Политика

Здравната карта реже легла в 20 области

01-02-2016 12:07
Само в 8 региона НЗОК няма да се чуди с кого да работиЗдравната карта реже легла в 20 области
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Само в осем области от страната няма повече легла за активно лечение в болниците, отколкото са нужни, за да се задоволят здравните нужди на хората. Това показва проектът на Национална здравна карта на здравното министерство, който днес се обсъжда в Съвета по партньорство. От този документ напрактика зависи в кои места здравната каса ще работи с всички болници и в кои ще подбира най-добрите, тъй като има повече легла от нужното. Дали картата ще бъде приета в този си вид ще видим тепърва.

Само осем са областите в България, в които мендижърите на болниците няма да се притесняват, че ще останат без договор с касата през тази година. Това са Видин, Русе, Варна, Добрич, Шумен, Ямбол, Бургас, Стара Загора. Причината е, че само в тях леглата за активно лечение не надвишават нужните според подготвяната здравна карта. Във всички останали региони някои клиники ще трябва да преструктурират леговата си база или да не получат финансиране за част от нея от здравната каса. С кого точно да работи фондът при наличие на излишък от легла, ще се определя по критериите, които здравното министерство вече обяви. Сред тях са обем и сложност на дейността, нивото на компетентност на клиниките и качеството в тях и други показатели. Пресяването по тези показатели очаквано ще бъде най-голямо в София и Пловдив, където има най-много болници.

Парадокс

 

Точно 53 656 легла трябва да има в болниците в страната, за да се задоволят потребностите от медицинска помощ и здравни грижи у нас по сметките на здравното министерство. Преброяването на властите показва, че наличните легла в момента в клиниките са 50 956 или с 2699 под оптималното. В същото време почти във всяка област има излишък от легла за активно лечение. Това означава, че болниците ще трябва да ги преструктурират в легла за долекуване или по непечеливши специалности, ако не го направят ще загубят финансиране за тях от здравната каса. Какъв ще е изборът на клиниките ще видим тепърва.

Общо 12 015 са нужните легла, за да се задоволят потребностите от лечение в столицата, а наличните са 11 815 или с 200 по-малко. Въпреки това излишъкът от легла за активно лечение е огромен – 1089. Причината за това е непропорционалния интерес на инвеститорите и мениджърите към различните медицински дейности, тъй като някои са финансирани добре, а други като продължителното лечение или психиатрията – зле. По тази причина касата ще трябва да отсее с кои болници да работи в над 20 специалности. Най-голяма конкуренцията ще бъде в областта на хирургията, където излишни са 153 легла, урологията, където в повече са 122 легла, гастроентерологията с ненужни 141 легла, ортопедията – 213 легла и офталмологията - 75. Кардиологията и кардиохиругията бяха сред другите две специалности, където се очакваше да има голям излишък на кревати, но там в повече са съответно 59 и 7 броя.

Търсят се над 3500 легла за долекуване

 

На фона на излишъка от легла за активно лечение най-вече в областите на хирургията, ортопедията, урологията, гинекологията, в страната има недостиг от над 3500 кревата за продължителни грижи. Това не е ново наблюдение, за съжаление обаче тази диспропорция не беше преодоляна през годините. Според самите лекари причината за това е в лиспата нa адекватно финансиране на продължителните грижи. Обикновено те се налагат след тежки заболявания като рак, инфаркт, инсулт и в много страни се извършват в хосписи или специални структури.

В Пловдив нещата са малко по-добре. Там леглата за активно лечение са 5 511, като повече са едва 690. Най-драматично е положението отново в хирургията, където излишни са 182. Напрактика това положение е релевантно за цялата страна, където изчисленията на здравното министерство показват, че над нужното са откити повече от 2000 легла. Другите специалности с много излишни кревати в Пловдив са ревматологията със 106 в повече и урологията със 102.

Третата област с по-голям наднормен брой легла е Пазарджик. Напрактика това е мястото, където се появи и първата частна болница в страната. Там при нужни 960 легла за активно лечение има 1465 или с 505 повече. Най-голям излишък в региона има в педиатрията – 137 легла.

Въпреки че излишък на легла за активно лечение се среща и в останалите 17 области, той не е толкова драматичен. В Хасково например в повече е само един креват, в Перник – 14, в София област – 16. В другите области обикновено излишъкът се движи в диапазона 50-150 легла. Колкото и малък да е броят обаче, той ще изправи здравната каса пред трудни преговори за договори, а здравното министерство пред доста недоволни мениджъри.


БСП иска управленско споразумение

БСП иска управленско споразумение

Едва след него ще обсъждаме постове и имена, тиражираните не са верни, заяви Корнелия Нинова

Разпределят парите за кислород на 197 болници

Разпределят парите за кислород на 197 болници

Те ще се поделят на базата на отчетените пациенти с КОВИД-19 за септември, октомври и ноември
Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

В тези средства влизат и трансферите от здравното министерство за допълнителните плащания на медиците и фармацевтите заради КОВИД

Открили сме по-малко случаи на рак

Открили сме по-малко случаи на рак

Страната ни е шампион по обща смъртност в ЕС, но детската продълажва да намалява, сочи годишният доклад за здравето на гражданите, приет от Министерския съвет
Александровска без вина за Йордан

Александровска без вина за Йордан

Вътрешна проверка е показала, че за пациента са положение нужните грижи, заявиха от лечебното заведение

Още 61 млн. за първа линия

Още 61 млн. за първа линия

Средствата се отпускат, заради удължената епидемична обстановка до края на март, казват от МС
Рекорден брой кандидати за стипендии от БЛС

Рекорден брой кандидати за стипендии от БЛС

Общо 211 бъдещи медици са подали документа по традиционната програма на съсловната организация
Инфлацията ще удари още денталното здраве

Инфлацията ще удари още денталното здраве

Над 140 000 деца са с поставени безплатно силанти, те спестяват средства на родителите за пломби, казва д-р Николай Шарков
Една комисия за изпита за специалност

Една комисия за изпита за специалност

Досега трябваше да има поне две, целта на промените е да има равни условия за всички, казват от МЗ
Интересът към МЗ рязко намаля

Интересът към МЗ рязко намаля

Причината е в липсата на яснота за бюджета догодина и новия развой на пандемията с появата на Омикрон

1 2 3 4 5 ... 296 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ