Коментар

Столичани се жалят от силния шум през лятото

27-09-2018 15:05
Clinica.bg

press@clinica.bg
Столичани се жалят от силния шум през лятото Спазването на реда не зависи само от контрола, а от съзнанието на всеки, каза Фандъкова
Наредбата за обществения ред, която трябваше да бъде приета още преди лятната ваканция на общинарите, бе гласувана на заседание на Столичния общински съвет. Освен солени глоби за шумни съседи, наредбата затяга контрола над уличните музиканти, клошарите и събирането на дарения. С промените само оторизирани дарителски организации като Български червен кръст ще имат право да правят това. Промените коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Това е една от най-важните наредби на Столична община, която засяга директно спокойствието на гражданите. Тук говорим специално за шума, за миенето на стъкла по кръстовищата – нещо, което изключително много притеснява гражданите. Важно е, че наредбата бе направена с много широко обществено участие – граждани, политически групи. Надявам се последният вариант да е станал добър, така че да позволи да контролираме тези дейности в града. Днес разбрах, че в Народното събрание влиза за обсъждане едно предложение, което бе инициирано от кметове на големи градове, подкрепено от сдружението на общините – за създаването на специални звена към общините за по-сериозен контрол. Знаете, че в момента ние разчитаме на общинска полиция и на инспекторите от Столичен инспекторат.

Инспекторите не биха могли да изискват документ за самоличност,

нямат достатъчно механизми за контрол. Те винаги трябва да бъдат придружени от полицай, което допълнително усложнява и затруднява контрола. Надявам се това предложение да бъде прието, така че да имаме още по-ефективни механизми за контрол. Категорично смятам, че въпреки това, че живеем в голям град и имаме активно развитие на строителството, което предполага шум, тук живеят много хора, заедно със своите деца и те трябва да имат спокойствието в часовете за сън на децата – между 14.00 и 16.00 часа, през нощта и да се съобразяваме с другите. Да не вдигаме шум в това време, за да могат децата, пък и възрастните хора да почиват. За мен това е една от най-важните теми. По нея има и най-много жалби.

Най-много жалби, особено през летния период имаме за шум.

Строителите в този часови диапазон трябва да спират шумните дейности. Могат да продължат да работят, да подобрят собствената си организация, така че да се съобразят. Това важи не само за строителите, но и за извършваните в блока ремонти. Всеки също трябва да се съобрази със съседите си. Надявам се хората да се включат активно, защото реда не зависи само от контрола, а зависи от съзнанието на всеки един от нас. Важно е да се даде знак, че контролните органи имат нужда от механизъм, по който да се контролират дейности като миенето на стъкла по кръстовищата, което всъщност най-много притеснява шофьорите.

Абсолютно безконтролното събиране на всякакъв вид дарения


също е една дейност, която се забранява. Ние не говорим за това, че наредбата забранява даряването, но има механизми, има организации, които са автритетни, които се занимават с това, така че всеки един от нас да може да даде своя принос и да помогне на човек. Но тези, който вървят по улиците и събират средства, излизайки с някаква кауза, която може да е фалшива, не бихме могли да им позволим да притесняват хората. Това въздейства емоционално на хората и съм сигурна, че почти всеки човек е готов да помогне.


Спасиха  бебета в УМБАЛ „Свети Георги“

Спасиха бебета в УМБАЛ „Свети Георги“

Децата са родени без вътрешни отвори на носните кухини, а екипът на проф. Джамбазов извърши оперативното им създаване
Започва дискусия за донорството

Започва дискусия за донорството

В сградата на Варненския медицински университет лекари-координатори ще обсъждат темата със студенти
София продължи ин витро програмата си

София продължи ин витро програмата си

Столичната община е осигурила близо 150 хил. лв. за семейства с репродуктивни проблеми
Повече практика в обучението по педагогика

Повече практика в обучението по педагогика

Българските специалисти за работа с малки деца имат образование на много високо ниво, каза д-р Ян Пеетерс
Създават детски комплекс в Пловдив

Създават детски комплекс в Пловдив

Фондация стартира публична кампания за привличане на обществена подкрепа за проекта
Правителството раздаде имоти за социална дейност

Правителството раздаде имоти за социална дейност

Допълнителни помещения ще получи администрацията в регионалната дирекция „Социално подпомагане" в Шумен
Кръвният център във Варна търси дарители

Кръвният център във Варна търси дарители

На 1 март ще започне традиционната пролетна кампания
Иззеха тонове месо с изтекъл срок

Иззеха тонове месо с изтекъл срок

В Плевен са открити хранителни продукти в гаражи, съобщиха от МВР
Мръсен въздух и днес

Мръсен въздух и днес

Жълт и оранжев код са обявени за някои части на столицата
Пациент нападна спешен медик в столицата

Пациент нападна спешен медик в столицата

От началото на годината това е седмият пореден случай с агресия към екип на ЦСМП-София, казва Катя Сунгарска
1 2 3 4 5 ... 90 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020