коментар

Очакваме с нетърпение Закона за хората с увреждания

04-10-2018 08:28
Десислава
Десислава
Антова
antova.desy@gmail.com
Очакваме с нетърпение Закона за хората с уврежданияВсе още не знаем мотивите за вота на недоверие в сектор здравеопазване, каза д-р Хасан Адемов
За вота на недоверие в сектор здравеопазване, за политиките за хората с увреждания, за които ДПС ще настоява, пред clinica.bg коментира д-р Хасан Адемов. Той е председател на Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика.
Първо нека да видим дали ще бъде внесен вотът на недоверие за здравеопазването. На този етап ги няма мотивите. Нека станат ясни и тогава ще коментираме. Принципната позиция на ДПС и то не само, защото е опозиция, е ясна още от структурирането на това мнозинство, а тя е, че ние не подкрепяме този формат на управление. Така че, когато и по която тема да има вот на недоверие, ние ще поддържаме тази позиция. Специално за този вот искаме да видим мотивите, за да изразим ясно нашето становище. Ще дискутираме в нашата парламентарна група, но по-скоро бихме подкрепили всеки един вот на недоверие.
Относно предстоящото обсъждане на политиките за хората с увреждания, ДПС няма да отстъпи от правата на хората с увреждания, заявени в законите, които коментираме сега.

По-важният проблем е, какво подкрепят управляващите,

защото това не е ясно на този етап. Министърът на труда и социалната политика, заедно с представители на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, представители на майките на деца с увреждания и омбудсманът на републиката, стигнаха до някакво ниво на съгласие през месец август. Сега, обаче се оказа, че по време на съгласувателната процедура част от политиките, които са заложени, са отпаднали. Това даде основание на министъра на труда и социалната политика да внесе закона във вида, в който е подготвен след съгласувателната процедура в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Съгласувателната процедура е задължително изискване преди да влезе в Министерски съвет. Националният съвет за интеграция на хората с увреждания отхвърли предложения законопроект. Сега се връщаме в изходна позиция. Надяваме се до края на тази седмица да бъде изчистен въпросът по какъв начин ще се движат тези закони.

Днес предстои съвместно заседание на всички


заинтересовани страни в Народното събрание. Искането на майките на деца с увреждания, които се консолидираха с омбудсман, е законите да влязат да се гледат в пакет в Народното събрание. Сега фактическата обстановка е съвършенно различна. Законът за социалните услуги закъснява и едва ли до 15-ти октомври ще може да влезе в Народното събрание. В момента, в който Законът за хората с увреждания влезе в парламента, още същия ден ще насрочим заседание на Комисията по труда, социална и демографската политика, за да гледаме на първо четене двата закона – Закона за личната помощ, внесен през лятото и Закона за хората с увреждания, който очакваме с нетърпение. Друг въпрос, който също е част от голямата дискусия, е да има ли реформа в ТЕЛК. Майките искаха ТЕЛК да отпадне. Знаете, че министър-председателят заяви на двамата министри на Кирил Ананиев и на Бисер Петков да търсят съгласие по тези проекти.

Беше приета Наредба за медицинската експертиза,

която създаде редица проблеми. Не случайно Министерство на здравеопазването са заявили, че ще анализират резултатите от тази промяна и евентуално ще предриемат нови мерки. По другата тема за експертизата на работоспособността все още няма съгласие и сме на кота нула. Очакваме реформа и в тази сфера. Иначе това, което е записано в Закона за личната помощ е всякакъв вид медицински документи да послужат за оценка на индивидуалните потребности. Трудно е да прециним на този етап. Още повече преди да е финализирана реформата в ТЕЛК е трудно да говорим за въвеждане на други текстове, които да бъдат критерий за определяне на вида и степента на загубената работоспособност. Трябва да се помни, че правата на хората с увреждания не са права нито на една или друга политическа сила, на представителите на управляващото мнозинство или на опозицията. Те са права на български граждани. От тази гледна точка политически заиграивания, ако ги има, са недопустими. Отварям една скоба. Парламентът все пак е политически орган. Така че това, което се случва, не ме изненадва, но правата и свободите на българските граждани са константна категория и с тях компромиси не може да има.


Още 150 000 хора с увреждания с помощи

Още 150 000 хора с увреждания с помощи

Новата финансова подкрепа влиза в сила от 1 януари 2019 г.
Столични ТЕЛК заплашват да спрат работа

Столични ТЕЛК заплашват да спрат работа

Това ще се случи, ако майките изкарат палатките си пред МЗ през януари
Приеха закона за личната помощ

Приеха закона за личната помощ

Майките местят палатките пред здравното министерство заради ТЕЛК-а

Job Care помага на хора с увреждания

Job Care помага на хора с увреждания

Новата платформа ще им сътрудничи при откриването на работодатели
Новият закон е крачка в правилната посока

Новият закон е крачка в правилната посока

Политиката за хората с увреждания не трябва да е терен за популизъм
Работим за хората с увреждания

Работим за хората с увреждания

Днешният ден определено е повод за равносметка, каза Бисер Петков
Парите за личната помощ гарантирани

Парите за личната помощ гарантирани

Двата закона за хората с увреждания и личната помощ влизат в пакет в пленарна зала идната седмица
Законът за личната помощ отново в комисия

Законът за личната помощ отново в комисия

Премиерът върна текстовете по настояване на протестиращите майки
Борисов връща Закона за личната помощ

Борисов връща Закона за личната помощ

Обещаха им прегласуване след среща с премиера
Майчинските останаха във фризера

Майчинските останаха във фризера

Повече пари за пенсии приеха депутатите с бюджета на НОИ за догодина

1 2 3 4 5 ... 25 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2018