Коментар

Столичани се жалят от силния шум през лятото

27-09-2018 15:05
Спазването на реда не зависи само от контрола, а от съзнанието на всеки, каза Фандъкова Столичани се жалят от силния шум през лятото
Clinica.bg

press@clinica.bg
Наредбата за обществения ред, която трябваше да бъде приета още преди лятната ваканция на общинарите, бе гласувана на заседание на Столичния общински съвет. Освен солени глоби за шумни съседи, наредбата затяга контрола над уличните музиканти, клошарите и събирането на дарения. С промените само оторизирани дарителски организации като Български червен кръст ще имат право да правят това. Промените коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Това е една от най-важните наредби на Столична община, която засяга директно спокойствието на гражданите. Тук говорим специално за шума, за миенето на стъкла по кръстовищата – нещо, което изключително много притеснява гражданите. Важно е, че наредбата бе направена с много широко обществено участие – граждани, политически групи. Надявам се последният вариант да е станал добър, така че да позволи да контролираме тези дейности в града. Днес разбрах, че в Народното събрание влиза за обсъждане едно предложение, което бе инициирано от кметове на големи градове, подкрепено от сдружението на общините – за създаването на специални звена към общините за по-сериозен контрол. Знаете, че в момента ние разчитаме на общинска полиция и на инспекторите от Столичен инспекторат.

Инспекторите не биха могли да изискват документ за самоличност,

нямат достатъчно механизми за контрол. Те винаги трябва да бъдат придружени от полицай, което допълнително усложнява и затруднява контрола. Надявам се това предложение да бъде прието, така че да имаме още по-ефективни механизми за контрол. Категорично смятам, че въпреки това, че живеем в голям град и имаме активно развитие на строителството, което предполага шум, тук живеят много хора, заедно със своите деца и те трябва да имат спокойствието в часовете за сън на децата – между 14.00 и 16.00 часа, през нощта и да се съобразяваме с другите. Да не вдигаме шум в това време, за да могат децата, пък и възрастните хора да почиват. За мен това е една от най-важните теми. По нея има и най-много жалби.

Най-много жалби, особено през летния период имаме за шум.

Строителите в този часови диапазон трябва да спират шумните дейности. Могат да продължат да работят, да подобрят собствената си организация, така че да се съобразят. Това важи не само за строителите, но и за извършваните в блока ремонти. Всеки също трябва да се съобрази със съседите си. Надявам се хората да се включат активно, защото реда не зависи само от контрола, а зависи от съзнанието на всеки един от нас. Важно е да се даде знак, че контролните органи имат нужда от механизъм, по който да се контролират дейности като миенето на стъкла по кръстовищата, което всъщност най-много притеснява шофьорите.

Абсолютно безконтролното събиране на всякакъв вид дарения


също е една дейност, която се забранява. Ние не говорим за това, че наредбата забранява даряването, но има механизми, има организации, които са автритетни, които се занимават с това, така че всеки един от нас да може да даде своя принос и да помогне на човек. Но тези, който вървят по улиците и събират средства, излизайки с някаква кауза, която може да е фалшива, не бихме могли да им позволим да притесняват хората. Това въздейства емоционално на хората и съм сигурна, че почти всеки човек е готов да помогне.

Форум по токсикология и изгаряния

Форум по токсикология и изгаряния

Научната конференция ще се проведе в София, организира се по повод Световния ден на спешната медицина, съобщиха от "Пирогов"
Безплатни прегледи на деца в Пловдив

Безплатни прегледи на деца в Пловдив

Те ще бъдат в МБАЛ „Свети Мина" от 23 май до 1 юни, ще консултират петима лекари, съобщиха от лечебното заведение
Събраха 3090 лв. за спорт за деца с увреждания

Събраха 3090 лв. за спорт за деца с увреждания

Средствата са от благотворителния футболен турнир Купа „Хипократ" за студенти от МУ-София, съобщиха от университета
Eдин на финал за шеф на ЦПЗ-София

Eдин на финал за шеф на ЦПЗ-София

Д-р Кирил Палавеев ще продължи да е управител на СБАЛПЗФ-София област, след като спечели конкурса на МЗ
ИАМН проверява смърт в зъболекарски кабинет

ИАМН проверява смърт в зъболекарски кабинет

Починала 61-годишна в Благоевград на 22 май, извънредната иснпекция започва днес
Изписват пострадал мъж от мълния

Изписват пострадал мъж от мълния

Той е в добро състояние, контактен е, няма опасност за живота му, казаха от УМБАЛ „Св. Анна", където той беше приет
Безплатни прегледи на щитовидна жлеза

Безплатни прегледи на щитовидна жлеза

Те ще се проведат в четири града - София, Пловдив, Варна и Бургас през юни, съобщават от ВИОМ
Oще една болница с диамантена награда за инсулт

Oще една болница с диамантена награда за инсулт

УМБАЛ "Св. Георги" е единственото леченбно заведение извън столицата, което е постигнало този успех
Обучение по първа помощ в Бургас

Обучение по първа помощ в Бургас

То е насочено към широката общественост, ще се проведе на 31 май, организират го БЧК и д-р Светослав Тодоров
Спасиха мъж с уникална операция във Варна

Спасиха мъж с уникална операция във Варна

57-годишен е първият с подменена аортна и митрална класа с хомограф, интервенцията се направена в УМБАЛ „Св. Марина", съобщиха оттам
1 2 3 4 5 ... 304 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ