зараза

Вируси ни атакуват с началото на есента

28-09-2018 07:17
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Вируси ни  атакуват с началото на есентаПо 10 деца всеки ден приемат в Инфекциозна болница, каза доц. Атанас Мангъров
Инфекциите тръгнаха с началото на застудяването. Рино и адено вируси ни повалят със симптоми, подобни на грипа. Заболяването, което причиняват обаче е различно, категоричен е директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев.
В момента има риновируси и аденовируси, уточни той. Като се очаква и появата на първи и втори тип парагрипен вирус. Според проф. Кантарджиев е много голяма разликата между грипа и инфекциите на горните дихателни пътища. Заразените с риновирусите се оплакват от хрема в началото, след което се появява и кашлица, която продължава около десетина дни. Негрипните вирусни инфекции, обикновенно траят около седмица, само в 25 % от случаите продължават две седмици.

 

По 10 деца всеки ден приемат в Инфекциозна, 

Болницата е пълна с деца с температура, заяви за clinica.bg доц. Атанас Мангъров, началник на първо детско отделение към столичната Инфекциозна болница. По думите му застудяването на времето и началото на учебната е довело до увеличаване случаите на болни деца. Това обаче не е нещо нетипично за сезона, увери медикът. Основната причина за увеличената заболеваемост е застудяването, както и началото на учебната година. Тези фактори  благоприятстват разпространението на инфекцията.

 

38 градуса е температурата, която най-често вдигат децата

при острите респираторни заболявания. Проф. Кантарджиев уточни, че лечението е симптоматично. В случая специфичните противогрипни средства не помагат. Полезно е да се ползват бонбони с билкови екстракти, защото е доказано, че те не само потискат част от вирусите, но действат активно срещу бактериите в устата и гърлото.

4 правила пазят от заразяване

Честото миене на ръцете и използванто на антибактериални кърпички пази от заразяване. Друга предпазна мярка е ограничаването на контактите, особено с кихащи и кашлящи хора. Честото проветряване на помещението, както и почистването на повърхностите държат инфекциите далече.

С 370 са се увеличили случаите на остри респираторни заболявания само за седмица, сочат данните на Министерство на здравеопазването. За миналата седимица болните са били 1543 души .Не вярвам да се стигне до национална епидемия от морбили

Не вярвам да се стигне до национална епидемия от морбили

Вече трети ден болните от морбили се увеличават. Съседните ни страни също са засегнати от опасното заболяване. Какви са рисковете да заразата да прерастне в епидемия, как да се избегне болестта и защо е важно отговорното отношение на родители и лекари, попитахме главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Морбилите покосиха 72 деца в Европа

Морбилите покосиха 72 деца в Европа

България пламва в морбили. Те обаче превзеха Европа още през миналата година. Къде заразата бе най-разпространена и защо, вижте в анализа за 2018 г. на Световната здравна организация.

Извънредни ваксини при взрив от морбили

Извънредни ваксини при взрив от морбили

Заразените станаха 21, сред тях е 27 годишен мъж, върнал се от Италия, в Разлог лекували болните в детското вместо в инфекциозното отделение, казва д-р Ангел Кунчев
Пет деца с морбили в „Св. Анна

Пет деца с морбили в „Св. Анна

Те са леко, до средно увредени от болестта, казва началникът на Инфекциозното отделение д-р Петър Петров
17 със симптоми на морбили

17 със симптоми на морбили

Заразата е доказана при петима, личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от болестта, казва проф. Тодор Катарджиев
3050 са носителите на ХИВ у нас

3050 са носителите на ХИВ у нас

Тази година мотото на АНТИСПИН кампанията е  „Узнай своя статус"
Първи случай на морбили в София

Първи случай на морбили в София

37 годишна жена е настанена в Инфекциозна болница, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести
Грипът си отива окончателно

Грипът си отива окончателно

Още четири области отменят епидемията до края на седмицата

Падна грипната епидемия в 4 области

Падна грипната епидемия в 4 области

От днес във Враца вдигат карантината
Грипът си отива в 11 области

Грипът си отива в 11 области

Удължават ваканцията за учениците в Монтана, броят на болните там расте
1 2 3 4 5 ... 8 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Болест ли е любовта?

Февруари 2019