Политика

Здравната карта реже легла в 20 области

01-02-2016 12:07
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Здравната карта реже легла в 20 области Само в 8 региона НЗОК няма да се чуди с кого да работи
Само в осем области от страната няма повече легла за активно лечение в болниците, отколкото са нужни, за да се задоволят здравните нужди на хората. Това показва проектът на Национална здравна карта на здравното министерство, който днес се обсъжда в Съвета по партньорство. От този документ напрактика зависи в кои места здравната каса ще работи с всички болници и в кои ще подбира най-добрите, тъй като има повече легла от нужното. Дали картата ще бъде приета в този си вид ще видим тепърва.

Само осем са областите в България, в които мендижърите на болниците няма да се притесняват, че ще останат без договор с касата през тази година. Това са Видин, Русе, Варна, Добрич, Шумен, Ямбол, Бургас, Стара Загора. Причината е, че само в тях леглата за активно лечение не надвишават нужните според подготвяната здравна карта. Във всички останали региони някои клиники ще трябва да преструктурират леговата си база или да не получат финансиране за част от нея от здравната каса. С кого точно да работи фондът при наличие на излишък от легла, ще се определя по критериите, които здравното министерство вече обяви. Сред тях са обем и сложност на дейността, нивото на компетентност на клиниките и качеството в тях и други показатели. Пресяването по тези показатели очаквано ще бъде най-голямо в София и Пловдив, където има най-много болници.

Парадокс

 

Точно 53 656 легла трябва да има в болниците в страната, за да се задоволят потребностите от медицинска помощ и здравни грижи у нас по сметките на здравното министерство. Преброяването на властите показва, че наличните легла в момента в клиниките са 50 956 или с 2699 под оптималното. В същото време почти във всяка област има излишък от легла за активно лечение. Това означава, че болниците ще трябва да ги преструктурират в легла за долекуване или по непечеливши специалности, ако не го направят ще загубят финансиране за тях от здравната каса. Какъв ще е изборът на клиниките ще видим тепърва.

Общо 12 015 са нужните легла, за да се задоволят потребностите от лечение в столицата, а наличните са 11 815 или с 200 по-малко. Въпреки това излишъкът от легла за активно лечение е огромен – 1089. Причината за това е непропорционалния интерес на инвеститорите и мениджърите към различните медицински дейности, тъй като някои са финансирани добре, а други като продължителното лечение или психиатрията – зле. По тази причина касата ще трябва да отсее с кои болници да работи в над 20 специалности. Най-голяма конкуренцията ще бъде в областта на хирургията, където излишни са 153 легла, урологията, където в повече са 122 легла, гастроентерологията с ненужни 141 легла, ортопедията – 213 легла и офталмологията - 75. Кардиологията и кардиохиругията бяха сред другите две специалности, където се очакваше да има голям излишък на кревати, но там в повече са съответно 59 и 7 броя.

Търсят се над 3500 легла за долекуване

 

На фона на излишъка от легла за активно лечение най-вече в областите на хирургията, ортопедията, урологията, гинекологията, в страната има недостиг от над 3500 кревата за продължителни грижи. Това не е ново наблюдение, за съжаление обаче тази диспропорция не беше преодоляна през годините. Според самите лекари причината за това е в лиспата нa адекватно финансиране на продължителните грижи. Обикновено те се налагат след тежки заболявания като рак, инфаркт, инсулт и в много страни се извършват в хосписи или специални структури.

В Пловдив нещата са малко по-добре. Там леглата за активно лечение са 5 511, като повече са едва 690. Най-драматично е положението отново в хирургията, където излишни са 182. Напрактика това положение е релевантно за цялата страна, където изчисленията на здравното министерство показват, че над нужното са откити повече от 2000 легла. Другите специалности с много излишни кревати в Пловдив са ревматологията със 106 в повече и урологията със 102.

Третата област с по-голям наднормен брой легла е Пазарджик. Напрактика това е мястото, където се появи и първата частна болница в страната. Там при нужни 960 легла за активно лечение има 1465 или с 505 повече. Най-голям излишък в региона има в педиатрията – 137 легла.

Въпреки че излишък на легла за активно лечение се среща и в останалите 17 области, той не е толкова драматичен. В Хасково например в повече е само един креват, в Перник – 14, в София област – 16. В другите области обикновено излишъкът се движи в диапазона 50-150 легла. Колкото и малък да е броят обаче, той ще изправи здравната каса пред трудни преговори за договори, а здравното министерство пред доста недоволни мениджъри.Обсъждат по-ефективен контрол от НЗОК

Обсъждат по-ефективен контрол от НЗОК

До края на февруари, болниците ще се отчитат по стария НРД, очаква се новият да бъде обнародван в петък
Искат увеличение на КП за лицеви аномалии

Искат увеличение на КП за лицеви аномалии

Отделението по пластична хирургия в „Св. Георги" предлага да стане национален център
Лекари от болницата във Видин напускат

Лекари от болницата във Видин напускат

Предизвестие са подали четирима АГ-специалисти заради трагедията с починалото бебе
Кюфтетата стават по-здравословни

Кюфтетата стават по-здравословни

БАБХ препоръча да са с по-малко мазнини и повече вода
Пак обсъждат НРД

Пак обсъждат НРД

БЛС ще настоява пред Надзорния съвет на НЗОК удължените минимални болнични престои да не влизат в сила от 1 януари 2020 г.
Избраха строител на Детската болница

Избраха строител на Детската болница

Консорциумът "Детско здраве" е определен за изпълнител на обществената поръчка
Удължен болничен престой по 3 КП

Удължен болничен престой по 3 КП

Промените са в новото НРД 2020, за които БЛС сигнализира НС на НЗОК и управителя на здравната каса
Резултатът от е-търга за онколекарства ясен до 15 дни

Резултатът от е-търга за онколекарства ясен до 15 дни

През февруари министерството ще обяви още пет обществени поръчки за медикаменти за болниците
Разходите за здравни книжки солени

Разходите за здравни книжки солени

Желаещите да работят в обществена пералня ще трябва да ходят и на кожен лекар
ЕК: Частните болници също с търгове за лекарства

ЕК: Частните болници също с търгове за лекарства

Над 800 000 лв. са щетите на НЗОК само за едно лекарство за 2019 г., каза д-р Дечев
1 2 3 4 5 ... 199 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020