допитване

Доплащането да се премахне напълно

01-10-2018 15:29
Периодично трябва да се проверява психичното състояние на лекарите и сестрите, като при шофьорите, смята Мариела РадковаДоплащането да се премахне напълно
Clinica.bg

press@clinica.bg

Кои проблеми трябва да реши здравната реформа? Това е въпросът от националното проучване, което предприеха Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и clinica.bg. То е отправено към всички специалисти по здравни грижи в страната. Целта му е да дадем възможност гласът на всеки от тях да бъде чут от здравните власти, които днес представят идеите си за промени в сектора. Всички писма, които ни пратите ще бъдат обобщени и предоставени на здравния министър Кирил Ананиев. Очакваме ги до 30 ноември на имейл dopitvane.reforma@gmail.com.

Първо, смятам, че най-важното е промяната на здравната ни система, но не с този модел с доплащания, който предлага министър Кирил Ананиев. Ако трябва демонополизация на Касата, нека се направи или тя да остане и с допълнителни фондове, но пациентът да не трябва повече да плаща нищо от джоба си. Да се премахнат всякакви такси, включително потребителските при личен лекар и навсякъде другаде! Защото много от хората не могат да си го позволят, често се лишават от неща от първа необходимост, за да платят, да припомня – минималната пенсия е все още 200 евро.
А 3 лева потребителска такса си е доста висок процент от нея, минималната заплата също е малка.

Второто, което препоръчвам,

е да се промени начинът на формирането на заплатата на медицинските специалисти. Предпочитаме сигурно по-високо заплащане, а не, както сега, основната заплата да е близка до минималната и останалото да е каквото разпредели началникът на отделението, защото това често субективно. А и като дадеш на някого, който да дава сам на себе си пари и от тях на останалите, без да има никаква информация как е направено разпределението, често той дава най-много на себе си, повече на колегите си, а на сестрите каквото остане. Сестрите не участват по никакъв начин в това разпределение, само лекарите. Разпределението често става дори без участието на старшата сестра. Нека да има такова допълнително заплащане за допълнително стимулиране, но то да не надвишава определена част от заплатата, 20% да речем е добър дял или каквото се прецени от управляващите органи. Разпределението на заплатите не трябва да се прави от началника на отделението, а най-ниско на ниво управител на болница! Нощният труд трябва да се заплаща достойно, а не 30 стотинки на час! Трябва да има и контрол от БАПЗГ или друга институция. Тя да следи за спазването на тази пропорция в заплащането, дали се дава работно облекло, спазва ли се работното време, използването на отпуските и други неща от този характер. Защото сега всичко това е оставено на добрата воля на работодателя. Предлагам и работният ден на всички медицински специалисти да е 7часа, не само на работещите в Инфекциозно отделение, спешна помощ, Онкология и т.н. Всички медицински специалисти са изложени на риск от инфекции, всички правим венозни манипулации и всеки един момент сме застрашени от заразяване. Защо тогава едни да имат привилегии за това, а останалите - нищо!

Третото е да се правят изследвания

при профилактичните прегледи, които също стриктно да се спазват, не само на физическото състояние на работещите с пациенти, но и на психичното състояние на медицинските специалисти. Била съм свидетел на работещи медицински служители във видимо недобро психично състояние, но никой не предприема нищо. Защо шофьорите се тестуват, затова че возели хора, а тези, които ги лекуват - не? Психичното заболяване на сестрата или лекаря също може да доведе до смърт! Относно работещите възрастни колеги - уважавам ги заради опита им, но не трябва ли и те на известно време да се проверяват доколко са годни да изпълняват задълженията си? Знам, че най-възрастната работеща сестра е на 78 години, но при лекарите тази възраст е доста по-висока!

Знам, че предложенията ми са доста

субективни от положението ми на медицинска сестра, но ми се иска нашата организация, БАПЗГ да се включва повече в контрола на условията на труд на медицинските специалисти, образуването на заплащането им, спазването на задължителните социални придобивки, в договорирането на мед.услуги, да участва повече в управлението на здравеопазването!


Мариела Радкова, медицинска сестра


Променете унизителното ни положение

Променете унизителното ни положение

Получаваме с 50 лева над минималната заплата, а работим с туберкулозно болни, казват медицински сестри от Плевен
Имаме крещяща нужда от помощ

Имаме крещяща нужда от помощ

В Спешна помощ няма кой да работи, професията ни се превърна в диагноза, казва Севдалина Мирчева

Освен заплащането, да се подобри и квалификацията

Освен заплащането, да се подобри и квалификацията

Имаме нужда държавата да ни оцени като специалисти по здравни грижи, казва Милена Петкова

Реформата ще оправи ли заплатите ни в училищата

Реформата ще оправи ли заплатите ни в училищата

Не бива да се чувстваме наказани за това, че сме избрали да работим там, казва Красимира Бакърджиева

Реформата да промени заплащането

Реформата да промени заплащането

Ставаме все по-малко, а цената на труда ни пада, казва Даниела Станева

Кои проблеми трябва да реши реформата

Кои проблеми трябва да реши реформата

От днес до 30 ноември отговаряте вие – специалистите по здравни грижи

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ