подчертая, че тук не става въпрос за поголовност, става въпрос за доказателственост и за правилна преценка за съответния риск и полза.

- Когато заболяването е открито навреме и медиците направят всичко каквото е редно, възможно ли е появата на рецидив и в какъв период?

- Имаме 5 и 10-годишна преживяемост. Напоследък вече се говори, че 10-годишната преживяемост е по-меродавният фактор. По правило рецидивите при осъществена комплексност са много малко. Те са под няколко процента, стига правилно да е преценено поведението при започването на лечението.

- Ролята на тумор маркерите каква е?

- За всички различни онкологични заболявания те имат различна диагностична стойност. Туморният маркер е много надежден при рака на простатата, при рака на гърдата той не се използва за профилактика. Използва се тогава, когато пациента е болен. Има преди лечението определен туморен маркер, който след лечението се застъпва с новия. И тогава в зависимост от това дали той спада ли не спада може да бъде използван надеждно. Той има около 40% фалшиви резултати и пак трябва да бъде пречупен през погледа на специалист. Много пъти съм се натъквал на пациенти, които освен с мамография идват и с туморен маркер. Искам да подчертая, че туморния маркер няма високо профилактично стойност.

- Ракът на гърдата не е заболяване, което поразява само нежния пол, нали?

- Да, така е. Около 50 случая годишно се падат на мъжете. При тях заболяването протича малко по-особено, защото преди малко стана дума, че ракът на гърдата се развива в аритметична прогресия, но мъжката гърда няма обем. Възможно е по-бързо метастазиране. За това мъжете, които са рискова възраст и едновременно с това имат гинекомастия с уголемяване на гърдата трябва дъ птърсят специалист.

- Пречат ли силиконовите импланти за ранна диагностика?

- Естествено че пречи. Ние имаме една плътна маса, която е рентгеново негативна много трудно бихме се възползвали от възможностите на мамографията, а ние разчитаме основно на нея след 50 години, ултразвука също. Аз съм имал пациентки със силикон, които късно са били диагностирани именно поради тези прични. Имам апел към колегите, които се занимават с пластична хирургия - в никакъв случай да неси позволяват особено на жени след 35 години без да се консултирани и да са направили мамография да правят пластична процедура. Защото аз съм имал и такива случаи, при които по време на пластичната процедура за намаляване на обема на бюста, в стремежа си да създаде хубави гърди пластика минава през туморна формация макар и малка, което е пагубно.


Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

У нас тази диагноза е на първо място като причина за смърт от всички онкологични заболявания при мъжете и на трето при жените, казва проф. Светлана Христова

Недоносените деца са рискови за инфекции

Недоносените деца са рискови за инфекции

Респираторно-синцитиалният вирус подвежда родителите, че става дума за тривиална настинка, а може да доведе до тежки пневномии, казва доц. Ралица Георгиева
Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Пандемията ни показа, че е нужно обществото да има по-голямо доверие на лекарите, тогава ще можам да защитим не само себе си, но и нашите близки и приятели, казва чл.-кор. проф. Цветалина Танкова
Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Рискът от нова инфекция е 5% до три месеца след първото заболяване, като нараства до 50% след 17 месеца

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Скрининг сред рисковите групи ще открие повече хора, на които може да бъде предоставено своевременно лечение, казва проф. Здравко Каменов
Въпрос на политика

Въпрос на политика

Или защо смъртността от рак на гърдата в САЩ е с 30% по-ниска, отколкото в България

Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Операцията се прави за първи път в България и ще се извърши в УМБАЛ „Св. Екатерина", съобщи проф. Генчо Начев

Забравата издава Алцхаймер

Забравата издава Алцхаймер

Музиката, упражненията, диетата и ангажираността на ума помагат в борбата с болестта, казва д-р Костис Прускас от Блокс Здравни и социални грижи

Германски топ лекар оперира у нас

Германски топ лекар оперира у нас

Проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков извършиха първата съвместна интервенция в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", известният специалист от чужбина отказа хонорар
Действай бързо! Инсултът не чака!

Действай бързо! Инсултът не чака!

Ако симптомите бъдат открити и лечението започне навреме, процесът на „умиране" на мозъчна тъкан е обратим и болният може да бъде спасен, казва акад. Иван Миланов

1 2 3 4 5 ... 53 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ