допитване

Имаме крещяща нужда от помощ

04-10-2018 08:11
В Спешна помощ няма кой да работи, професията ни се превърна в диагноза, казва Севдалина МирчеваИмаме крещяща нужда от помощ
Clinica.bg

press@clinica.bg

Кои проблеми трябва да реши здравната реформа? Това е въпросът от националното проучване, което предприеха Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и clinica.bg. То е отправено към всички специалисти по здравни грижи в страната. Целта му е да дадем възможност гласът на всеки от тях да бъде чут от здравните власти, които днес представят идеите си за промени в сектора. Всички писма, които ни пратите ще бъдат обобщени и предоставени на здравния министър Кирил Ананиев. Очакваме ги до 30 ноември на имейл dopitvane.reforma@gmail.com.

Работя като медицинска сестра в ЦСМП-Добрич. Проблемите в Спешна помощ са много, но основният и най-наболял е липсата на кадри. В Центъра 70% от работещите медицински фелдшери са пенсионери. Има "крещяща нужда "от лекари засега. Защото не се знае докога медицинските сестри ще са достатъчно. Казвам засега, защото с тези "смешни" заплати и с големите отговорности, които поемат, си мисля, че скоро и медицинските сестри ще започнат да напускат.

Работата на сестрите е много отговорна - те работят на терен, заедно с лекар, приемат обажданията от тел. 112, преценяват и координират спешността. Работят по наложените триажи. Налага се да излизат и сами на адрес, за което в момента по наложените стандарти за спешна помощ, нямат необходимата компетенция.

За да се реши кадровия проблем в Спешна помощ,

е необходимо да се вземат радикални мерки. Сред тях са увеличението на заплатите да бъде поне 50%, да се подобрят условията на труд, основно да се подменят реанимационните автомобили, да се повиши рейтинга на медицинските специалисти, работещи в Спешна помощ. Те трябва да имат повече права -промяна на тяхната компетентност, за да могат самостоятелно да работят и да поемат отговорност за работата си. Крайно необходимо е да се оцени тяхното образование, умения и знания! По този начин ще се запълни нишата от липсващи медицински фелдшери.


Идеята за въвеждането на новата професия - парамедик,

е добра, но трябва да се има в предвид , че те не са медицински специалисти и ще могат да работят под наблюдение и инструкция на нас. Като се има в предвид, че такива няма или са недостатъчни – тогава кой ще провежда този инструктаж.

Има и още един проблем. Всички пациенти са спешни и адреси не могат да се отказват. Спешна помощ изпълнява несвойствени дейности, играейки буфер между доболничната и болничната помощ. На Спешна помощ разчитат всички здравнонеосигурени и онкоболни , нуждаещи се от палиативни грижи.


За да се подобри работата в Спешна помощ

и да се намали напрежението, голяма роля биха изиграли и медиите. Необходима е медийна пропаганда, за да се разясни на населението какво е това "Спешна помощ" и кога трябва да се търси тя!

Това са само част от размислите ми за Спешната помощ след поредното тежко нощно дежурство. Надявам се някой да ни чуе и да помисли за нас. Надявам се, че ще има нови попълнения от лекари и медицински специалисти в нашия ЦСМП-Добрич, защото малкото останали работим с цялото си сърце, пренебрегвайки нашето здраве и семействата си, защото за нас това е не само работа. Това е призвание, но и Диагноза!

 

Севдалина Мирчева, медицинска сестра в ЦСМП-Добрич


Променете унизителното ни положение

Променете унизителното ни положение

Получаваме с 50 лева над минималната заплата, а работим с туберкулозно болни, казват медицински сестри от Плевен
Освен заплащането, да се подобри и квалификацията

Освен заплащането, да се подобри и квалификацията

Имаме нужда държавата да ни оцени като специалисти по здравни грижи, казва Милена Петкова

Доплащането да се премахне напълно

Доплащането да се премахне напълно

Периодично трябва да се проверява психичното състояние на лекарите и сестрите, като при шофьорите, смята Мариела Радкова

Реформата ще оправи ли заплатите ни в училищата

Реформата ще оправи ли заплатите ни в училищата

Не бива да се чувстваме наказани за това, че сме избрали да работим там, казва Красимира Бакърджиева

Реформата да промени заплащането

Реформата да промени заплащането

Ставаме все по-малко, а цената на труда ни пада, казва Даниела Станева

Кои проблеми трябва да реши реформата

Кои проблеми трябва да реши реформата

От днес до 30 ноември отговаряте вие – специалистите по здравни грижи

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ