Коментар

Готвят вот на недоверие за намерения

03-10-2018 14:20
Търсим решения за финансово стабилизиране на системата, казва д-р Даниела ДаритковаГотвят вот на недоверие за намерения
Clinica.bg

press@clinica.bg
БСП за България обяви, че ще внесе вот на недоверие към Правителството заради здравната реформа, която предложи министър Кирил Ананиев. Има ли основание за това левицата, коментира д-р Даниела Дариткова. Тя е член на изпълнителната комисия на ГЕРБ и председател на здравната парламентарна комисия.
Основанията за вота на недоверие би следвало да видим в мотивите към него. За пръв път в парламентарната история имаме вот на недоверие за намерения. Намерения, които са резултат от решения на Народното събрание. Защото Народното събрание задължи министъра на здравеопазването със свое решение да предложи концепция за усъвършенстване на здравноосигурителния модел. Министърът изпълни решението на Народното събрание. Тази концепция е налична в комисията по здравеопазване и всеки може да се запознае с нея. Предстои следващата седмица да направим дискусия в комисията по здравеопазване, за да се обсъдят вариантите за развитие на здравноосигурителния модел. Преди това имаше широко обществено обсъждане. Отново в решението на Народното събрание, ние сме задължили министъра да направи такова и да ни запознае с резултатите от него. Имаше и социологически проучвания, с които можем да се запознаем.

Дебатът е важен и трябва да се състои
.

Иначе парламентарната опозиция намира своите възможни варианти за решения за това как да докаже своето присъствие, най-вероятно колегите искат дебат за вот на недоверие, а не дебат за усъвършенстване на здравноосигурителния модел. Проф. Георги Михайлов се включи в общественото обсъждане с изказване в НДК, когато министърът представи своята концепция не само на всички в България, които са ангажирани със сектор здравеопазване, а и пред Световната банка и Световната здравна организация. Ние чухме и техните мнения и становища. Смятам, че беше проведена една наистина широка дискусия, която даде различни гледни точки. Тепърва предстоят много дискусии. Аз искам да предотвратя всякакво вменяване на пристрастия и решения, които са предварително взети. Ние не сме избрали модел, който да се реализира. Не бива да се плашат българските граждани, че ще им се налага задължително да плащат повече пари. Ние анализираме фактите, че българското здравеопазване в този му вид, не може да си позволи да се развива. Необходими са нови терапии и методи за лечение, които не са възможни в рамките на този осигурителен модел. Факт е, че и на хората се налага да доплащат повече във времето не само със задължителната здравна осигуровка.

На тези проблеми трябва да се намери решение.

Търсим решения за финансово стабилизиране на системата, а това ще доведе и до по-качествена медицинска грижа. Надявам се, че ще има разум в пленарна зала. Смятам, че народните представители от другите политически сили, не само тези, които участват пряко в управлението ГЕРБ и Обединени патриоти ще подкрепят Министерството на здравеопазването и министърът в намерението му да реализира реформа, защото смятам, че това са първите конкретно ясно предложени разчети и модели за усъвршенстване на здравното осигуряване в България. Надявам се, че вотът няма да успее. В момента здравната система е такава , каквато я регламентира нормативната уредба. Имаме спокойно изпълнение на бюджета за тази година. Преразход имаме единствено в сектора за онкомедикаменти. Имаме над 50 млн. лв. очаквано преизпълнение на приходите на здравноосигурителни вноски, съобщено от НАП. Финансовата стабилност на системата е гарантирана. Имаме достатъчно на брой лечебни заведения. Болниците са стабилизирани финансово, дори и тези, които бяха в изключително тежко състояние.

Към настоящия момент нямаме драматични проблеми в системата,

които също да налагат вот на недоверие. Всъщност вотът ще бъде по концепция, а не по настоящо състояние на сектора. Виждаме една системна реакция и действия за дестабилизиране на обществото, нещо което е в абсолютен асинхрон с действителното икономическо състояние. Икономиката е стабилна, държавата се развива добре. Това дава гаранции, че социалните сектори ще бъдат стабилни, защото те са производни на икономическата ситуация в страната.

Болниците бяха много още през 2003 г.

Болниците бяха много още през 2003 г.

Затова направихме първата здравна карта, тя трябваше да каже къде да има лечебно заведения и къде не, но медицината много често се политизира, казва проф. Красимир Гигов
По следите на здравната реформа с проф. Красимир Гигов

По следите на здравната реформа с проф. Красимир Гигов

Сегашното състояние на здравната систтема е плод на политическо решение, а не лично на МЗ, кзва той

"По следите на здравната реформа" с проф. Генчо Начев

Няма държава, в която здравеопазването да е чист пазар, никъде в цивилизования свят не може да отидеш на това поле и да направиш болница, казва той
Не съм оптимист за здравеопазването

Не съм оптимист за здравеопазването

С химикала се вадят повече пари, отколкото със слушалката и скалпела, цялата работа се изроди, защото няма контрол, казва проф. Генчо Начев

Парите движат здравеопазването

Парите движат здравеопазването

И в това няма нищо лошо, ако се използват, както трябва, особено, когато са обществени средства, смята проф. Атанас Щерев

НЗОК ще стане и застраховател

НЗОК ще стане и застраховател

Касата ще е равнопоставена на здравните фондове при новия модел, каза министър Ананиев
Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Лекари от София, Хасково и Кюстендил изразиха съгласие с опасенията на съсловната организия за предложената реформа
Ситуацията с новия модел е параграф 22

Ситуацията с новия модел е параграф 22

Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. Kaкви проблеми би решил новият модел, какви са рисковете и алтернативите, попитахме Аркади Шарков, здравен експерт в ЕКИП.
Да не се променя здравноосигурителния модел

Да не се променя здравноосигурителния модел

Необходима е реформа в организацията на системата, 3% няма да стигнат за издръжка на фондовете, казва д-р Неделчо Тотев
Модел за богати държави

Модел за богати държави

Убеден съм, че ние нямаме условия и възможности да реализираме този модел, каза проф. д-р Григор Димитров
1 2 3 4 5 ... 15 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ